Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Faszerowane filety w cieście

Tekst i foto Danka Daniłowska 20.11.2012

Faszerowane filety drobiowe w cieście francuskim pasują na przyjęcie lub święta. Smaczne i soczyste mięso drobiowe z farszem ze szpinaku i sera pleśniowego oraz delikatne, rozpadające się w ustach ciasto to wyśmienite połączenie smakowe.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
432 złśredni50 min.średnia

Składniki:

35 dag ciasta francuskiego,
2 podwójne filety drobiowe,
20 dag sera pleśniowego,
30 dag mrożonego szpinaku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka masła,
sól,
pieprz,
jajko.

Jak przyrządzić?

Filety drobiowe oczyścić i podzielić tak, by powstały cztery porcje.

Na wierzchu każdej porcji zrobić nacięcie wzdłuż fileta i pogłębić otwór tak, by powstała kieszeń.

Filety natrzeć solą i pieprzem.

Rozmrożony szpinak podsmażać na patelni, na maśle, do momentu, aż wyparuje cała woda.

Przyprawić solą i gałką muszkatołową.

Ser pleśniowy podzielić na cztery porcje.

Filety napełnić szpinakiem, a na wierzchu ułożyć kawałki sera pleśniowego.

W miarę możliwości zamknąć kieszeń.

Ciasto francuskie podzielić na paski o szerokości 2 cm i owijać nimi mięso tak, aby powstał wzorek plecionki.

Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 35 minut, aż ładnie się zarumieni.

Jak podawać?

Mięso można podawać z sałatką z papryki, cebuli, ogórka i pomidora, polaną oliwą, oraz ze smażonymi ziemniakami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.11.2012 bluemay

szaleńczo duzo surówki i zdecydowanie za mało zdjęć

Zgłoś 20.11.2012 ewa

ja dodaje pieczarki i ser żółty. mieso posypuje ziolami prowansalskimi. polecam

Zgłoś 20.11.2012 Borówa

Własnie ja tez bym czyms zamienila ser plesniowy, czytałam ostatnio na pogromcach mitow medycznych ze jest szkodliwy, wiec teraz staram sie unikac go, szczegolnie ze mam bardzo wrazliwy żołądek.... Pokaż więcej

Własnie ja tez bym czyms zamienila ser plesniowy, czytałam ostatnio na pogromcach mitow medycznych ze jest szkodliwy, wiec teraz staram sie unikac go, szczegolnie ze mam bardzo wrazliwy żołądek. myślałam o świeżym parmezanie, aromatyczny i pyszny :)

Zgłoś 20.11.2012 bez

a o jaki rodzaj sera plsniowego w ogole chodzi??

parmezan to akurat jest bardzo dojrzaly ser, nie swiezy.

do takiego nadzienia najlepiej pasuja biale, swieze sery typu feta, mozarell... Pokaż więcej

a o jaki rodzaj sera plsniowego w ogole chodzi??

parmezan to akurat jest bardzo dojrzaly ser, nie swiezy.

do takiego nadzienia najlepiej pasuja biale, swieze sery typu feta, mozarella, kozi miekki.

Zgłoś 20.11.2012 Kasia

czym można zastąpi ten ser pleśniowy??? nie lubię i to bardzo nie lubię, a zrobiłabym tą potrawę bo świetnie wygląda :)

Zgłoś 27.11.2012 Raz Putin

Ło Jezusicku !!! Aliści siem pozmieniało !!!

Coś mi się wydaje, ze to paskudztwo niedawno było.

Zgłoś 23.01.2013 Zofia

Świetnie wygląda, na pewno zrobię na imieniny męża.

Zgłoś 13.02.2014 katrina

A jakie mieso polecacie? Ja dopiero startuje jako gospodyni domowa i nie dokonca to wszystko ogarniam. Slyszalam o jakims Kani? Dobry jest?

Zgłoś 14.02.2014 aprilka

Kania jest dobry. Ja jesli moge to staram sie go kupowac, niestety mam dosc daleko do carrefoura :/