Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Faszerowane kotlety z piersi indyczej

Tekst i foto Ania 26-07-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni30-40 min.dość dużo

Składniki:

- 25 dkg pieczarek,
- 2 średnie cebulki,
- 1 ząbek czosnku (niekoniecznie),
- musztarda (najlepiej sarepska),
- 2 duże łyżki margaryny "Kasia" lub innego tłuszczu,
- vegeta,
- olej,
- 4 plastry piersi z indyka,
- mąka,
- jajko,
- bułka tarta.

Jak przyrządzić:

Farsz:
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na patelni (na margarynie "Kasia" lub innej margarynie), następnie dodać pieczarki - również pokrojone w drobna kostkę. Doprawić vegetą (i czosnkiem - jak ktoś lubi).

Mięso:
Plastry piersi indyka roztłuc tak jak na kotlety schabowe - niczym nie doprawiać (!) tylko każdy posmarować (cienko) z jednej strony musztardą. Nałożyć przysmażone pieczarki z cebulką na całą powierzchnię każdego plastra mięsa. Złożyć plaster na pół i ostrożnie obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Piec na patelni w średnio głębokim oleju na dość wolnym ogniu.

Potrzebne przybory:

Deska, nóż, patelnia, talerzyki lub miseczki (na mąkę, jajko i bułkę tartą).

Jak podawać?

Najlepiej z ryżem (ugotowany ryż wymieszać na patelni z podsmażonymi pieczarkami z cebulką. Smażyć jeszcze 2 minutki i doprawić wg uznania (sól, pieprz). Do tego nalepsza jest surówka z marchwii i jabłka.

Uwagi:

Dla leniwych lub spieszących się - pieczarki zamiast kroić w drobną kostkę można zetrzeć na tarce (grube oczka).
Do farszu można dać również troszkę posiekanej natki pietruszki.

Czas przygotowania:

15-20 min. na prezygotowanie farszu i 15-20 minut na faszerowanie, obtaczanie i smażenie mięsa.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.09.2004 mimi

pysznościowe, polecam:)

Zgłoś 27.01.2005 kozia

hejzrobilam dis tekotlety i musze powiedziec ze jeszcze nie zrobilam ich do konca,a juz mi smakowaly....byly przepyszne....polecam ten przepis wszystkim,wlasnieprzesle go zaraz mojej kolezance..... Pokaż więcej

hejzrobilam dis tekotlety i musze powiedziec ze jeszcze nie zrobilam ich do konca,a juz mi smakowaly....byly przepyszne....polecam ten przepis wszystkim,wlasnieprzesle go zaraz mojej kolezance.... bylo przesmaczne i bardzo proste w wykonaniu,a przede wszystkim tanie......

Zgłoś 05.02.2005 beti

mniam mniam wypróbowałam ,napewno zrobie to na swoje urodziny polecam

Zgłoś 22.02.2005 jolka1

Robiłam kiedyś takie same ale dodawałam jeszcze do środka ser zółty i paprykę. BYŁO SUPER!!!

Zgłoś 31.07.2005 janis

kotlety sa mega pyszne, aczkolwiek musialam pomoc sonie wykalaczkami, bo nie wiem jak mozna delikatnie zlozyc nafaszerowanego kotleta na pol i jeszcze go obtoczyc(?). ale przepis jest super i ba... Pokaż więcej

kotlety sa mega pyszne, aczkolwiek musialam pomoc sonie wykalaczkami, bo nie wiem jak mozna delikatnie zlozyc nafaszerowanego kotleta na pol i jeszcze go obtoczyc(?). ale przepis jest super i bardzo milo sie go wykonuje. do farszu dodalam tez cienko pokrojonych zielonych oliwek i sera tego, co nadaje egzotycznego wyrazu, ale sie przyjemnie komponuje. polecam.

Zgłoś 19.09.2005 evulka

pycha sami spróbujcie

Zgłoś 09.01.2006 Halina

Można prościej zrobić kieszen włożyć farsz i spiąć patyczkiem /wykałaczka/ obtoczyc i piec.

Zgłoś 06.02.2006 Justa & Maciek

Faktycznie pyszne! Polecam! Tylko dla mnie bardziej do tego pasują ziemniaczki...

Zgłoś 05.04.2007 Emilia

Super!!Jak dla mnie rewelacja!!!kotleciki przepyszne,zrobiłam je na kolacje przy swiecach mói partner był zachwycony!!!Polecam i dziękuje!!!

Zgłoś 22.12.2007 slowik

zaraz ide robic indyczka wg przepisu.... musi wyjsc pyszny bo nie bede mial nic innego do jedzenia :) wrazenia opisze po kolacji