Faszerowane muszle makaronowe
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
4 | 32 zł | prosty | 45 min. | wysoka |
Składniki:
pół kg dużych muszli makaronowych.I farsz:
0,4 kg mrożonego szpinaku,
15 dag wędzonego boczku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 łyżki serka ricotta lub innego śmietankowego,
sól,
pieprz.
II farsz:
puszka tuńczyka we własnym sosie,
8 suszonych pomidorów w zalewie,
małe opakowanie oliwek nadziewanych papryką,
ostra papryka do smaku,
2 łyżki parmezanu.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.
Szpinak rozmrozić.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać szpinak i smażyć aż wyparuje woda.
Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Gdy farsz wystygnie, dodać ser ricotta.
Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać pokrojone suszone pomidory i oliwki, przyprawić ostrą papryką.
Muszle makaronowe napełnić farszami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać parmezanem i zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.
Jak podawać?
Podawać gorące z surówkami.

Komentarze
Zgłoś 30.09.2011 cgd
Smakowite,zrobię:)
Zgłoś 11.01.2012 QOTipvCy
Kncoked my socks off with knowledge!
Zgłoś 01.02.2012 Asia B.
Zdecydowanie polecam zamiast boczku Carpaccio z indyka, bardzo smaczne i lekkie, bo 100g zawiera ok. 100kcal.
Zgłoś 05.03.2012 ania b
muszelki pyyyycha-ja robiłam w wersji tuńczykowej bo szpinak mi się już przejadł. polecam bardzo.
Zgłoś 23.03.2012
wygląda bardzo apetycznie
Zgłoś 05.05.2014 gość
Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak ... Pokaż więcej
Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)
Zgłoś 07.01.2015 samuel
VyXUcj http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com
Zgłoś 09.09.2016 Honka
Kurcze, robiła to danie ale strasznie mi się te muszle makaronowe rozwalały ;/ a jak jest u Was z makaronem, daje radę?
Zgłoś 08.10.2016 Mila
Zmień makaron po prostu. Może miałaś jakiejś słabej marki czy coś. Dobre makarony ma primogusto ale nie wiem czy mają akurat muszle - musisz poszukać :)
Zgłoś 03.11.2016 mamamisia
W takim daniu najważniejsza jest jakość makaronu! Wybieram zawsze Primo Gusto - nie rozpada się w gotowaniu, zachowuje kształt i jędrność.
Zgłoś 05.11.2016 Kinia
Ja ostatnio robiłam z tych składników ale nie miałam muszli i dodałam penne rigatę primo gusto. Wyszło bardzo smacznie i ładnie wyglądało na talerzy - szkoda że nie można dodawać zdjęć w komenta... Pokaż więcej
Ja ostatnio robiłam z tych składników ale nie miałam muszli i dodałam penne rigatę primo gusto. Wyszło bardzo smacznie i ładnie wyglądało na talerzy - szkoda że nie można dodawać zdjęć w komentarzach bo bym się pochwaliła :)
Zgłoś 20.11.2016 Janeczka
Oj no tak bo jak weźmiesz dobre składniki to zawsze wyjdzie smacznie tylko wizualnie inaczej. A te makarony od primo są świetne więc nie dziwne że wyszło CI pyszkowo.
Zgłoś 16.12.2016 Kinia
Dobre produkty to podstawa ;) ja kocham włoską kuchnię więc używam tylko włoskich produktów. :)
Zgłoś 10.01.2017 Alexa
Prawda, prawda.. żeby wyszło dobre danie to musisz mieć podstawowe składniki dobre takie jak makaron czy baze w postaci pomidorów. Ja bardzo lubię te od primo gusto, a Ty?