Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Faszerowane muszle makaronowe

29.09.2011

Makarony jadamy chętnie z sosami, zapiekane, jako dodatek do mięs, na słodko z owocami. Są szybkie w przygotowaniu i niedrogie. Faszerowane muszle to danie makaronowe przygotowane pomysłowo i elegancko. Zastosowanie dwóch farszów urozmaica potrawę, pozostawia wybór, a również pozwala cieszyć się smakami. Jest to danie, po które chętnie sięgają dzieci i dorośli.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
432 złprosty45 min.wysoka

Składniki:

pół kg dużych muszli makaronowych.

I farsz:

0,4 kg mrożonego szpinaku,
15 dag wędzonego boczku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 łyżki serka ricotta lub innego śmietankowego,
sól,
pieprz.

II farsz:

puszka tuńczyka we własnym sosie,
8 suszonych pomidorów w zalewie,
małe opakowanie oliwek nadziewanych papryką,
ostra papryka do smaku,
2 łyżki parmezanu.

Jak przyrządzić?



Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo.

Szpinak rozmrozić.

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać szpinak i smażyć aż wyparuje woda.

Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Gdy farsz wystygnie, dodać ser ricotta.

Tuńczyka odsączyć z zalewy, dodać pokrojone suszone pomidory i oliwki, przyprawić ostrą papryką.

Muszle makaronowe napełnić farszami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać parmezanem i zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni około 20 minut.

Jak podawać?



Podawać gorące z surówkami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 27.07.2009 xxx

zrobiłam dzisiaj i generalnie ble, poza tym niewiele w tym tajskiego

Zgłoś 27.02.2009 kami

jakby jeszcze ktoś powiedział gdzie można kupić te tajskie składniki....bo szukałam po carrefourze i nie znalazłam nic takiego jak pędy bambusa czy trawa cytrynowa...

Zgłoś 28.10.2009 kkki

Co to za chamskie odzywki!!! Troszkę szacunku do siebie , ktoś tylko sie zapytał gdzie można dostać dane produkty...

Zgłoś 28.02.2009 kinix21

kami, to nie wiesz, ze to jadło tylko dla "warszafki", bo oni tam mają specjane sklepy z takimi składnikami? w carrefourze czy tesco tego nie uraczysz...

Zgłoś 03.03.2009 MB

Bzdura.

Bambusa, tajskie curry, mieloną trawę i mleczko kokosowe i masę innych rzeczy nie raz i nie dwa widziałam w carrefour na dziale kuchnie świata. I wcale nie jestem z "warszaff... Pokaż więcej

Bzdura.

Bambusa, tajskie curry, mieloną trawę i mleczko kokosowe i masę innych rzeczy nie raz i nie dwa widziałam w carrefour na dziale kuchnie świata. I wcale nie jestem z "warszaffki" lol. Dobrze zaopatrzone są też np. Alma i Bomi.

Zgłoś 27.01.2013 gość

jak ktoś napisał poniżej: alma, bomi , a ja dodam - piotr i paweł. pozdrawiam

Zgłoś 27.01.2013 gość

powyżej ;))

Zgłoś 27.01.2013 gość

Wszystkie skaładniki można dostać w sklepach kuchnie świata. Pozdro

Zgłoś 27.01.2013 xxx

Takie danie pochodzi z Indii a nie z Thai mieszkam tam od lat i mamy o wiele pyszniesze dania niz to, i tradycyne dania nie maa nic wspolnego z curry.

Zgłoś 27.01.2013 Bhu

W Simply też można kupić składniki. A tak poza tym, to ja bym zrobiła trochę inaczej. Wystarczy trochę "podejrzeć" takie dania w dobrej tajskiej knajpce. W "Warszawce" jest, ... Pokaż więcej

W Simply też można kupić składniki. A tak poza tym, to ja bym zrobiła trochę inaczej. Wystarczy trochę "podejrzeć" takie dania w dobrej tajskiej knajpce. W "Warszawce" jest, ale myślę, że i poza "Warszawką" też można znaleźć :P

Zgłoś 27.01.2013 khorba

najlepszy jest sos Tao TAo czosnkowy chilii poprostu mistrzostwo moge go pic butelkami =]