Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Faszerowane pieczarki

Tekst i foto Danka Daniłowska 27.02.2013

Wystarczą niewielkie zakupy i możemy przyrządzić ciekawą przystawkę. Niektórzy twierdzą, że najlepsze są najprostsze potrawy, do których nie potrzeba wiele składników. Ich siłą jest właśnie prostota. Pieczarki nadziewane puree ziemniaczanym to prosta i tania przystawka, a smakuje wyjątkowo. Znaczącym faktem może też być to, że często zostają nam ziemniaki z obiadu i nie bardzo wiemy, co z nimi zrobić. Kopytka do jutrzejszego obiadu, czy może właśnie faszerowane pieczarki np. na kolację.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
313 złprosty50 min.wysoka

Składniki:

10 średniej wielkości pieczarek,
5 ziemniaków,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
5 dag żółtego sera,
5 dag gotowanej szynki,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki ugotować w mundurkach.

Obrać ze skórki i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę.

Ser i szynkę drobno posiekać i dodać do ziemniaków.

Dodać również rozgnieciony czosnek.

Do ciepłej masy wmieszać masło i całość przyprawić solą i pieprzem.

Pieczarki obrać ze skórki, kapelusze napełnić farszem ziemniaczanym i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

Jak podawać?

Podawać na gorąco jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.05.2013 Raz Putin

Najlepsze pieczarki robi Aggie. Kuniec. Kropka.