Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Faszerowane placki ziemniaczane

17.03.2011

Często mamy problem z przygotowaniem dania bezmięsnego na obiad, zwykle ograniczamy się do naleśników lub racuchów. Faszerowane placki ziemniaczane to proste a zarazem pomysłowe danie. Są zrobione z ciasta podobnego do kopytek. Pomysł tkwi w nadzieniu i tym zaskoczysz domowników. Placki są naprawdę smaczne.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
418 złśredni40 min.wysoka

Składniki:

Ciasto:

1 kg ziemniaków,
2 łyżki mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
sól i pieprz,
olej do smażenia,
2 łyżki bułki tartej.

Farsz:

pół kg kiszonej kapusty,
25 dag pieczarek,
5 dag suszonych grzybów,
1 cebula,
pół łyżeczki kminku,
2 łyżki oleju rzepakowego,
pół łyżki majeranku,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Kapustę gotować około pół godziny.

Namoczone uprzednio grzyby pokroić w paseczki.

Pieczarki obrać, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną cebulę.

Dodać grzyby suszone, pieczarki i smażyć około 10 minut.

Ugotowaną kapustę dobrze odcisnąć i dodać do grzybów.

Wsypać kminek, majeranek.

Doprawić solą i pieprzem.

Wlać 2-3 łyżki wody z moczenia grzybów i smażyć wszystko około 5 minut.

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie.

Przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito.

Dodać obie mąki, jajko.

Przyprawić solą i pieprzem i zagnieść ciasto.

Formować dość duże placki, na środek nakładać farsz i formować płaskie kotlety.

Kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Jak podawać?

Dobrze smakują w towarzystwie surówek.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.03.2011 BRONIA

Ja robię ciasto jak na placki ziemniaczne,farsz jak mięso na kotlty mielone.Kłade ciasto na rozgrzany tłyszcz na patelni, na wierzch mięso i przykrywam ciastem.po obsmarzeniu jednej strony delik... Pokaż więcej

Ja robię ciasto jak na placki ziemniaczne,farsz jak mięso na kotlty mielone.Kłade ciasto na rozgrzany tłyszcz na patelni, na wierzch mięso i przykrywam ciastem.po obsmarzeniu jednej strony delikatnie przewracam na drugą strone, aby się zrumieniła.Można podawać ze śmietaną.

Zgłoś 19.03.2011 martka25

uwazam jak kolezanka wyzej,mi tez wyszlo pire ziemniaczane,musialam dodac wiecej maki i maki ziemniaczanej,a do formowania pelno bulki tartej zeby sie nie lepilo do rak:(zajelo mi to 3 godz:(ogo... Pokaż więcej

uwazam jak kolezanka wyzej,mi tez wyszlo pire ziemniaczane,musialam dodac wiecej maki i maki ziemniaczanej,a do formowania pelno bulki tartej zeby sie nie lepilo do rak:(zajelo mi to 3 godz:(ogolnie nie mam zamiaru powtarzac tego jeszcze raz szybciej robie krokiety farsz podobny a usmazyc nalesniki to pestka:)

Zgłoś 26.05.2011 joaska73-73

Znam ten przepis, ziemniaki muszą być zimne tak jak do kopytek :), a jeszcze mała modyfikacja - dodaje do masy ziemniaczanej surowego startego ziemniaka - jeszcze lepsze :) pozdrawiam i smaczneg... Pokaż więcej

Znam ten przepis, ziemniaki muszą być zimne tak jak do kopytek :), a jeszcze mała modyfikacja - dodaje do masy ziemniaczanej surowego startego ziemniaka - jeszcze lepsze :) pozdrawiam i smacznego

Zgłoś 18.03.2011 Ja

Przepis albo napisany niedokładnie albo proporcje z błędami. Zrobiłam wszystko dokładnie jak w opisie (ilości, kolejność). Wyszło purre ziemniaczane - ani tego "ulepić" w kotlet ani sm... Pokaż więcej

Przepis albo napisany niedokładnie albo proporcje z błędami. Zrobiłam wszystko dokładnie jak w opisie (ilości, kolejność). Wyszło purre ziemniaczane - ani tego "ulepić" w kotlet ani smazyć się nie dało. Jak już próbowałam cokolwiek z tego zrobić to wciągało olej tak, że zniknęło pół butli. W smaku było okropne (głównie za sprawą oleju i papkowatej konsystencji). Jesli ktoś zrobi ciasto po swojemu a nie z tego przepisu to pewnie będzie smaczne. Ja robiłam takie ciasto pierwszy raz i przez ten przepis już nigdy nie będę czegoś takiego robiła.

Zgłoś 17.03.2011 kicia

kotleciki pysia.Mozna je robic z roznymi farszami.

Zgłoś 29.03.2011 Stysia

Bardzo smaczne :) )Placuszki na dobre zagoszczą w domowych przepisach ;) Polecam!

Zgłoś 21.03.2011 asmin

Jak nie potrafisz "MARTA......" nawet ciasta z ziemniaków zrobic takiego jak na kopytka to nie bierz sie za gotowanie i idz do baru mlecznego.

Zgłoś 22.03.2011 gonia

przepis rewelacja, smaczne urozmaicenie menu...

Proporcje dobrze podane...

dla niezorientowanych, którym wychodzi pure, trzeba dodać że przeciskamy zimne ziemniaki...

Zgłoś 31.08.2012

szału nie ma