Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fattucine Alfredo

Tekst i foto Wiatrok 13-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410-12 złprosty? min.?

Składniki:

- ok 1/2 szklani tartego parmezanu (koniecznie),
- 400 g włoskiego makaronu fettucine (szerokie wstążki),
- 2 łyzki masła,
- 3/4 szklanki śmietany kremówki,
- cebula,
- czosnek,
- pokrojone drobno kwałki wędlin,
- tarta gałka muszkatołowa,
- biały pieprz i sól.

Jak przyrządzić:

Rozgrzewamy masło na patelni, dodajemy wędliny, cebule i czosnek. Chwilę smażymy.
(W tym czasie gotujemy makaron al dente).
Po usmażeniu składników dolewamy, śmietankę, wsypujemy parmezan i chwilę gotujemy, aż ser się roztopi. Doprawiamy gałką, pieprzem i solą.
Ugotowany makaron odcedzamy (nie płukać zimną wodą), wrzucamy z powrotem do garnka. Wlewamy do niego sos i porządnie mieszamy. Makaron powinien być tylko oblepiony sosem. Podajemy na płaskich talerzach.

Uwagi:

Ten przepis mozna urozmaicać różnymi składnikami, w zależności od smaku np. pieczrkami, koperkiem, jednak jego podstawą jest parmezan który dodaje wspaniałego smaku. Nie radziłbym zmieniać gatunku sera. Najlepszy makaron jaki udało mi się dostać do tej potrawy znajduje się w supermarketach carrefure, geant i champion. Niebieskie pudełko, długie, szerokie wstążki, kosztuje ok 6zł.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.04.2006 pipistrello

Bardzo dobre. Jest to kaloryczne, ale pyszne danie.

Zgłoś 10.06.2007 Andzia :)

Po powrocie z Włoch szukałam przepisu, na "coś" co jadłam u znajomych we Florencji,a nie chcieli zdradzic przepisu.

To jest TO !!! Trafiłam w dziesiątke...

Niebo w gębie ... Pokaż więcej

Po powrocie z Włoch szukałam przepisu, na "coś" co jadłam u znajomych we Florencji,a nie chcieli zdradzic przepisu.

To jest TO !!! Trafiłam w dziesiątke...

Niebo w gębie i do tego bardzo sycące :)

Zgłoś 29.10.2008 paput

witam! jestem obecnie szefem kuchni w Princes Cruises,hotele z pięcioma gwiazdkami, pracowałem w kuchniach na Całym świecie ,wierzcie lub nie, nie soptkałem sie nigdy z takim dziwnym przepisem..... Pokaż więcej

witam! jestem obecnie szefem kuchni w Princes Cruises,hotele z pięcioma gwiazdkami, pracowałem w kuchniach na Całym świecie ,wierzcie lub nie, nie soptkałem sie nigdy z takim dziwnym przepisem...

Fettucine Alfredo to jeden z najprostrzych i najszybszych do przyrządenia sosów potrzebna tylko kremówka, masło trochę tartego parmezanu sól i pieprz. a do podania potrzebyjemy coś w stylu "miseczki" z parmezanu przyrzadzic ja mozna bardzo szybko tj na małą rozgrzaną patelnie wysypujemy tarty parmezan w takiej ilości by przykrył nam dno Smażymy przez chwilę az do roztopienia parmezany i przekładamy go do miski lub głębokiego taleza. po chwili ser stwardnieje i mamy gotową "miseczkę serowa" wyciagamy ja i układamy na srodku dużego taleza i wypełniamy ją goracą gotową pastą z sosem

pozdrawiam