feta zapiekana z pomidorami
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
? | ? zł | prosty | 30 min. | ? |
Składniki:
ser feta - ilość zależna od ochoty, jedno opakowanie to około 4-5 plasterków, pomidory - zależnie od ilości fety - jeden starczy na jedno opakowanie, bazylia, oregano, folia aluminiowa, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczeniaJak przyrządzić:
Fetę kroimy w plastry, najlepiej duże, około 1 cm, najwięcej 1,5, pomidory kroimy na plasterki, polecam cieńsze, plasterek fety kładziemy na folii aluminiowej, kładziemy na niego plasterek pomidora, posypujemy ziołami i polewamy odrobiną oliwy, zawijamy szczelnie, żeby nam nie wyciekła zawartość, i do piekarnika na 20-30 minut, pieczemy w około 180 st. C.Uwagi:
Można też fetę upiec na grzance albo tę upieczoną położyć na grzankę. Świetne jako starter, ale jako danie główne też niczego sobie.
Paszteciki z fetą i szpinakiem
Tanie i proste ciasto i niezastąpiony farsz, szpinak z fetą. Ciasto ciekawe, bo z ciepłą wodą, która leciutko spulchni je podczas leżakowania. W efekcie paszteciki podawane na ciepło są miękkie a na zimno już kruche i należy je jeść znacznie ostrożniej. Świeży szpinak, uduszony samodzielnie z odrobiną czosnku będzie świetnym dodatkiem, ale mrożony także się sprawdzi.

Zupa jabłkowa z żurawinami
Dla wielbicieli owocowych zup przepis na wyjątkowo smaczną odmianę zupy jabłkowej. Mus duszony z orientalnymi przyprawami i brązowym cukrem z dodatkiem pieczonych jabłek. Świeże lub mrożone owoce żurawiny, rozgniecione z cukrem i wrzucone do zupy w ostatniej chwili, dodają zupie charakteru. Świeże, słodko kwaśne owoce pasują jak ulał do pachnącego szarlotką musu na ciepło.
Komentarze
Zgłoś 11.05.2006 grisia
To jest pyszne! ;) Jadlam to wiele razy w Grecji. Co prawda ja jeszcze dodaje kilka plasterkow papryczki chilli i czerwonej, smakuje lepiej :) No i mozna piekarnik zastapic kuchenka mikrofalowa ... Pokaż więcej
To jest pyszne! ;) Jadlam to wiele razy w Grecji. Co prawda ja jeszcze dodaje kilka plasterkow papryczki chilli i czerwonej, smakuje lepiej :) No i mozna piekarnik zastapic kuchenka mikrofalowa ;)
Pozdrawiam
Zgłoś 15.06.2006 Dioda
Moim zdaniem żadna rewelacja, ser się trochę zważył a poza tym to się raczej ugotowało niż zapiekło a to przez pomidory (co jak co ale są trochę soczyste). Lepiej zużyć fete do sałatki. Chyba że... Pokaż więcej
Moim zdaniem żadna rewelacja, ser się trochę zważył a poza tym to się raczej ugotowało niż zapiekło a to przez pomidory (co jak co ale są trochę soczyste). Lepiej zużyć fete do sałatki. Chyba że ktoś lubi słony serniczek ;)
Zgłoś 26.08.2006 bina
Feta jest rewelacyjna na grzankach!
A juz naprawde najlepsza ta z Lidla najzwyklejsza, bo jest delikatna i nie sucha.
1. posmarowac chleb tostowy margaryna (b. cienko)
2. p... Pokaż więcej
Feta jest rewelacyjna na grzankach!
A juz naprawde najlepsza ta z Lidla najzwyklejsza, bo jest delikatna i nie sucha.
1. posmarowac chleb tostowy margaryna (b. cienko)
2. pokroic fete w paski, cienkie dla poczatkujacych a grube dla smakoszy, ulozyc na tostach
3. malo solimy, duzo pieprzymy, wedle uznania sypiemy czosnek
4. posypujemy siekana pietruszka, (po sezonie daje mrozona, ale nie musi byc), skrapiamy to 3-4 kroplami oliwy i wsuwamy do nagrzanego piekarnika ok.180° i pieczemy na oko az serek sie troche zarumieni na brzegach (albo mocno)
W miedzyczasie robimy dodatek do grzanek:
1.pokroic papryke i cebule w polpaski albo wedle uznania (ilosc tez jak kto lubi, jedna duza papryka i srednia cebula starcza mi na 3-4 tosty)
2. rozgrzac na patelni oliwe, podsmazyc papryke (duzy ogien, krotko, ale az troche zjasnieje) potem dodac do tego cebule i znowu krotko smazyc (warzywa musza zostac jedrne a nie rozciapkane)
3. przelozyc to do miski albo salaterki
Tosty klade na talerze, na stol stawiam miske z papryka i cebula, kazdy wedlug uznania naklada sobie warzywa na grzanki, stopniowo, bo to lubi spadac.
UWAGA!
Prosze nie solic warzyw podczas smazenia, bo zabijecie ich slodki smak, jak ktos musi to niech sobie to juz na toscie posoli po wierzchu.
Jako dodatek polecam jak najwieksze zielone oliwki (lepsze sa w oleju).
Jest to najlepsze niedzielne sniadanko jakie znam.
I sama to wymyslilam.
Zgłoś 15.02.2007 marcia
dodajcie 3-4 ząbki czosnku - to wtedy dopiero bedzie rewelacja !!!! podaje sie z bagietka.
Zgłoś 10.05.2007 ice-domel
zamiast bagietki mozna uzyc ciabaty rewelka