Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

feta zapiekana z pomidorami

Tekst i foto dragon lady 16-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

ser feta - ilość zależna od ochoty, jedno opakowanie to około 4-5 plasterków, pomidory - zależnie od ilości fety - jeden starczy na jedno opakowanie, bazylia, oregano, folia aluminiowa, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Jak przyrządzić:

Fetę kroimy w plastry, najlepiej duże, około 1 cm, najwięcej 1,5, pomidory kroimy na plasterki, polecam cieńsze, plasterek fety kładziemy na folii aluminiowej, kładziemy na niego plasterek pomidora, posypujemy ziołami i polewamy odrobiną oliwy, zawijamy szczelnie, żeby nam nie wyciekła zawartość, i do piekarnika na 20-30 minut, pieczemy w około 180 st. C.

Uwagi:

Można też fetę upiec na grzance albo tę upieczoną położyć na grzankę. Świetne jako starter, ale jako danie główne też niczego sobie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.05.2006 grisia

To jest pyszne! ;) Jadlam to wiele razy w Grecji. Co prawda ja jeszcze dodaje kilka plasterkow papryczki chilli i czerwonej, smakuje lepiej :) No i mozna piekarnik zastapic kuchenka mikrofalowa ... Pokaż więcej

To jest pyszne! ;) Jadlam to wiele razy w Grecji. Co prawda ja jeszcze dodaje kilka plasterkow papryczki chilli i czerwonej, smakuje lepiej :) No i mozna piekarnik zastapic kuchenka mikrofalowa ;)

Pozdrawiam

Zgłoś 15.06.2006 Dioda

Moim zdaniem żadna rewelacja, ser się trochę zważył a poza tym to się raczej ugotowało niż zapiekło a to przez pomidory (co jak co ale są trochę soczyste). Lepiej zużyć fete do sałatki. Chyba że... Pokaż więcej

Moim zdaniem żadna rewelacja, ser się trochę zważył a poza tym to się raczej ugotowało niż zapiekło a to przez pomidory (co jak co ale są trochę soczyste). Lepiej zużyć fete do sałatki. Chyba że ktoś lubi słony serniczek ;)

Zgłoś 26.08.2006 bina

Feta jest rewelacyjna na grzankach!

A juz naprawde najlepsza ta z Lidla najzwyklejsza, bo jest delikatna i nie sucha.

1. posmarowac chleb tostowy margaryna (b. cienko)

2. p... Pokaż więcej

Feta jest rewelacyjna na grzankach!

A juz naprawde najlepsza ta z Lidla najzwyklejsza, bo jest delikatna i nie sucha.

1. posmarowac chleb tostowy margaryna (b. cienko)

2. pokroic fete w paski, cienkie dla poczatkujacych a grube dla smakoszy, ulozyc na tostach

3. malo solimy, duzo pieprzymy, wedle uznania sypiemy czosnek

4. posypujemy siekana pietruszka, (po sezonie daje mrozona, ale nie musi byc), skrapiamy to 3-4 kroplami oliwy i wsuwamy do nagrzanego piekarnika ok.180° i pieczemy na oko az serek sie troche zarumieni na brzegach (albo mocno)

W miedzyczasie robimy dodatek do grzanek:

1.pokroic papryke i cebule w polpaski albo wedle uznania (ilosc tez jak kto lubi, jedna duza papryka i srednia cebula starcza mi na 3-4 tosty)

2. rozgrzac na patelni oliwe, podsmazyc papryke (duzy ogien, krotko, ale az troche zjasnieje) potem dodac do tego cebule i znowu krotko smazyc (warzywa musza zostac jedrne a nie rozciapkane)

3. przelozyc to do miski albo salaterki

Tosty klade na talerze, na stol stawiam miske z papryka i cebula, kazdy wedlug uznania naklada sobie warzywa na grzanki, stopniowo, bo to lubi spadac.

UWAGA!

Prosze nie solic warzyw podczas smazenia, bo zabijecie ich slodki smak, jak ktos musi to niech sobie to juz na toscie posoli po wierzchu.

Jako dodatek polecam jak najwieksze zielone oliwki (lepsze sa w oleju).

Jest to najlepsze niedzielne sniadanko jakie znam.

I sama to wymyslilam.

Zgłoś 15.02.2007 marcia

dodajcie 3-4 ząbki czosnku - to wtedy dopiero bedzie rewelacja !!!! podaje sie z bagietka.

Zgłoś 10.05.2007 ice-domel

zamiast bagietki mozna uzyc ciabaty rewelka