Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fettuccine z grzybami portobello

Tekst i foto Count Olaf 08-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty30 min.?

Składniki:

paczka makaronu fettuccine (ja używam nr 6), słoiczek suszonych pomidorów w oliwie, 2 duże grzyby portobello (razem około 200 g), 3 ząbki czosnku, około 200 g szalotek, oregano, parmezan, około 200 g świeżego szpinaku

Jak przyrządzić:

Pokroić grzyby na kawałki (około 1 na 1 cm), szalotkę obrać i podzielić na połówki, pomidory pokroić w paseczki. Na patelnię dać oliwę ze słoika z pomidorami i przesmażyć na niej grzyby, dodać szalotkę i smażyć razem około 1 minuty, dodać pomidory (w razie potrzeby dolać oliwy z pomidorów). Dodać pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i doprawić solą czosnkawą oraz pieprzem czarnym - na końcu dodać szpinak i wymieszać dobrze, dopóki szpinak nie będzie gotowy (około 20 sekund). Przełożyć do miski i dodać do niej ugotowany makaron (koniecznie al dente). Posypać parmezanem i zajadać się :)

Jak podawać?

Talerz posypany parmezanem i na brzegach papryką czerwoną słodką.

Uwagi:

Aby potrawa była bardziej wykwintna, radzę dodać trochę wina Marsala.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.10.2006 Smakoszka

Potrawa b.dobra faktycznie po dodaniu wina ma glebszy zdecydowany smak.Bardzo dobry pomysl na obiad rodzinny bo kazdemu takie danie bedzie smakowac nawet niejadkom ;-)