Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fileciki z kurczaka w sosie kurkowym

Tekst i foto Xareczka 06-03-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-3-prosty90 min.-

Składniki:

dwa spore filety z kurczaka, pół cebuli, 250 g kurek (mogą być mrożone lub suszone, inne grzyby też się nadadzą, tylko muszą być w kawałkach), kostka bulionu grzybowego, garść warzyw w paski (pokrojone w zapałki pietruszka, marchew, seler i por), 2 szklanki wody, Vegeta, pieprz, czosnek granulowany, sól, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka mielonych suszonych grzybów (lub łyżka sosu grzybowego z torebki), 2 łyżki oleju.

Jak przyrządzić:

Grzyby zalewamy wodą i dodajemy kostkę grzybową, gotujemy ok. 20 minut. W tym czasie filety z kurczaka kroimy wzdłuż w paski ok. 1,5 cm grubości, posypujemy Vegetą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni na łyżce oleju szklimy pokrojoną cebulę i przekładamy do garnka z wywarem grzybowym, na patelnię dolewamy oleju i na ostrym ogniu podsmażamy szybko kawałki kurczaka (ok. 2 minuty z każdej strony), również przekładamy do wywaru, dodajemy warzywa w paski i gotujemy jakąś godzinę. Po tym czasie wyjmujemy mięso i grzyby, resztę wywaru z warzywami miksujemy, dodajemy rozrobioną w wodzie łyżkę mąki ziemniaczanej i mielone grzyby zagotowujemy. Kurczaka i kurki (jeśli nie są bardzo drobne kroimy) wrzucamy do sosu.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami pieczonymi w mundurkach lub z ryżem, albo z tym co kto lubi:) oraz ulubioną sałatką.

Uwagi:

Podczas gotowania roznosi się po domu niebiański zapach.:)

Czas przygotowania:

Generalnie gotować należy tyle, żeby grzyby były miękkie, więc czas gotowania może być krótszy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.