Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Filet w sosie śmietanowo-czosnkowym

Tekst i foto marcin0110 24-10-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.?

Składniki:

Około 1 kg ryby (filet), duża śmietana 18%, 2 duże marchewki, ser żółty (około 30 dag), 4 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb (Kamis lub inna), 1 jajko, mąka, bułka tarta, 0,5 kostki masła, 1 cytryna, sól.

Jak przyrządzić:

Filet skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy na maśle. Do śmietany wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, troszkę soli i mieszamy. Marchewkę kroimy w paski i gotujemy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wkładamy usmażoną rybę. Pokrywamy rybę marchewką i sosem śmietanowym. Robimy kolejną warstwę (ryba, marchewka, sos). Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut.

Jak podawać?

Ja podaję z ziemniakami. Rozpuszczam kostki rosołowe (drobiowe lub warzywne) i wrzucam ziemniaki. Gdy się ugotują, odstawiam do wystygnięcia. Później wykładam je na blachę i posypuję startym żółtym serem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.01.2008 miarka

potrawe zrobilam dzisiaj , jest bardzo smaczna - mojemu mezowi bardzo smakowala . podalam z ziemniakami .

dziekuje za przepis - pozdrawiam

Zgłoś 09.03.2011 magda

Danie w sumie smaczne, ale marchewka w nim to jak na moj smak kompletnie nie pasuje. Moj chłopak też ją odkładał "na bok".