Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Filet z dorsza z miętowym pesto

Tekst i foto ashka 23-09-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty30 min.?

Składniki:

- 4 filety z dorsza.

Sos:
- 6 lyzek miety,
- 1 lyzka pietruszki,
- 1 zabek czosnku,
- 1 lyzka startego parmezanu,
- 1 lyzka gestej slodkiej smietanki,
- 1 lyzka balsamicznego octu winnego,
- 3 lyzki oliwy z oliwek,
- sol,
- pieprz.

Jak przyrządzić:

W piekarniku na 150 stopni zgrilowac dorsze na zlotawy kolor. W miedzyczasie zrobic pesto: posiekana miete, pietruszke, zmiazdzony czosnek i reszte zmiksowac w blenderze lub robocie kuchennym na gladka mase.
Na kazda rybke serwowac lyzke pesto. Znakomicie smakuje z zielonymi jarzynami, jak zielona mloda fasolka szparagowa, lekko podgotowana (4 min.), zeby byla chrupka. Oczywiscie cwiartka cytryny lub limonki (opcjonalnie) do lekkiego skropienia.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.03.2005 Ewa

Bardzo lubie pesto,ale w Twoim przepisie zabraklo niestety bazylii,

ktora jest podstawowym skladnikiem pesto!!!

Zgłoś 21.03.2005 ashka

taki jest przepis,nie wiem czy go zrobilas,ale mieta i bazylia by sie raczej "gryzly" razem

Zgłoś 24.03.2005 ashka

a ,i przepis na pesto z bazylii podalam w "tri colore" --dzial "salatki.

Zgłoś 15.06.2005 mariposa

Przepis na pesto mietowe brzmi fantastycznie i wydaje mi sie, ze ten sosik bedzie wspolgrac doskonale wlasnie z dorszem. Wg. mnie idealne danie na kolacje przy swiecach w upalny letni wieczor pr... Pokaż więcej

Przepis na pesto mietowe brzmi fantastycznie i wydaje mi sie, ze ten sosik bedzie wspolgrac doskonale wlasnie z dorszem. Wg. mnie idealne danie na kolacje przy swiecach w upalny letni wieczor przy bialym winku... Jesli pomysl jest Twoj, to serdecznie gratuluje!

Zgłoś 30.04.2006 Sewek

Dziewczyny mam prośbę - piszcie dokładnie jak przyrządzić dany przepis - dla was niektóre rzeczy mogą być oczywiste ... a ja zmarnowałem listki mięty. Chociaż dorsz się zachował

Zgłoś 16.09.2006 lalapupu

ewo, pesto nie musi byc z bazyli, pesto to RODZAJ sosu, fakt, ze najpolularniejsze z bazylii, ale inne ziola tez swietnie nadaja sie na pesto.

uwielbiam, jak ktos z ograniczona wiedza wym... Pokaż więcej

ewo, pesto nie musi byc z bazyli, pesto to RODZAJ sosu, fakt, ze najpolularniejsze z bazylii, ale inne ziola tez swietnie nadaja sie na pesto.

uwielbiam, jak ktos z ograniczona wiedza wymadrza sie, jakby tylko on wiedzial dobrze :P

Zgłoś 25.09.2008 madkeinam

kiedyś to robiłem znajomym i stwierdzili że ich kubki smakowe wskoczyły na wyższy poziom :P i dziś też zmierzam to przygotować, jest świetne

Zgłoś 19.12.2008 laik

lalapupu to nie jest forum dla wyuczonych kucharek tylko dla ludzi co im smakuje może weź i wyciągnij jakieś wskazówki dla twych coraz lepszych potraw z poważaniem