Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Filet z kurczaka z marchewką

Tekst i foto ala-z 05-10-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-? min.?

Składniki:

Filet z kurczaka (podwójny), marchewka, 3-4 łyżki majonezu (Winiary), olej, łyżeczka masła, przyprawa vegeta lub kucharek.

Jak przyrządzić:

Filety przekroić na pół (4 kotlety, a można na mniejsze według uznania), lekko rozbić, ale naprawdę delikatnie, ponieważ mają być troskę grubsze. Posypać przyprawą i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na noc. Następnie obsmażyć na oleju z dodatkiem masła. Obmażone włożyć do naczynia żaroodpornego. Na filety zetrzeć na tarce o dużych oczkach marchewkę, tak żeby przykryła filety, i na marchewce rozsmarować majonez (będzie ciężko, ale i tak się rozpuści, chodzi o tłuszcz). Przykryć i wstawić do piekarnika na 35-40 min. Naprawdę są pyszne, polecam.

Jak podawać?

Najlepiej smakują z ziemniakami pieczonymi i duszoną marchewką.

Uwagi:

Filetów można dać więcej, zależy, dla ilu osób szykujecie obiad, pozostałe składniki nie ulegną większej zmianie, a marchewka ma tylko przykryć kurczaka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.11.2011 teresa_l3

właśnie wstawiłam do piekarnika. wyglądało pysznie :)