Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Filet z kurzaka/indyka w sosie musztardowo-chrzanowym

Tekst i foto origa 06-07-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
210 złprosty30 min.średnia

Składniki:

Filet z kurczaka/indyka, jogurt naturalny, musztarda, chrzan, 1 średnia cebula, przyprawy (sól, pieprz, curry, czosnek granulowany, papryka słodka, 2 łyżki stołowe oleju (oliwy).

Jak przyrządzić:

Filet z kurczaka/indyka umyć, osuszyć, odsączyć, rozbić do grubości ok 2-3 mm., podzielić na 2 części. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, posypując obficie solą. W tym czasie oprószyć filet przyprawami. Kiedy cebula się zeszkli, położyć na patelni filet, obsmażyć krótko z dwóch stron (2-3 minuty). Podlać wodą tak, aby przykryła mięso z cebulą, nakryć przykrywką. Po kolejnych 10 minutach dodać sos: jogurt naturalny zmieszany z musztardą i chrzanem w proporcjach: 3/4 kubka jogurtu naturalnego (ok. 100ml) z łyżką stołową musztardy (polecam sarepską) i łyżką stołową chrzanu (ja używam chrzanu z żurawiną, ale zwykły też spełnia swoje zadanie). Dusić kolejne 5 min. Na kolejne 5 min. zdjąć pokrywkę, żeby sos odparował. Jeśli będzie zbyt gęsty, poczekać kilka minut dłużej. Podawać z młodymi ziemniakami oraz ulubioną sałatką (np. pół ogórka, pół pomidora i 1/4 puszki kukurydzy zmieszana z jogurtem naturalnym).

Potrzebne przybory:

patelnia, tłuczek do mięsa, deska do krojenia.

Jak podawać?

Z młodymi ziemniakami z koperkiem, z sałatką 2-3 składnikową (pomidor, ogórek, kukurydza, jogurt naturalny), ewentualnie bez sałatki z żurawiną.

Uwagi:

W podobny sposób można przygotować mięso na grilla: filety zamarynować w jogurcie naturalnym zmieszanym z musztardą, chrzanem i przyprawami, zostawić co najmniej na pół godz. w lodówce.

Czas przygotowania:

Jeśli się "sprężysz", to włącznie z krojeniem cebuli zajmie Ci to maksymalnie 30 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.11.2009 Marcin

Witam,

bardzo smakowite danie. właśnie będę go przyrządzał po raz wtóry.

Dziekuję za pomysł.

pozdrawiam,

Marcin (-:

Zgłoś 03.09.2009 ania,

Przepis bardzo fajny!!! Kurczak pyszny mniam mniam...

Jeśli ktoś używa normalnego chrzanu(bez żurawiny) powinien dodać go troszkę mniej niz w przepisie, ponieważ sos wychodzi wtedy bardzi... Pokaż więcej

Przepis bardzo fajny!!! Kurczak pyszny mniam mniam...

Jeśli ktoś używa normalnego chrzanu(bez żurawiny) powinien dodać go troszkę mniej niz w przepisie, ponieważ sos wychodzi wtedy bardziej chrzanowy niz musztardowo-chrzanowy.

Ale jedena i druga wersja jest pyszna ;-))

Zgłoś 26.05.2011 Arynka

Mięsko mięciutkie, pachnące, wręcz rozpływało się w ustach, dałam jednak więcej jogurtu i łyżeczkę musztardy rosyjskiej. No i poczekałam aż prawie cała woda wyparowała. Dla mnie obiadek szybki ... Pokaż więcej

Mięsko mięciutkie, pachnące, wręcz rozpływało się w ustach, dałam jednak więcej jogurtu i łyżeczkę musztardy rosyjskiej. No i poczekałam aż prawie cała woda wyparowała. Dla mnie obiadek szybki a do tego bardzo smaczny. Polecam.

Zgłoś 24.10.2011 bożena

Bardzo dobre tylko wlałam za dużo wody i nie mogło odparować rozmieszalam łyżkę mąki z wodą i wyszło ok.