Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Filet z masełkiem czosnkowym

Tekst i foto Nana 11-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
210-15 złprosty60 min.średnia

Składniki:

2 filety z kurczaka,
4 ząbki czosnku,
3 łyżki posiekanego szczypiorku,
pół kostki masła

Jak przyrządzić:

Siekamy drobniutko czosnek i szczypiorek.
Mieszamy z miękkim masłem.
Wsadzamy do lodówki na 15 minut.
Kiedy masło lekko stwardnieje, "wycinamy" z niego (najlepiej foremką do ciastek) kilka kosteczek i wsadzamy do zamrażarki na 10 minut.
Filet myjemy i robimy w nim "kieszonkę" - lekko nacinamy w poprzek, by powstało miejsce na nadzienie.
Umieszczmay w nim kostkę masła i "zapinamy" pięcioma wykałaczkami.
Pieczemy 15-20 minut w temp. 200 st. C
Smacznego :)

Potrzebne przybory:

Foremki do ciastek, nóż, deska.

Jak podawać?

Z ziemniaczkami, ryżem lub makaronem z sosem (ja tak podaję).

Uwagi:

Przepis wygląda na trudny, tak naprawdę jest wręcz banalny, łatwy i zawsze się udaje.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.02.2006 Martana

Eeeeeeee, ja tylko tak z ciekawosci, czy powierzchnia kotlecika ma byc taka, hm, dziewicza, zero przypraw czy chocby kropli oliwy?

Zgłoś 04.03.2006 Sylwia

Ja mam inny sposób!

Nie musze meczyc sie z wykałaczkami, po prosto delikatnie rozcinam pierś, ale nie do końca! Układam na kawałku foli, przykrywam drugim kawałkiem, rozbijam lekko tłuczk... Pokaż więcej

Ja mam inny sposób!

Nie musze meczyc sie z wykałaczkami, po prosto delikatnie rozcinam pierś, ale nie do końca! Układam na kawałku foli, przykrywam drugim kawałkiem, rozbijam lekko tłuczkiem, ale BARDZO LEKKO, BO TO DELIKATNE MIĘSKO. Potem ściagam górną folię, układam masło i ZAWIJAM!!! ;)

Wierzcie mi, że ten sposób tylko wygląda tak skomplikowanie... chyba,że lubicie meczyc sie wykałaczkami :/

Zgłoś 09.03.2006 Do Martana

Tak, bowiem cały smaczek jest w środku. Nie możemy przesadzać, bo w przypadku gastronomii od przybytku głowa jednak może rozboleć. A- tłuszczem smarujemy folie do pieczenia :)

Pozdrawiam... Pokaż więcej

Tak, bowiem cały smaczek jest w środku. Nie możemy przesadzać, bo w przypadku gastronomii od przybytku głowa jednak może rozboleć. A- tłuszczem smarujemy folie do pieczenia :)

Pozdrawiam- Nana.

Zgłoś 02.11.2007 Agussss

PYSZNE!!! Ja zamiast szczypiorku dałam koperek i wyszło bardzo wykwintne danie :) POLECAM!

Zgłoś 16.05.2008 Nei

Zrobilam i to nie jest zjadliwe w czasie jedzenia bralo mnie na wymioty,lubie czosnek i szczypior ale one nie [pasuja do tego, probowalam nawet posolic ale nic z tego -to jest okropne.