Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Filet z pieczarkami i smietaną

Tekst i foto Monika 27-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
417 złprosty40 min.?

Składniki:

- 4 filety rybne /pstrąg, morszczuk, mintaj - co kto lubi/
- 40 dag pieczarek
- 2 cebule
- 20 dag żółtego sera
- 250 ml smietany
- vegeta, pieprz, cytryna ,rozmaryn, oliwa

Jak przyrządzić:

Ryby skropić cytryną, doprawić do smaku vegetą, pieprzem,rozmarynem, posypać mąką, usmażyć. Pieczarki pokroić w plastry, cebule w kostkę, udusić doprawiając vegetą i pieprzem. Wlać śmietanę. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą ułożyć ryby, pieczarki, posypać serem startym na tarce, zapiekać do zezłocenia sera.

Jak podawać?

Świetnie smakuje z ryżem.

Czas przygotowania:

prosta, pyszna potrawa
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.02.2005 alana

super,pyszny sposób,szybko gotowe,rozmaryn pachnie niesamowicie!!

Zgłoś 07.02.2005 Remex

super,polecam :)

Zgłoś 09.03.2005 monika

vegeta zamiast soli po prostu

Zgłoś 06.06.2008 gosia

Wysmienite. Ja nie dodalam wegety i rozmarynu, a zamiast tego sol, natke pietruszki oraz posiekany szczypiorek. Polecam.

Zgłoś 03.04.2005 Martana

Przepis jest dobry, vegeta pasuje, bo ma w sobie i sol, i warzywa suszone i dobry aromat. Pozdrawiam autorke fajnych pomyslow ale proponuje szaro wygladajaca rybke wylozyc na liscie salaty lodow... Pokaż więcej

Przepis jest dobry, vegeta pasuje, bo ma w sobie i sol, i warzywa suszone i dobry aromat. Pozdrawiam autorke fajnych pomyslow ale proponuje szaro wygladajaca rybke wylozyc na liscie salaty lodowej, to daje efekt a poza tym "lodowka" tez jest smaczna i zdrowa.

Zgłoś 10.05.2005 Daga

Robiłam i stwierdzam, że pychotka

Zgłoś 17.02.2006 tuśka

Na początku wspomnę, że nie jestem fanką ryb. Jedyna którą lubię to wędzona makrela, ale jako że dziś piątek i mój tata poprosił o rybe, ostanowiłam wypróbować ten przepis. W końcu ile można jeś... Pokaż więcej

Na początku wspomnę, że nie jestem fanką ryb. Jedyna którą lubię to wędzona makrela, ale jako że dziś piątek i mój tata poprosił o rybe, ostanowiłam wypróbować ten przepis. W końcu ile można jeść tylko smażone filety? :) Użyłam filetów z pangi, naprawdę niezłe. I muszę przyznać, że nie wyszło źle, ojcu bardzo smakowało, a mi z przyczyn ode mnie niezależnych:) mniej, ale jak na danie z ryby-naprawdę polecam. Szybkie, tanie i dobre!

Zgłoś 13.05.2005 Monika

cieszę się że smakuje Wam mój przepis na rybkę :)

Zgłoś 24.02.2006 Anunka

Ja to robię w troszkę innym wariancie - gdy nie mam pieczarek biorę kilka plasterków pomidora i obkładam nimi rybkę ułożoną w żaroodpornym naczyniu, potem polewam śmietaną rozmąconą z jajkiem (w... Pokaż więcej

Ja to robię w troszkę innym wariancie - gdy nie mam pieczarek biorę kilka plasterków pomidora i obkładam nimi rybkę ułożoną w żaroodpornym naczyniu, potem polewam śmietaną rozmąconą z jajkiem (wtedy sos nie płynie) i łyżeczką vegety. Wszystko inne robię jak w powyższym przepisie. Jest super, choć z pieczarkami chyba jeszcze lepsze...

Zgłoś 21.03.2006 EPA

Właśnie jutro mam zamiar zrobić rybkę... Już od samego czytania leci mi ślinka... mniammmmm

Zgłoś 20.10.2005 ewia

Mam pytanie, czy cebulkę ze śmietaną też wlać do naczynia żaroodpornego czy podawać jako sos?

Zgłoś 20.10.2005 nel

Przepyszne:)robiłam i polecam!!!!!! Sosem polewa sie rybkę,na to zetrzeć ser i podpiec z 10-15 min w piekarniku.Faktycznie najsmaczniejsze z ryżem.Tylko do pieczarek i sosu dodałam łyzeczkę mąki... Pokaż więcej

Przepyszne:)robiłam i polecam!!!!!! Sosem polewa sie rybkę,na to zetrzeć ser i podpiec z 10-15 min w piekarniku.Faktycznie najsmaczniejsze z ryżem.Tylko do pieczarek i sosu dodałam łyzeczkę mąki,bo sos był wg.mnie za rzadki.Polecam!!!!

Zgłoś 02.12.2005 Janusz i Andrzej

Przepis sprawdzony w akademiku Politechniki Opolskiej. Pychotka, gratulujemy pomysłu. Polecamy do tego dania piwo Żubr :)

Zgłoś 03.12.2005 Głodna

Głodna jestem jak tak czytam o tych rybkach...:/

Zgłoś 13.12.2005 Dudek

Jutro robię !!!

Zgłoś 15.12.2005 Anuszka

A jakiej rybki uzywacie? Ja kupilam karmazyna, wlasnie sie piecze. I zamiast rozmarynu dalam czaber, bo akurat tego pierwszego nie mialam. Zobaczymy jaki bedzie efekt:)

Zgłoś 16.12.2005 Aisha24

Pyszne. Własnie jestem po degustacji. Przepis urozmaiciłam dodając do pieczarek i śmietany - sera pleśniowego:). A z braku piekarnika można wypróbowac prodziż:) Polecam

Zgłoś 23.12.2005 anka

tak zachwalacie ze sprobuje zrobic ta rybkę na wigilie:)

Zgłoś 14.01.2006 anitahexe

dzieki, to bylo naprawde pyszne, wczoraj robilam...

moja tesciowa zdebiala...

Zgłoś 01.03.2006 Majka

Zgłoś 01.03.2006 Majka

Pychota, u mnie zabraklo na stole tak wszyscy rozrywali sobie. Mam tez rade dla tych ktorym sos jest za rzadki, po dodaniu smietany do pieczarek i cebulki na duzym ogieniu, ciagle mieszajac odpa... Pokaż więcej

Pychota, u mnie zabraklo na stole tak wszyscy rozrywali sobie. Mam tez rade dla tych ktorym sos jest za rzadki, po dodaniu smietany do pieczarek i cebulki na duzym ogieniu, ciagle mieszajac odparowuje wode. Sos wtedy pieknie gestnieje. Mam pytanie ze wzgledu na wysoka kalorycznosc potrawy: Czy ktos probowal bez obsmarzania ryby?

Przepis wspanialy, polecam na kazda okazje. Tylko prosze podwoic porcje :)

Zgłoś 05.04.2006 aœka

Przepis brzmi nieżle, chciałbym go wypróbowac jak najszybciej ,ale nie wiem jakš mam dodać œmietanę.

Zgłoś 07.04.2006 terka

Przepis Super. Do sosu pieczarkowego dodaję jeszcze natkę pietruszki. Pychota,polecam. Pozdrawiam.

Zgłoś 11.03.2007 aguskak

rewelka

Zgłoś 17.09.2006 Basiek

Tak czytam i czytam, i już mi ślinka cieknie :) koniecznie muszę wypróbować!

Zgłoś 15.12.2006 paula

a moge smietane zastapic jogurtem naturalnym? i czy do tego sosu tez mam dodac rozmaryn czy tylko do ryby?

Zgłoś 08.11.2007 Anka

Uzylam okonia i wyszlo wspaniale danie. Mysle ,ze z karpiem bedzie jeszcze lepsze

Zgłoś 08.11.2007 Anka

Aha , nie dodalam vegety i rozmarynu a zamiast smietany jakies 3 lyzki mleka - duzo lepsze

Zgłoś 16.10.2008 Nyna

Podbijam pytanie - śmietana kwaśna, czy słodka? Aczkolwiek z komentarza o mleku zamiast śmietany śmiem twierdzić, że słodka...

Zgłoś 18.09.2008 xd

A śmietana słodka czy kwaśna ?????