Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Filet z ryżem

Tekst i foto beti 27-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprostyok. 30 min.?

Składniki:

filet z mintaja lub z morszczuka, oregano, bazylia, curry, kurkuma, szczypta soli, ryż, marchewka.

Jak przyrządzić:

Ryż przygotowujemy w szybkowarze lub zwykłym sposobem - gotując w lekko osolonej wodzie, po gotowaniu dobrze odsączyć, zetrzeć marchewke na drobnych oczkach, dodać do ryżu, posypać kurkumą, wymieszać.
Filet odsączamy na np. papierowym ręczniku, posypujemy szczyptą soli i curry oraz bazylią. Wstawiamy do szybkowaru lub przyrządzamy w folii, (nigdy na tłuszczu!). Po wyciągnięciu z folii posypujemy oregano i kładziemy obok ryżu na talerzu. Przykrywamy talerz na ok. 3 min (zapachy się mieszają. I gotowe!

Uwagi:

Do tego dania lampka czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego (jeśli wytrawne za gorzkie :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.10.2006 jan

do ryby to chyba białe winko co?