Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Filety rybne w sosie pomidorowym

Tekst i foto Marti 28-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
420 złprosty40 min.ok. 300 kcal

Składniki:

750 g filetów z ryby o białym mięsie (soli, morszczuka),
duża puszka pomidorów,
sól, rozmaryn,
sok z cytryny,
2 ząbki czosnku

Jak przyrządzić:

Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Posolić, dokładnie natrzeć rozmarynem, skropić sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki.
Pomidory przełożyć do rondla z rozgrzanym olejem i przez 10 minut dusić pod przykryciem na małym ogniu. Do sosu z pomidorów dodać sól, zmiażdżony czosnek i rozmaryn. Zamieszać, włożyć rybę i dusić ok. 20 min.

Jak podawać?

Podawać z ryżem, pieczywem lub ziemniakami.

Uwagi:

Przy duszeniu jakiekolwiek potrawy z ryb nie nalezy jej mieszać, gdyż rybka się rozleci. Lepiej poruszać całym rondlem, by sos dotarł wszędzie. Można dodać odrobinę papryki w proszku i pieprzu do smaku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.01.2007 gabsel

Jestem fanką wszystkich dań z pomidorami i sosami pomidorowymi więc wczorajszy obiad zrobiłam według tego przepisu. Rybka jest zjadliwa ale nic szczególnego.

Zgłoś 02.10.2009 Aga

Ciekawy przepis,moze byc dobry...