Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Filety z dorsza zapiekane z warzywami

Tekst i foto lilandra 27-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredniokoło 30 min.260

Składniki:

70 g filetów z dorsza,
sok i skórka otarta z cytryny,
4-5 twardych, mięsistych pomidorów,
bulwa kopru włoskiego,
duży por (tylko biała część),
2-3 ząbki czosnku,
liść laurowy,
3-4 gałązki świeżego tymianku,
sos tabasco,
łyżeczka kurkumy,
sól, pieprz,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
2 łyżki oliwy,
łyżka masła,
1/2 szklanki wywaru z warzyw lub bulionu rybnego (według uznania),
2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki,
masło do wysmarowania formy

Jak przyrządzić:

Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, posypać skórką, solą i pieprzem i pozostawić na około pół godziny w chłodnym miejscu. Pomidory sparzyć i następnie obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Por dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić razem z koprem włoskim w cienkie plasterki, drobno posiekać czosnek. Przygotować sobie rondel, w którym rozgrzać łyżkę oliwy, nasępnie wrzucić do niego pokrojony por i koper włoski i chwilę smayżyć, dołożyć pokrojone pomidory i czosnek, smażyć około 2-3 minut. Następnie dodać łyżeczkę kurkumy, liść laurowy i tymianek, posypać solą i pieprzem do smaku, wlać wywar i wino, wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na niewielkim ogniu około 4-6 minut. Po upływie tego czasu należy wyjąć liść laurowy i gałązki tymianeku, sos lekko odparować. W międzyczasie przygotować patelnię, na której rozgrzać pozostały olej i zarumienić filety z dorsza. Przygotować również naczynie żaroodporne wysmarowane na brzegach masłem i następnie przełożyć do niego filety z dorsza, zalać wszystko sosem i wstawić na kilka minut do nagrzanego do około 180 stopni Celsjusza piekarnika. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Smacznego.

Potrzebne przybory:

Rondel, patelnia i naczynie żaroodporne.

Jak podawać?

Z ryżem, frytkami lub z ziemniakami oraz z sałatką np. sałatką macedońska bogatą w witaminę C.

Uwagi:

Jest to przepis przewidziany na 4 porcje po około 260 kcal. Potrawa ta jest bogatym źródłem witaminy B6, która jest odpowiedzialna za wzmocnienie układu odpornościowego, a także zmniejsza nasilenie nocnych kurczów mięśni i drętwienia rąk, zapobiega procesom starzenia. Jest konieczna do wytworzenia czerwonych krwinek i przeciwciał. Nie jest to przepis stworzony przeze mnie (został zaczerpnięty z pewnej książki kucharskiej), jednakże został przeze mnie wypróbowany i bardzo gorąco zachęcam do jego spróbowania.
Potrawa ta zawiera 32 g białka, 9,5 g tłuszczu, 86 mg cholesterolu, 4,8 g błonnika, 0,7 mg witaminy B6. Zalecana dawka witaminy B6 dla dorosłych 1,6-2,2 mg.
Życzę smacznego :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.01.2012 robert

do

Sz.P. roszę się nie gniewać, ale zażartuję.

Najszybciej można przygotować ryż w torebkach + jajko sadzone. Polać tłuszczykiem pozostałym po smażeniu owegoż jajeczka :)

... Pokaż więcej

do

Sz.P. roszę się nie gniewać, ale zażartuję.

Najszybciej można przygotować ryż w torebkach + jajko sadzone. Polać tłuszczykiem pozostałym po smażeniu owegoż jajeczka :)

Zgłoś 15.02.2008 Benita

Szukam szybkiego przepisu na rybe zapiekana !!To nie jest ryba zapiekana!! Tyle przy tym pracy ,ze juz mi sie jesdc odechciało!!!CZy nie mozna tego wszystkiego włozyc do naczynia zaroodpornrgo p... Pokaż więcej

Szukam szybkiego przepisu na rybe zapiekana !!To nie jest ryba zapiekana!! Tyle przy tym pracy ,ze juz mi sie jesdc odechciało!!!CZy nie mozna tego wszystkiego włozyc do naczynia zaroodpornrgo przykryc i zapiec ???