Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Filety z kurczaka po chińsku

Tekst i foto Kamyk 29-09-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcje6 złprosty30 min.średnio

Składniki:

- 2 filety,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 białko,
- 2/3 szklanki białego wina,
- sól,
- pieprz,
- 3 ząbki czosnku,
- makaron kolanka z falbanką.

Jak przyrządzić:

Filety pokroić w kostkę, dodać białko, mąkę, pieprz i sól. Podgrzać oliwę z całymi ząbkami czosnku, wrzucić filety, po chwili dodać sos sojowy, a na końcu wino. Smażyć do chwili wyparowania wina. Makaron ugotować, odcedzić, wrzucić do garnka, do tego dodać przygotowane mięso, wymieszać i obiad gotowy.

Potrzebne przybory:

Deseczka, nóż, garnek, durszlak.

Jak podawać?

Potrawa najsmaczniejsza jest od razu po przygotowaniu.

Uwagi:

Mięsa nie solić zbyt mocno ponieważ sos sojowy jest lekko słonawy.

Czas przygotowania:

Jest to bardzo szybki obiad jak znalazł gdy się gdzieś spieszymy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.10.2003 martkaw

Dodanie do potrawy sosu sojowego nie czyni jej jeszcze chinską ...

proponowałbym zastąpić makaron przeniczny makaronem ryżowym lub sojowym

wino białe winem ryżowym

nie wol... Pokaż więcej

Dodanie do potrawy sosu sojowego nie czyni jej jeszcze chinską ...

proponowałbym zastąpić makaron przeniczny makaronem ryżowym lub sojowym

wino białe winem ryżowym

nie wolno zapomnieć też o imbirze i papryczkach chili ...

Zgłoś 03.10.2003 martkaw

a i jeszcze jedno

Chińska kuchnia częściej korzysta z oleju roślinnego niż z oliwy z oliwek.

Zgłoś 04.04.2005 DROBNY

Panowie!

Może troszkę kultury??? Szacunek dla kobiet również by się przydał :)

Zgłoś 11.07.2005 krycha_11

Niestety, danie zrobione wg Twojego przepisu jest niezjadliwe i wygląda nieapetycznie - dzisiaj wypróbowałam i ja tego dania nie polecam.

Nie rozumiem czemu ma służyć wsypanie do pokrojon... Pokaż więcej

Niestety, danie zrobione wg Twojego przepisu jest niezjadliwe i wygląda nieapetycznie - dzisiaj wypróbowałam i ja tego dania nie polecam.

Nie rozumiem czemu ma służyć wsypanie do pokrojonych filetów mąki i wlanie białka - z mąki zrobiły się białe kluski, które to właśnie niezbyt estetycznie dekorowały całą potrawę, a białko przywarło do patelni. Aby to zjeść, całość już wymieszaną z makaronem, podsmażyłam na patelni i dodałam ziół prowansalskich, wtedy jako tako smakowało, a byłam już bardzo głodna.

Zgłoś 07.02.2006 Janos

ja tez nie widze sensu dodawania do miesa tej maki ziemniaczanej i białka, chyba ze to ma byc panierka jakas ale tez nie bo najpierw by musialo byc w mace obtoczone a pozniej w jajki i ewentualn... Pokaż więcej

ja tez nie widze sensu dodawania do miesa tej maki ziemniaczanej i białka, chyba ze to ma byc panierka jakas ale tez nie bo najpierw by musialo byc w mace obtoczone a pozniej w jajki i ewentualnie w bulce tartej ( tzw. podwojny panierunek ) troszke dziwne, a do sposobu podania to proponowalbym wylozyc makaron na talerz i na srodeczku makaronu wylozyc porcje miesa

Zgłoś 04.04.2007 najaro

Witam

Mąka będzie nieco zagęszczała sos, który powstanie podczas wygotowywania wina. Zgadzam się z przedmówcami - sam sos sojowy nie czyni chińszczyzny ;-) Osobiście do kurczaka dodaję mi... Pokaż więcej

Witam

Mąka będzie nieco zagęszczała sos, który powstanie podczas wygotowywania wina. Zgadzam się z przedmówcami - sam sos sojowy nie czyni chińszczyzny ;-) Osobiście do kurczaka dodaję mielonego imbiru, a zamiast mąki pszennej używam ziemniaczanej. Oczywiście po dodaniu mąki trzeba to wszystko wymieszać żeby nie powstały kluseczki o których ktoś już pisał. Zamiast wina dodaję sok z cytryny. No a jak do tego przed sokiem dodamy pociętą na paseczki (koniecznie cienkie) paprykę i pocięte pieczarki - to mamy juz zupełnie inny przepis ;-))

Pozdrawiam