Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Filety z kurczaka w sosie pomarańczowym

Tekst i foto KARINA 31-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
425 złprosty50 min.niska

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka, szczypta soli, pieprz, 2-3 łyżki oleju, 20 dag długoziarnistego ryżu z domieszką ryżu dzikiego (gotowanego na parze), 70 dag marchewki, świeżo wyciśnięty sok z 2 dużych pomarańczy, 1/2 łyżki jagód jałowca, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki śmietany kremówki, 1 pęczek natki pietruszki.

Jak przyrządzić:

Filety podzielić wzdłuż na połowę. Umyć, natrzeć solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej patelni po ok. 8 min z każdej strony.
Marchewkę obrać, umyć, pokroić ukośnie w cienkie plasterki. Włożyć do małej ilości osolonego wrzątku, gotować 8-10 min. Mięso zdjąć z patelni, zabezpieczyć przed wystygnięciem (np. w piekarniku).
Sos pozostały z patelni rozprowadzić sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Dodać drobno pokruszone jagody jałowca, zagotować. Mąkę ziemniaczaną dokładnie wymieszać ze śmietaną. Zagęścić sos, ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem na pikantnie. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Do ryżu i marchewki dodać pietruszkę. Porozkładać na talerzach ryż, marchewkę i filety i polać sosem pomarańczowym. Udekorować ziołami.

Potrzebne przybory:

Parowar bądź patelnia i 2 garnki, wyciskarka do owoców.

Jak podawać?

Na talerzach, przybranie z ziół.

Czas przygotowania:

Smaczne i dietetyczne, potrawę bez problemu można przygotowć na parze (z mięsem duszonym).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.