Filety z piersi kurczaka z curry
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
4 | ? zł | prosty | ? min. | ? |
Składniki:
- 1 kg filetów z piersi kurczaka- 2 jaja
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka przyprawy Maggi
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka Vegety
- 1 łyżeczka przyprawy Curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Jak przyrządzić:
Piersi kurczaka pokroić na kawałki średniej wielkości. Przygotować miskę, do której należy kolejno dodawać:mąkę, olej, pokrojoną cebulę w kostkę, posiekany czosnek, pieprz,curry,paprkę, vegete,olej, maggi,wbić jaja. Wszystko wymieszać na gęstą papkę. Na końcu zanurzyć w tej marynacie piersi i odstawić na 24h do lodówki. Na drugi dzień usmażyć piersi na złoty kolor na patelni.Uwagi:
Takie kotleciki można podawać np. z ryżem.Aby nie marnować tej marynaty, która nie "przylgnie "do piersi, można nią polać piersi w czasie smażenia.
Tę potrawę można również przygotować na sposób chiński.
Zamiast maggi i curry dodać sos sojowy i przyprawę chińską 5 smaków.

Muffinki z pomarańczową konfiturą
Babeczki zwane też muffinami podbijają świat słodyczy i stają się coraz bardziej popularne. W zasadzie nie ważne jaką mają nazwę, tylko jak smakują. A są naprawdę dobre, zaskakują smakiem, bo zawsze zawierają jakąś niespodzianką w środku: owoce, karmel, bakalie, konfiturę. Polecam ten prosty deser do kawy, na drugie śniadanie lub spotkanie z przyjaciółmi.

Koreczki z anchois i żurawiną
Jeśli w twojej lodówce często gości mozzarella, a w zapasach na półkach szafki znajdzie się puszka z anchois i torebka pełna słodkiej żurawiny, nagli niezapowiedziani goście nie są ci straszni. Nic nie wytrąci cię z równowagi, gdy usłyszysz pukanie do drzwi – przygotowanie oryginalnych koreczków zajmie ci zaledwie minutę. A połączenie delikatnego smaku mozzarelli, aromatycznego, słonego smaku anchois i słodkiej żurawiny jest nie do pobicia. Jeśli tylko znajomi lub krewni nie stronią od ryb, będą zachwyceni tym prostym starterem. Potem niestety będziesz musiała się bardziej postarać – kilka koreczków nie zaspokoi niczyjego apetytu.
Komentarze
Zgłoś 03.01.2004 kazek
Obie wersje tej potrawy są suuuuper!!!!!!!!!!
Zgłoś 26.05.2004 maciek
Jeszcze nie jadlem ale marynata juz jest w lodowce, mam nadzieje ze bedzie dobre :))))))))))))). Pozdrawiam
Zgłoś 08.01.2005 olka
Smaczne na ciepło i na zimno!
Zgłoś 26.01.2005 freestyler
spora rewelacja!
Zapach marynaty sprawił, że chciało się to zjeść przed wyłożeniem na patelnie.
Intrnsywny smak mięska świetnie mi się skomponował z warzywami z patelni (zestaw z m... Pokaż więcej
spora rewelacja!
Zapach marynaty sprawił, że chciało się to zjeść przed wyłożeniem na patelnie.
Intrnsywny smak mięska świetnie mi się skomponował z warzywami z patelni (zestaw z mrożonki).
Zgłoś 06.06.2005 Brygadzistka
Ciekawy smak kurczaka, tradycyjna panierka juz mi sie znudzila. Tak naprawde rewelacyjne danie!! Dobrze smakuje z wczesniej podana zupa koperkowo pieczarkowa.
Zgłoś 29.07.2005 Aga
Bardzo, bardzo smaczne! Polecam
Zgłoś 02.10.2005 ktosia
Pycha:) Wiem bo probowalam:)
Zgłoś 15.12.2005 linek
robie dzis mojej dziewczynie. nie bedzie niestety stalo 24h tylko 6h ale musi to wystarczyc. ale sama zapaszek i smaczek tej zaprawy do piersi jest swietny, czuje w kosciach ze bedzie pyszne
Zgłoś 02.01.2006 klik
Bardzo dobry przepis. Kurczak marynowal sie jedynie 8 godzin, nie zmienilo to jednak (tak mysle) fantastycznego efektu koncowego. Pozdrawiam autorke za przepis dziekujac.
Zgłoś 15.03.2006 Martii
Kurczaczek wysmienity. Jest mieciutki i po prostu rozplywa sie w ustach.
Idealne danie dla poczatkujacych, gdyz nie jest skomplikowane. Wystarczy polaczyc skladniki i smazyc:)
Sma... Pokaż więcej
Kurczaczek wysmienity. Jest mieciutki i po prostu rozplywa sie w ustach.
Idealne danie dla poczatkujacych, gdyz nie jest skomplikowane. Wystarczy polaczyc skladniki i smazyc:)
Smacznego!
Zgłoś 16.03.2006 azu
pychotka! :) mój chłopak tez był zachwycony :) gorąco polecam tą potrawę :) (super smakuje z ryżem po żydowsku - też z curry)
Zgłoś 22.03.2006 lisek :D
mmm... jestem glodna... :[
Zgłoś 12.04.2006 Iri
Juz sie nie moge doczekac jutra! Właśnie włożylam kotlety w marynacie do lodowki.. jutro spalaszujemy to danie z moim Kochaniem:)
Zgłoś 16.08.2006 Natalka
Zrobiłam to na urodziny mamy, na drugi dzień wszyscy goście dzwonili po przepis, REWELACJA!!
Zgłoś 12.10.2008 ruda
REWELACJA!!! robiłam na obiad, mięsko miękkie, soczyste, rozpływa się po prostu w ustach. Proszę autorkę o inne równie smaczne przepisy :)
Zgłoś 14.03.2007 medeline
Po prostu pyszne! Brat zajadał aż uszy mu się trzęsły :)
Zgłoś 24.05.2007 mistrz patelni :P
pyszne to malo powiedziane :) mozna dodac lyzke sosu sojowego pychotka
Zgłoś 05.11.2007 sylwia2000
mam takie pytanie jak juz wyjmie sie te mieso z lodowki i kladzi sie kawalki miesa na patelnie co dalej z marynato zamzy jo sie razem z kawalkiami miesa??
Zgłoś 05.10.2008 rutynka
niebo w gębie- gratuluję pomysłu:)