Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fistaszkowa zupa z Zambii

Tekst i foto Taroti 17-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-6? złprosty35 min.średnia

Składniki:

- 2 duże cebule pokrojone w plastry
- 2 duże pomidory bez skórki
- 3 duże ziemniaki pokrojone w większą kostkę
- pół szklanki ugotowanego na półtwardo ryżu
- sól, pieprz
- wywar z warzyw lub bulion z kostki - ok. 1,5l
- ok. pół szklanki podprażonych na patelni fistaszków (orzeszków ziemnych) UWAGA! NIE SOLONYCH, TYLKO WŁASNORĘCZNIE OBRANYCH Z ŁUPINEK I CZERWONAWEJ BŁONKI!
- oliwa + masło do smażenia

Jak przyrządzić:

Cebulę podsmażamy na szklisto na mieszance oliwy i masła, nie powinna się zrumienić, ew. leciutko;
wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory, smażymy mieszając i przekładamy do garnka; dolewamy bulion i wrzucamy ziemniaki i ryż; sól i pieprz do smaku; gotujemy ok. 15 min. i dorzucamy zmielone w malakserze fistaszki - gotujemy jeszcze 15 min. mieszając często, żeby się nie przypaliła! Zupa jest dość gęsta i bardzo sycąca. Jesli ktoś chce może dodać śmietany, ale oryginalniejszy smak jest bez.

Potrzebne przybory:

malakser lub młynek do mielenia orzechów

Uwagi:

Jest to oryginalna zupa z kuchni afrykańskiej, pyszna i niezbyt kosztowna.
Można ew. nie dodawać ryżu.

Czas przygotowania:

Do czasu gotowania należy doliczyć czas przygotowania produktów :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.03.2005 Sorbonne

A czy mozna zmiazdzyc fistaszki w mozdzierzu zamiast w malakserze???

Zgłoś 10.03.2005 Taroti

w moździerzu nie próbowałam, nie wiem jaki będzie efekt - ma być taki prawie grysik fistaszkowy; poza tym jest to dość duża ilość jak na ręczne rozdrabnianie w moździerzu, chyba że zagonimy do p... Pokaż więcej

w moździerzu nie próbowałam, nie wiem jaki będzie efekt - ma być taki prawie grysik fistaszkowy; poza tym jest to dość duża ilość jak na ręczne rozdrabnianie w moździerzu, chyba że zagonimy do pomocy głodnego mezczyznę :)

Zgłoś 05.05.2005 Martana

Taroti, zrobilam "twoja" zupke i udalo sie swietnie, wiec z czystym sumieniem odbijam pozytywna pileczke, ktora mi wyslalas za krem shreka. Pozdrawiam serdecznie i jestem pewna, ze sie... Pokaż więcej

Taroti, zrobilam "twoja" zupke i udalo sie swietnie, wiec z czystym sumieniem odbijam pozytywna pileczke, ktora mi wyslalas za krem shreka. Pozdrawiam serdecznie i jestem pewna, ze sie jeszcze w kulinarnym swiecie spotkamy:)

Zgłoś 16.02.2006 natta

Witam,

ja planuje zabrac sie za ta zupke, bo uwielbiam orzeszki w kazdej postaci ;)

A Ewinko...

Afryka to wcale nie taki dziki kraj jakby sie moglo wydawac ;)

Mikser... Pokaż więcej

Witam,

ja planuje zabrac sie za ta zupke, bo uwielbiam orzeszki w kazdej postaci ;)

A Ewinko...

Afryka to wcale nie taki dziki kraj jakby sie moglo wydawac ;)

Miksery to oni maja, no chyba, ze zapedzimy sie do malej murzynskiej wioski, ale tam pewnie korzystaja z mozdzierza, wiec wszedzie sie da to zrobic ;)

pozdrawiam

Zgłoś 29.07.2005 ewinka

ciekawe od kiedy murzynki w afryce używja malaksera :))

Zgłoś 08.11.2012 kulinek

Podeszłam nieco sceptycznie do przepisu,ale lubię poznawać nowe smaki.REWELACJA!!! Świetny smak,śmietana zupełnie zbędna.Dziękuję za przepis.Zupa na stałe zagości w moim domu.