Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Flaczki

Tekst i foto DarQ 02-01-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
610 złprosty90 min.-

Składniki:

1 cebula, 1 mała marchew, 0,5 kg flaków wieprzowych, 2 kostki rosołowe, 2,5 litra wody, 20 dag kurzych żołądków, 250 g śmietany, 4 ząbki czosnku. Przyprawy: 1 łyżka majeranku, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, świeżo zmielony pieprz.

Jak przyrządzić:

Kurze żołądki ugotować w 2,5 litra wody z kostką rosołową. Po ugotowaniu odcedzić żołądki i pokroić w paseczki. Wywar zostawić. Do śmietany wlać pół szklanki ciepłego wywaru z kurzych żołądków i dokładnie wymieszać. Ugotować flaki i dokładnie odcedzić. Ugotowane flaki pokroić i wrzucić wraz z pokrojonymi kurzymi żołądkami do wywaru z kurzych żołądków. Następnie należy obrać, pokroić cebulę i wrzucić do flaków. Dodać 1 kostkę rosołową, marchew, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek i drobno posiekany czosnek. Wlać wcześniej przygotowaną śmietanę i gotować przez 10 minut.

Potrzebne przybory:

łyżka, nóż, deska do krojenia, sito, 2 garnki

Jak podawać?

Najlepiej na gorąco z grzankami lub z chlebem.

Uwagi:

Uważać, żeby śmietana się nie ścięła. Zamiast żołądków kurzych można dać żołądki indycze lub kacze. Można też zamiast śmietany zrobić zasmażkę.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.03.2007 Fraznz

Koniecznie należy mieszać rózne rodzaje żoładków? pezecież z jednych są chyba najlepsze no i bez gałki?coś tu nie halo - smacznego

Zgłoś 05.10.2009

Nie ma imbiru ani gałki muszkatołowej za to jest śmietana i czosnek. Brak innych warzyw poza marchwią i cebulą. 3 liście laurowe na taką ilość zupy? Mam nadzieję, że małe te liście, bo będzie ją... Pokaż więcej

Nie ma imbiru ani gałki muszkatołowej za to jest śmietana i czosnek. Brak innych warzyw poza marchwią i cebulą. 3 liście laurowe na taką ilość zupy? Mam nadzieję, że małe te liście, bo będzie ją czuć tylko wawrzynem. Brak koncentratu lub przecieru pomidorowego, a to flaki akurat lubią.

Nie gotuję, pozostanę przy przepisie mojej babci.

Zgłoś 16.03.2008 endi

a moim zdaniem galka muszkatulowa musi byc smacznego