Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Flaczki z kani

Tekst i foto RaF 27-10-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

Kanie, 1 marchewka, 1 cebula, 2 kostki rosołowe, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir, dwie łyżki mąki, łyżka oleju, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.

Jak przyrządzić:

Marchewkę skrobiemy i kroimy, najlepiej w słupki. Następnie wrzucamy ją do garnka i gotujemy około 10 minut w litrze wody.
W czasie gdy marchewka się gotuje, kroimy kapelusze kani (pozbywając się wcześniej nóżek), tak aby kawałki przypominały flaczki - czyli w poprzek blaszek. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Po zeszkleniu wsypujemy do niej pokrojone kanie i mieszamy.
Potrawa zaczyna syczeć i gwałtownie tracić na objętości. Mieszając od czasu do czasu grzyby, wracamy do wywaru na marchewce - dorzucamy do niej dwie kostki rosołowe. Po ok. 5 minutach duszenia grzybów z cebulą przerzucamy zawartość patelni do garnka z wywarem marchwiowo-rosołkowym.
Dolewamy wody, dodajemy majeranku (sporo), ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę gałki muszkatołowej, imbiru, następnie solimy i pieprzymy do smaku. W czasie gdy w garnku składniki zaczynają przegryzać się z przyprawami, zajmujemy się przygotowaniem zasmażki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy dwie łyżki mąki. Prażymy ją parę chwil (aż mąka lekko ściemnieje), a następnie dodajemy łyżkę oleju i całość mieszamy. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu, a następnie rozprowadzamy szklanką wywaru z garnka - i wlewamy wszystko do prawie gotowej już potrawy. Gotujemy całość 10 minut, w razie potrzeby dosalamy do smaku, nalewamy na talerze i jemy.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 07.11.2006 Krynia

Super przepis.Mozna uzyć innych grzybów.

Zgłoś 22.11.2006 Rupio

Fotografie krok-po-kroku tego przepisu znajdziecie na www.kuchniamac.pl/index.php?showtopic=38

Flaczki są pyszne!

Zgłoś 04.07.2007 zark

Toż to czysta profanacja kani!!! Przepis wyśmienity lecz dla boczniaków,rozwiniętych opieniek lub gąsek-zielonek.Smacznego wszystkim!!!!

Zgłoś 06.09.2008 Lina

Ludzie kto jeszcze je zasmażki.To profanacja tak dobrych zup.Ja jadam tylko na rosołku ale moj mąz lubi zaprawić serkiem topionym ewentualnie jak kto chce mieć ich wiecej to po Warszawsku dorzu... Pokaż więcej

Ludzie kto jeszcze je zasmażki.To profanacja tak dobrych zup.Ja jadam tylko na rosołku ale moj mąz lubi zaprawić serkiem topionym ewentualnie jak kto chce mieć ich wiecej to po Warszawsku dorzucić groszek konserwowy.Zyczę smacznego i radzę spróbować

Zgłoś 03.11.2009 Oskar77

jak dla mnie to profanacja tegoż wspaniałego grzybka - flaczki ...

TYLKO SMAŻONE w podwójnej panierce

i niech najlepszy schabowy się schowa

Zgłoś 20.09.2010 kasia1600

Zupka-palce lizać!! ktoś pisał,że profanacja kanii ale ile można zjeść tych smażonych grzybków jeśli się ma ich nadmiar?? smaczna odmiana i super pomysl na obiadek i danie z grzybów-dziękuję za ... Pokaż więcej

Zupka-palce lizać!! ktoś pisał,że profanacja kanii ale ile można zjeść tych smażonych grzybków jeśli się ma ich nadmiar?? smaczna odmiana i super pomysl na obiadek i danie z grzybów-dziękuję za inspirację kulinarną!

Zgłoś 18.10.2010 rafi

po prostu biuti fiuu , nawet z tą zasmażką z mąki.Gorąco polecam ,a i ja osobiście dodałem pokrojone żołądki kurze mniam , palce lizać.

Zgłoś 30.09.2012 mariko

jutro spróbuję, bo mam duzo kani:)))

Zgłoś 27.10.2012 EDITH

Wczoraj ugotowałam coś podobnego.Marchewkę razy trzy,małego selera,i pietruszkę ugotowałam,dodałam kostkę rosołową i wszystko zmixowałam.Kanie pokroiłam w grube paski i cebulę w grubą kostkę,po ... Pokaż więcej

Wczoraj ugotowałam coś podobnego.Marchewkę razy trzy,małego selera,i pietruszkę ugotowałam,dodałam kostkę rosołową i wszystko zmixowałam.Kanie pokroiłam w grube paski i cebulę w grubą kostkę,po czym przysmażyłam na oleju.Dodałam do warzyw,a na koniec na patelni zrobiłam delikatną zasmażkę i zagęściłam całość.Dodałam pokrojonego w cienkie paski pora,majeranek,pieprz,zieloną nać pietruszki,i odrobinę świeżej chilli.Zupka rewelka,a moje chłopaki zjedli po trzy talerze i dziś od rana buszują po kuchni odgrzewając resztki.

Zgłoś 18.09.2013 gość

Super flaczki . Tak samo gotuje flaczki z boczniaka. Pychotka .