Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Flaczki z kurczaka

Tekst i foto Dana 26-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8-10 porcji15 złprosty60 min.?

Składniki:

1 kurczak, 3 marchewki, 3 pietruszki, 1 seler, 1 por, przyprawa do flaków, listek laurowy, ziele angielskie.

Jak przyrządzić:

Kurczaka w całości ugotować w 2 litrach wody z odrobiną np. vegety, zielem ang. i liściem laurowym. Po ugotowaniu kurczaka wyjąć i oddzielć od kości. Usunąć skórę a mięso pokroić jak flaczki. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych otworach, wrzucić do rosołu razem z pokrojonym mięsem i zagotować do miękkości. Doprawić przyprawą do flaków.

Potrzebne przybory:

Garnek, tarka,nóż, deska do krojenia, dobre chęci.

Jak podawać?

W miseczkach do flaczków.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.11.2003 kuchareczkato

to jest pyszne jak delicje

Zgłoś 09.02.2004 woj

można dodać cinko pokrojone w plasterki pieczarki,skurę z kurczaka też można pokroić będą przypominać prawdziwe flaczki

Zgłoś 09.02.2004 woj

acha flaczki bez majeranku?

Zgłoś 04.03.2004 Danka

Ja proponuję dodać jeszcze pokrojone w paseczki żołądki drobiowe, bardzo przypominają nie tylko wyglądem ale i smakiem prawdziwe flaczki. Ale i bez nich danie jest pyszne. Polecam

Zgłoś 16.03.2004 CptNiamo

Moja mamma do takiej zupy dodaje istotnie majeranek, a oprócz tego dość egzotyczne kluseczki - pokrojone w drobne i krótkie paseczki ciasto z naleśnika (gdy np. zrobiło się go wczoraj za dużo, a... Pokaż więcej

Moja mamma do takiej zupy dodaje istotnie majeranek, a oprócz tego dość egzotyczne kluseczki - pokrojone w drobne i krótkie paseczki ciasto z naleśnika (gdy np. zrobiło się go wczoraj za dużo, ale niekoniecznie). Co drodzy Panowie i Panie na to? Bo ja przepadam...

Zgłoś 04.04.2004 Jolka

Zupka pyszna, robie czesto. Nie daje przyprawy do flaczkow, tylko majeranek. Ale moze to dobry pomysl, sprobuje.

Te kluseczki z nalesnikow bardzo ciekawe...

Zgłoś 28.10.2004 Danusia Ewa

Ja podaje takie flaczki w naczynkach, które sa po porostu połowkami krągłego chlebka żytniego. Ze środka wydrążam miąższ (świeży jest tak pyszny, że zaraz jest zjedzony przez osobę dzielącą chle... Pokaż więcej

Ja podaje takie flaczki w naczynkach, które sa po porostu połowkami krągłego chlebka żytniego. Ze środka wydrążam miąższ (świeży jest tak pyszny, że zaraz jest zjedzony przez osobę dzielącą chlebek), flaczki wlwewam do miski z chleba i ... smacznego!

Plusem jest brak talerzy do zmywania!

Zgłoś 18.01.2005 majka

Ja od flaczkow dodaje warzywa starte na tarce i podduszone na masełku co nadaje flaczkom żółty kolorek.I oczywiście majeranek, papryka słodka ,imbir,pieprz a na koniec zasmażka.

Zgłoś 14.02.2006 mroowek

dla mnie brzmi jak rosół i basta. przyprawa nie zrobi z rosołu flaczków:)

Zgłoś 11.03.2005 piotr

I tak się właśnie robi prawdziwe flaczki z kurczaka! Brawo!

Żadnego certolenia sie tylko z pierśiami kurczaka podsmażaniem itp. Kurde to dobre ( z całym szacunkiem dla Hiszpanów! )

<... Pokaż więcej

I tak się właśnie robi prawdziwe flaczki z kurczaka! Brawo!

Żadnego certolenia sie tylko z pierśiami kurczaka podsmażaniem itp. Kurde to dobre ( z całym szacunkiem dla Hiszpanów! )

To jest włśnie Polski stary przepis na flaczki drobiowe - Kurczaka do gara i gotujesz puki mięsko cudownie nie odchodzi od kośći.

Brawo!!!

Zapalony kucharz.

Zgłoś 22.03.2005 Dana

Dzięki Piotr. A jeśli chodzi o majeranek to jest on w przyprawie do flaków, ale można dodać wg. gustu nawet całą paczkę. Pozdrawiam wszystkich

Zgłoś 24.05.2005 misza

to wlasnie skura z kurczaka jest w tym daniu najlepsza.

Zgłoś 24.05.2005 dadzia

Ludzie, jak się pisze s k ó r a!!!!!

Zgłoś 08.10.2005 Andrzej

Proponuję dodać nieco pokrojonych w paski pieczarek i zielony groszek z puszki. To naprawdę niezła kombinacja. Nie należy przesadzać z majerankiem.

Zgłoś 15.04.2006 kaska

Zgłoś 02.06.2006 MAJA

Pierwszy raz zrobilam flaczki z kurczaka i pyyyyyyycha.Od teraz bede je robila czesciej,A w dodatku sa malo kaloryczne,a to jest dla mnie wazne.Dziekuje wszystkim za dobre rady na temat flaczkow... Pokaż więcej

Pierwszy raz zrobilam flaczki z kurczaka i pyyyyyyycha.Od teraz bede je robila czesciej,A w dodatku sa malo kaloryczne,a to jest dla mnie wazne.Dziekuje wszystkim za dobre rady na temat flaczkow a szczegolnie Andrzejowi za zielony groszek

Zgłoś 09.08.2006 magda

do tego robi sie zasmażkę na smalcu z mąką pszenną -na złoto się smaży- do tego można dodać zamiast przyprawy do flaków majeranek , magii (przyprawa w płynie)

Zgłoś 10.11.2006 malenztvo

warto tez dodac mąkę prysmazna na margarynie tak z 3 łyzki troszeczke zaciągniemy flaczki, mniam mniam

Zgłoś 01.11.2006 tsacnmtpbnmg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ktos to rozszyfruje???? chyba nie!!!

Pyszne ale mozna dodac troszke bulionu i zasmazki z pietruszki i szczypiorku, odrobinke wolowinki. bedzie jeszcze lepsze. a jeszcze lepej gdy dodamy smazonych pomidorów w mące. Dla podniebienia.... Pokaż więcej

Pyszne ale mozna dodac troszke bulionu i zasmazki z pietruszki i szczypiorku, odrobinke wolowinki. bedzie jeszcze lepsze. a jeszcze lepej gdy dodamy smazonych pomidorów w mące. Dla podniebienia....

Zgłoś 12.08.2008 monisiak7

Bardzo pyszna zupka, ja ścieram na tarce selera, marchew i pietruszke, a na końcu dodaję kaszy mannej. Taki dalikatny akcent dodaje smaczka...mniamciu ;)

Zgłoś 01.04.2011 hania

dodaję kilka obgotowanych boczniaków, pokrojonych w paseczki