Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Flaczki Zalaziańskie

Tekst i foto Arnold 25-04-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
8 porcji? złprosty150 min.?

Składniki:

- 3 litry wody,
- 2 kostki bulionu warzywnego,
- 1,5 kg flaczkow wolowych (koperty),
- 300-500 g kosci wolowych lub wieprzowych na zupe,
- 4-5 marchewek,
- 1 por,
- 1/2 selera (ok. 300-400 g),
- 1 duza cebula,
- 2 listki laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 4-5 ziaren pieprzu.


Skladniki na doprawienie do smaku:
- 0,5 litra wody,
- 8 lyzek maki,
- 2 lyzki slodkiej papryki w proszku,
- 1 lyzka ostrej papryki w proszku,
- 3 lyzki bulionu warzywnego,
- 1 lyzka pieprzu ziolowego,
- 1 lyzeczka pieprzu czarnego (zmielonego),
- 1 lyzka przyprawy kuchennej (Vegeta),
- 1 lyzka przyprawy w plynie (Maggi),
- 4 lyzki majeranku.

Jak przyrządzić:

Flaczki starannie umyc i natrzec sola. Wlozyc do gotujacej sie wody i gotowac na srednim ogniu przez 15-20 minut. Proces powtorzyc 2-3 krotnie. Nastepnie wyjac je z wody i ostudzic, a wode wylac. Flaczki pokrajac na cienkie paski. Do duzego garnka nalac 3 litry zimnej wody, dodac marchew, por, cebule, liscie laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, 2 kostki bulionu warzywnego, kosc na zupe i pokrajane flaczki.Gotowac na srednim ogniu. Gdy warzywa sa miekkie, wyjac je na talerz, por wyrzucic, a marchew, cebule i seler dokladnie rozdrobnic widelcem i odstawic na bok. Flaczki gotowac dalej. Gdy sa miekkie, dodac uprzednio rozdrobnione warzywa. Do 0,5 litra zimnej wody dodac 8 lyzek maki, dokladnie wymieszac i zagescic flaczki. Doprowadzic do wrzenia i wylaczyc piec, pozostalymi skladnikami doprawic do smaku.

Potrzebne przybory:

Duzy garnek, najlepiej teflonowy.

Jak podawać?

Flaczki podawac tradycjonalnie, z pieczywem i szklaneczka chlodnego, dobrego piwa.

Uwagi:

Czy flaczki nam smakowaly? mozemy powiedziec tylko wtedy gdy po ich zjedzeniu przyjdzie nam apetyt na szklaneczke dobrego, chlodnego piwa, nie bedac wcale piwoszem albo piwoszka. :-)) Smacznego!!!

Czas przygotowania:

po wstepnym gotowaniu i pokrojoniu flaczkow w paski, gotowac nie wiecej jak 1 godz.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.08.2003 wiesku

NIGDY NIE NACIERAJCIE FLAKÓW SOLĄ! Po takim zabiegu NIGDY nie będą miękkie. Można je gotowac nawet 24 godz. i dalej będą twarde! Zdradziłem największą tajemnicę Szefów Kuchni. Biada mi!.

... Pokaż więcej

NIGDY NIE NACIERAJCIE FLAKÓW SOLĄ! Po takim zabiegu NIGDY nie będą miękkie. Można je gotowac nawet 24 godz. i dalej będą twarde! Zdradziłem największą tajemnicę Szefów Kuchni. Biada mi!.

Zgłoś 26.08.2003 DAGMARA

ABY FLACZKI MIALY NIESAMOWICE CUDNU SMAK NALEZY DODAC IMBIR,ALE TYLKO ODROBINE.SMAK BEDZIE LEPSZY!!!!!!

Zgłoś 19.01.2004 koko

Zgadzam się z przedmówcami w 100 %, ale ja do flaków dodaję jeszcze odrobinę gałki muszkatołowej, polecam.

Zgłoś 14.04.2004 cazec

...dokładnie odrobinkę , i to jest To!

Zgłoś 26.04.2004 JAGODA

A CO TO SA TE KOPERTY

Zgłoś 29.11.2005 jestem bezdomny

a co to flaki :?

Zgłoś 31.12.2005 Janusz

Koperty to są żołądki wołowe.

Zgłoś 31.12.2005 Janusz

Warto zadać sobie trochę trudu i warzywa pokroić w drobną kostkę - wyglądają bardziej apetycznie.

Zgłoś 26.03.2006 Janusz

Z wszystkimi opiniami się zgadzam, ale preferuję flaczki rosołowe tz. bez zagęszczania mąką. Natomiast gdy są już gotowe dotaję puszeczkę zielonego groszku "Bonduelle". Spróbujcie - ni... Pokaż więcej

Z wszystkimi opiniami się zgadzam, ale preferuję flaczki rosołowe tz. bez zagęszczania mąką. Natomiast gdy są już gotowe dotaję puszeczkę zielonego groszku "Bonduelle". Spróbujcie - niebo w gębie. Pozdrawiam wszystkich smakoszy flaczków ja mogę je jeść siedem razy w tygodniu.

Zgłoś 15.10.2006 adam

dodanie groszku do flakow to trzeba wypic 10 butelek piwa

Zgłoś 24.10.2006 hera52

Wiesiu nie tylko flaków nie należy solić podczas gotowania. Ja stosuję tę zasadę do wszystkich potraw; solę pod koniec gdy wszystko już jest prawie miekkie. Rzeczywiście dużo szybciej wszystko s... Pokaż więcej

Wiesiu nie tylko flaków nie należy solić podczas gotowania. Ja stosuję tę zasadę do wszystkich potraw; solę pod koniec gdy wszystko już jest prawie miekkie. Rzeczywiście dużo szybciej wszystko się gotuje.

Zgłoś 19.12.2007 Monik

Pierwszyraz zrobilam flaczki i troche z karzdego przpisu skorzystalam wyszly przepyszne ;)

A tak na marginesie co to za idioci na tym foru to nie czat na takie komentarze.

Zgłoś 18.04.2008 Ancho

Flaczki ,jesli je gotujesz osobno przed zrobieniem zupy zeby szybciej sie ugotowaly dodaj lyzeczke sody oczyszanej(sodki)

Zgłoś 03.12.2008 k42

Dobre są też na gęsto trochę grubiej pokrojone ,duszone w pomidorach z warzywami.Polecam

Zgłoś 30.10.2012 Zuzia

A ja dodaję kwiat gałki muszkatołowej.