Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Flądra w różowym sosie

Tekst i foto Ela 01-02-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty60 min.?

Składniki:

Świeża oczyszczona flądra, cebula, ketchup ostry i łagodny, musztarda, cukier, olej

Jak przyrządzić:

Oczyszczoną flądrę solimy, obtaczamy w mące i smażymy na oleju na rumiano.
Dużo cebuli kroimy w półplasterki i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Gdy będzie miękka i szklista, dodajemy ketchup(w zależności od indywidualnego smaku zmienić proporcję na korzyść jednego z rodzajów ketchupu) w sumie całe 0,5 l opakowanie. Doprawiamy do smaku łyżeczką musztardy(najlepiej sarepską), sól i cukier. Tak przygotowanym sosem przekładamy usmażone flądry. Im dłużej przejdą smakiem tym lepsze.

Jak podawać?

Najlepiej podać w szklanym żaroodpornym naczyniu, żeby było widać warstwy ryby z sosem

Uwagi:

Najlepiej przygotować rybę rano na wieczorną imprezkę. Wspaniale smakuje nad morzem w dobrym towarzystwie na świeżym powietrzu przy zimnej wódeczce. Smacznego.

Czas przygotowania:

Jeśli chcecie sami czyścić flądrę, to zaopatrzcie się w grube gumowe rękawice.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.03.2006 lalapupu

no faktycznie finezja smaku :P

Zgłoś 07.01.2007 Andree

żenada. zamiast ketchupu usmażoną flądrę najlepiej zanużyć na kwadrans w occie. następnie znów obtoczyć mąką i podsmażyć raz jeszcze z cebulą i pomidorami. i wtedy jest pycha! nie zapomnijcie do... Pokaż więcej

żenada. zamiast ketchupu usmażoną flądrę najlepiej zanużyć na kwadrans w occie. następnie znów obtoczyć mąką i podsmażyć raz jeszcze z cebulą i pomidorami. i wtedy jest pycha! nie zapomnijcie do patelni skroić nieco świeżej bazylii - smakuje o wiele lepiej!

Zgłoś 08.06.2007 korgi5s

łeee, no bez przesady, sam ketchup!

Zgłoś 17.11.2007 pupululu

żenada. zamiast ketchupu usmażoną flądrę najlepiej zanużyć na kwadrans w occie. następnie znów obtoczyć mąką i podsmażyć raz jeszcze z cebulą i pomidorami. i wtedy jest pycha! nie zapomnijcie do... Pokaż więcej

żenada. zamiast ketchupu usmażoną flądrę najlepiej zanużyć na kwadrans w occie. następnie znów obtoczyć mąką i podsmażyć raz jeszcze z cebulą i pomidorami. i wtedy jest pycha! nie zapomnijcie do patelni skroić nieco świeżej bazylii - smakuje o wiele lepiej!

Zgłoś 11.09.2010 fandangor

ketchupu nie...