Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Flaki Kuronia

Tekst i foto Arnold 14-02-2008

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
-----

Składniki:

1,5 kg flaków wołowych (oparzonych i oczyszczonych),
2 litry rosołu lub wody,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1/2 selera,
2 pory,
70 g masła,
2 łyżki mąki,
1 cebula,
1/2 łyżeczki zmielonego imbiru,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,

Jak przyrządzić:

Najlepiej zacząć przygotowywanie flaków poprzedniego dnia. Szorujemy je, czyścimy, dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem, gotujemy około kwadransa. Odcedzamy. Ponownie zalewamy wrzątkiem, ale teraz już używamy do tego przygotowanego wcześniej rosołu. Gotujemy na małym ogniu przynajmniej 4 godziny. W razie ubywania rosołu, uzupełniamy go wrzątkiem. Flaczki muszą być miękkie. Po ugotowaniu, flaki cieniutko kroimy na paseczki i wrzucamy z powrotem do rosołu. W rondelku, w małej ilości wody gotujemy umyte, obrane i pokrojone w słupki jarzyny z dodatkiem łyżki masła: seler, por, marchewkę i pietruszkę. Gdy są miękkie dodajemy je do flaczków. Cebulę obieramy, kroimy w kotkę i dusimy na maśle, dodajemy później mąkę i robimy zasmażkę, rozprowadzając ja niedużą ilością rosołu z flaczków. Dolewamy zasmażkę do flaków i przyprawiamy je. Gdy już zgodnie ze swoimi upodobaniami dodamy przyprawy solimy flaczki i gotujemy je na małym ogniu przez 20 minut.

Uwagi:

Rada:
Jeżeli używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.08.2008 Marek,

Nie podałeś, czy podczas gotowania można przykryć garnek pokrywką. Poza tym co wspólnego z Kuroniem ma ta zupa?

Zgłoś 09.03.2011 marian

Najleprze flaki i tak gotuje moja mama!!!! I tyle na temat a te wasze przepisy są do kitu ja jestem kucharzem i mam troche pojęcia o gotowaniu.