Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Flaki sojowe

Tekst i foto ajwi 22-02-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-410 złprosty30-40 min.mało

Składniki:

- paczka kostki sojowej,
- 1 seler (korzen),
- 1 por,
- 4-5 marchewek,
- 2-3 pietruszek (nie natek),
- 2-3 lyżki majeranku,
- 2-3 lyżki imbiru,
- 2-3 lyżki czarnego pieprzu świeżo zmielonego,
- troche świeżo zmielonej gałki muszkatolowej,
- ciemny sos sojowy,
- 2 koski bulionowe (warzywne oczywiście).

Jak przyrządzić:

Do 1,5 litra wodu wrzącej dodajemy 2 kostki lub nawet trzy (jeśli ktoś lubi bardziej dosolone)i kropimy ok 10 kroplami sosu sojowego. Do tak przygotowanego wywaru wkladamy kostke sojowa i gotujemy ok 20 minut. W tym czasie obieramy warzywka, myjemy i kroimy w słupki. Dodajemy do wywaru i gotującej się soi i dosypujemy wszystkie przyprawy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez ok 10 - 15 minut. Potrawa gotowa.

Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka można zrobić zasmażke. Do 2 - 3 łyżek masła (to dla laktowegetarian raczej)i roztopionego dosypujemy 2 łyżeczki mąki i mieszamy energicznie aż sie połączą. Potem dodajemy gorącego wywaru 2- 3 łyżki do tego żeby nie było grud. I tak dodajemy do flaków mieszając az flaki sie zagęszczą.

Potrzebne przybory:

Duży garnek, deska, ostry nóż, mieszadło, chochla.

Jak podawać?

Na głębokich talerzach z chlebem własnej roboty na zakwasie. Mniam!

Uwagi:

Imbir to przyprawa OBOWIĄZKOWA. On dodaje flakom tego smaku. Nie dodajemy czosnku bo zachwieje aromat. Nie solimy. Jeśli nie jest jeszcze dostatecznie słone zlewamy sosem sojowym do pożądanej "słonosci". Ma być pikantne wiec nie żałować pieprzu. Moze być więcej niż w przepisie!

Czas przygotowania:

Pamiętaćm aby warzywka sie nie rozgotowały, dlatego je dusimy do konsystencji chrupiącej a nie maziowatej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.03.2004 kruvi

Moim zdaniem bomba! Smak jest identyczny z naturalnym a nawet identyczniejszy, a nie narażamy się na jedzenie czyichś wnętrzności (błeee). Prosimy o więcej przepisów z soi!!!

Zgłoś 10.09.2005 mizer

lubie jesc czyjes wnetrznosci...... vegetarianskie flaki..pffffiii

Zgłoś 03.07.2007 Mięsko mniam

Nic nie zastąpi flaków z porządnych bebechów

Zgłoś 09.05.2008 karina

pyszne flaki , ale ja kostkę kroję w paseczki , po uprzednim namoczeniu w ciepłym rosole warzywnym- ostrym nożem. Można też kotlety sojowe pokroić w paseczki. Są bardziej podobne do flaków i sma... Pokaż więcej

pyszne flaki , ale ja kostkę kroję w paseczki , po uprzednim namoczeniu w ciepłym rosole warzywnym- ostrym nożem. Można też kotlety sojowe pokroić w paseczki. Są bardziej podobne do flaków i smaczniejsze.

Zgłoś 17.09.2011 edek mięsożerca

Gdzie soja ma flaki?