Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Flaki - weselne danie

29.04.2010

Bardzo charakterystyczne dla polskiej kuchni i spożywane na terenie całego kraju, zazwyczaj przy okazji różnych świąt. Podawane w formie gęstej zupy w miseczkach. Dawniej należały do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły, dzisiaj nie wyobrażamy sobie bez nich przyjęcia weselnego. Nazwa tej potrawy nie zachęca do jej jedzenia, sama miałam z tym problem. Jednak gdy spróbowałam, stały się jedną z ulubionych zup, gotowanych przy okazji świąt i spotkań rodzinnych w moim domu.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
621 złwymagający150 min.średnia

Składniki:

1 kg suchych mrożonych flaków,
25 dag mięsa wołowego na rosół,
20 dag mięsa drobiowego,
włoszczyzna (2 marchewki, pietruszka, pół selera, 1 por),
łyżka masła,
1 cebula,
1,5 łyżki mąki,
ćwierć łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatołowej, pieprzu, kolendry,
1 łyżka majeranku,
4 ziarna ziela angielskiego,
3 liście laurowe, sól.

Jak przyrządzić?

Rozmrożone flaki zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia.

Następnie odcedzić wodę, ponownie zagotować i jeszcze raz odcedzić.

Jeżeli flaki są zbyt duże, pokroić je na mniejsze kawałki.

Mięso oczyścić.

Warzywa obrać, pokroić w kostkę, zalać 2 l wody.

Ugotować rosół.

Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć z garnka, a do rosołu wrzucić pokrojone flaki, listki laurowe i ziele angielskie.

Gotować aż flaki będą miękkie.

Masło rozgrzać na patelni.

Dodać pokrojoną cebulę i dusić.

Następnie dodać mąkę i zrobić zasmażkę, rozprowadzając ją niewielką ilością rosołu z flaków.

Dolać zasmażkę do flaków.

Przyprawić imbirem, gałką muszkatołową, kolendrą, majerankiem, pieprzem i solą.

Razem z przyprawami gotować jeszcze 20 minut.

Jak podawać?

Podawać z pieczywem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.01.2011 cook on the ship..

Na rosole wołowym(antrykot) ,raczej bez zasmazki...i wszystko w temacie.

Zgłoś 29.04.2010 Jolka

Nie lubię flaków, ale moja rodzina uwielbia, muszę więc zrobić dla nich

Zgłoś 29.04.2010 Moniś

Bardzo lubię flaki, ale takie gotowe gdzie tylko gotuje się rosół, nie wyobrażam sobie abym sama czyściła flaki

Zgłoś 29.04.2010 x

ja dodaję jeszcze wędzoną kiełbaskę....pycha:)))

Zgłoś 29.04.2010 ted

Bez mięsa drobiowego,z nim flaki tracą smak.

Zgłoś 29.04.2010 Zuza

czasem sie zdarza, ze na przyjęciach weselnych bywaja tez dzieci nie zjedzą ciepłych flaków Proponuje zamiast flaków zrobic inną zupę.

Zgłoś 29.04.2010 mała

dobre danie na ciepło, zawsze sie sprawdza na przyjęciach, dla tych co nie lubia prawdziwych flaków polecam opcję drobiową, robimy wszystko tak samo jak normalne flaczki tyle tylko, że dajemy ty... Pokaż więcej

dobre danie na ciepło, zawsze sie sprawdza na przyjęciach, dla tych co nie lubia prawdziwych flaków polecam opcję drobiową, robimy wszystko tak samo jak normalne flaczki tyle tylko, że dajemy tylko mięso drobiowe, udko i pierś, i dalej podobnie, wloszczyznę( porządną dawkę utartych lub posiekanych jarzyn, bez kapusty) i na koniec zasmażka, doprawić: majeranek, czosnek świeży, oczywiście sól, pieprz ( lub gotowa przyprawa do flakow). smacznego :)

Zgłoś 29.04.2010 kuchcik

Flaczki - palce lizać :p

Ale na wesele (czy większe przyjęcie) to bym nie polecał. Szczególnie, gdy na imprezie są dzieci.

Zgłoś 30.04.2010 jerzy z wieży

to już nie to co kiedyś...

Zgłoś 30.04.2010 szynka

do zuzy

ja polubiłam flaki bądać małym pimpkiem, flaki jakos nie kojażyły mi sie z wnętrznosciami, swiadomość przyszła potem :) dzieci chetnie jedza tylko ze reagują na niechceć dorosłych ... Pokaż więcej

do zuzy

ja polubiłam flaki bądać małym pimpkiem, flaki jakos nie kojażyły mi sie z wnętrznosciami, swiadomość przyszła potem :) dzieci chetnie jedza tylko ze reagują na niechceć dorosłych " to sa flaki ty tego niebedziesz jadł" mówi babcia z obrzydzeniem i dziecko wtedy faktycznie niezje :)

Zgłoś 30.04.2010 Raz Putin

Szynka,

ja tam flaki właśnie na weselach pokochałem,

potem wątróbkę, żołądki, cynaderki,

podroby rulez.

I z tych wesel najserdeczniej dalszą i bliższą rodzinę pamiętam,Pokaż więcej

Szynka,

ja tam flaki właśnie na weselach pokochałem,

potem wątróbkę, żołądki, cynaderki,

podroby rulez.

I z tych wesel najserdeczniej dalszą i bliższą rodzinę pamiętam,

zawsze chcieli mi pokazać jak smakuje pierwszy kieliszek gorzałki i że papierochy są niedobre, jak się tak obleciało całe wesele, to człowiek całkiem nieźle porobiony był.

Ciocie i babcie tłumaczyły dzielnie co to za organ,

ale jakoś mi to nie przeszkadzało.

Wszystko byle nie szpinak mrożony.

Całuski

Raz

Zgłoś 30.04.2010 Asia

Wczoraj kupiłam cały żołądek (6 kg), jak sama go jeszcze wymyję, podczyszczę (fakt, że teraz są flaki czyściutkie w sklepach), obgotuję 3 razy, sama drobno pokroję, to wiem, co mam na talerzu.Pokaż więcej

Wczoraj kupiłam cały żołądek (6 kg), jak sama go jeszcze wymyję, podczyszczę (fakt, że teraz są flaki czyściutkie w sklepach), obgotuję 3 razy, sama drobno pokroję, to wiem, co mam na talerzu.

W mojej rodzinie uznajemy flaczki w mocnym rosole wołowym, bez żadnej zasmażki, która zabija prawdziwy smak.

Zgłoś 01.05.2010 cyzel

Wszystko fajnie, tylko po co ta zasmażka ?

Zgłoś 09.05.2010

a co za różnica czy jemy mięso z żołądka czy z udka, czy z piersi ....

tak naprawde to wszystko przez beznadziejną nazwe, bo niektórzy inteligentni ludzie myślą ze flaczki są z jelit i dla... Pokaż więcej

a co za różnica czy jemy mięso z żołądka czy z udka, czy z piersi ....

tak naprawde to wszystko przez beznadziejną nazwe, bo niektórzy inteligentni ludzie myślą ze flaczki są z jelit i dlatego nie lubią, albo nawet nigdy nie próbowali tej przecież pysznej zupy

Zgłoś 18.04.2011 Jacek

No właśnie - z jakich dokładnie organów robi się te Flaki? Pytam zupełnie poważnie. Też od zawsze byłem przekonany, że podstawą są jelita - ten widoczny nabłonek migawkowy. Zresztą wcale mnie t... Pokaż więcej

No właśnie - z jakich dokładnie organów robi się te Flaki? Pytam zupełnie poważnie. Też od zawsze byłem przekonany, że podstawą są jelita - ten widoczny nabłonek migawkowy. Zresztą wcale mnie to nie zraża - mięso jak mięso. A potrawę polubiłem jako dziecko właśnie. Tyle że w domu nigdy nie przygotowywało się jej od podstaw. Nie jestem zwolennikiem tak zwanych gotowców, ale jak to w życiu, wyjątki są. To jeden z niewielu. Włocławska chłodnia od niepamiętnych dla mnie czasów oferuje produkt pod nazwą "Flaki po warszawsku". I wierzcie lub nie, ale lepszych nie jadłem. Podejrzewam, że lokalne restauracje zaopatrują się w rzeczonym miejscu. Może i łatwizna, ale tym razem uzasadniona. Najlepsze ze świeżą, chrupiącą bułką pszenną.

Zgłoś 30.06.2010 kan

czy ktoś zna przepis na flaki z winem i koniakiem dusi się je z cebulą naszpikowaną gożdzikami boczkiem i pietruszką zieloną

Zgłoś 16.08.2010 Azabab

Uwielbiam flaki!

Zgłoś 25.11.2010 ej te flaki

nie dawajcie flakow swoim chlopom, ja dala i teraz, ma laka we spodniach, no doslownei jak ugotowany makaron!! bida bida i zgrzytanie zebow, nie dla chlopow flaki nie dla chlopow!!

Zgłoś 02.11.2011 flaki

kurcze też je uwielbiam!

-

http://www.eigautokredyt.pl/

Zgłoś 02.11.2011 flaki

www.eigautokredyt.pl

Zgłoś 08.01.2015 marcus

cBIIbP http://www.FyLitCl7Pf7kjQdDUOLQOuaxTXbj5iNG.com

Zgłoś 04.02.2016 Rosalina

cheap jerseys china wholesale nfl jerseys supply cheapp jerseys

Zgłoś 18.02.2016 Dominik

cheap mlb jerseys paypal nba shop black friday clearance cheap nfl jackets from china

Zgłoś 09.09.2016 Jamey

cheap nfl jerseys fоr sale cheap colin kapernick jerseys

Zgłoś 12.09.2016 Gus

buy cheap nfl jerseys fгom china cheap womens jerseys

Zgłoś 23.09.2016 Bradford

chheap jersey hoodies 7 cheap jerseys

Zgłoś 12.03.2017 Jimmy

nfl jersey clearance cheap custom nfl jerseys