Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Flaki wyśmienite

Tekst i foto Asia 05-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?20 złśredni130 min.dużo

Składniki:

- 1 opakowanie suchych flaków (najlepsze są firmy "Abel"),
- pół kurczaka,
- kawałek wołowego,
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- seler,
- por,
- listek laurowy,
- kilka ziarnek ziela angielskiego,
- gałka muszkatołowa w kulce,
- papryka słodka i ostra,
- pieprz,
- rosołki drobiowe Knorr,
- 2 łyżki masła,
- majeranek.

Jak przyrządzić:

Suche flaki gotuje się cztery razy zmieniając wode po zagotowaniu. Z kurczaka, wołowego i warzyw, listka laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego gotuje się pyszny rosołek (3 litry) na wolniutkim ogniu, około 2 godzin. Następnoe wyjmujemy mięso i warzywa, scieramy troszke marchewki i drobnimy połówkę kurczaka oraz wołowe mięsko. Wszystko dodajemy do przedzeconego przez sitko wywaru. Wkladamy wyparzone i ugotowane flaki. Na patelni rozpuszczamy masło, najlepiej śmietankowe, wsypujemy według uznania paprykę słodką, ostrą, pieprz i świezo startą gałkę muszkatołową. Mieszamy na małym ogniu, aż wszystko sie ladnie połączy i zeszkli. Zalewamy tym gorące flaki. Potem wsypujemy majeranek i mieszamy dokladnie.

Teraz można jeść :)

Potrzebne przybory:

Nóż, miska, 2 garnki w tym jeden duzy, pięciolitrowy.

Jak podawać?

Najlepiej bardzo gorącą ze świeżą pokrojoną bułeczka paryską.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.12.2003 mklee

a jesli posypie si parmezanem /koniecznie swiezo tarty/ to jest dopiero uczta.

Zgłoś 03.02.2004 marakas

lepsze z zasmażką

Zgłoś 10.02.2004 goral

SUPER flaczki badzmy POLAKAMI !-moze faktycznie lepsze sa z zasmażką ale mysle ze wszystko zależy od regionu i od gustu. Pozdrowienia i smacznego.

Zgłoś 15.04.2005 jos

mmmmmmmmmm tylko zasmaszki brakuje

Zgłoś 30.12.2004 zeto

Rewelka wchodzą szybko i ze smakiem ,a wychodzą /na kaca/,szybko i bez bólu,pozdrawiam zaradną kol.

Zgłoś 23.07.2005 Sylwia

Bardzo dobry przepis. Właśnie takiego szukałam.

Zgłoś 30.08.2005 niunia

Wyśmienite, po prostu miodzio - szczerze polecam!

Zgłoś 30.11.2005 misza

brak zlotej zasmaszki zeby flaki byly nie wodniste.

Zgłoś 03.01.2006 Julka

A własnie, ze pyszne, bo rosolowe, a nie ciezkie zasmazkowe. Lubie flaki na porzadnym rosole. Zrobilam wg tego przepisu w swieta i bajka! Wszyscy sie zachwycali.

Zgłoś 14.01.2006 nesca

Ja też wolę flaki bez zasmażki. Tyle, że nie dodaję do flaczków kurczaka, bo mi się kłóci :) Wołowinę i owszem, ale też z umiarem, żeby nie przeholować :) Właśnie gotuję na kuchni wielki gar :) ... Pokaż więcej

Ja też wolę flaki bez zasmażki. Tyle, że nie dodaję do flaczków kurczaka, bo mi się kłóci :) Wołowinę i owszem, ale też z umiarem, żeby nie przeholować :) Właśnie gotuję na kuchni wielki gar :) Moi dzisiejsi goście z pewnością go opróżnią (jak zwykle z resztą) - nie ma nic lepszego od flaczków na zakrapianą imprezkę :)

Zgłoś 26.03.2006 MonCie

pycha! właśnie po raz pierwszy w życiu (szalona czterdziecha)ugotowałam, zjedliśmy i żyjemy. Na rosołku z przyprawami. Polecam dla wszystkich.Nawet moja druga"gorsza"połowa pochwaliła,... Pokaż więcej

pycha! właśnie po raz pierwszy w życiu (szalona czterdziecha)ugotowałam, zjedliśmy i żyjemy. Na rosołku z przyprawami. Polecam dla wszystkich.Nawet moja druga"gorsza"połowa pochwaliła, że lepsze od jego mamy(takie lekkie na bulioniku a nie gęste z zasmażką). Super!.

Zgłoś 10.05.2006 Ewa

Ja dodaję jeszcze dwie cebulki zeszklone na maśle i potem dodaje do niej troszke mąki, lekko zrumienić i takie wrzucić do gotujących sie już w rosole flaczków. I oczywiście imbir też dodaje.

... Pokaż więcej

Ja dodaję jeszcze dwie cebulki zeszklone na maśle i potem dodaje do niej troszke mąki, lekko zrumienić i takie wrzucić do gotujących sie już w rosole flaczków. I oczywiście imbir też dodaje.

Zgłoś 26.05.2006 zuzanna

FLACZKI TO JEDNO Z MOICH ULUBIONYCH DAŃ.NAPRAWDĘ SĄ PYSZNE TEŻ GOTUJĘ JE NA ROSOLE Z KURCZAKA KTÓRY POTEM POKROJONY W PASKI WĘDRUJE DO GARA.OPRÓCZ TEGO DODAJĘ JEDNĄ POTARTA NA GRUBSZYCH OCZKACH ... Pokaż więcej

FLACZKI TO JEDNO Z MOICH ULUBIONYCH DAŃ.NAPRAWDĘ SĄ PYSZNE TEŻ GOTUJĘ JE NA ROSOLE Z KURCZAKA KTÓRY POTEM POKROJONY W PASKI WĘDRUJE DO GARA.OPRÓCZ TEGO DODAJĘ JEDNĄ POTARTA NA GRUBSZYCH OCZKACH MARCHEWKĘ,LEKKO PRZYSMAŻONĄ CEBULKE I OPROCZ TYCH PRZYPRAW KTORE WYMIENIŁAŚ SZCZYPTĘ IMBIRU.NIE ROBIĘ ZASMAZKI BO FLACZKI SĄ NA TYLE GĘSTE ZE NIE POTRZEBA ICH ZAGĘSZCZAĆ,ALE TO WSZYSTKO KWESTIA GUSTU.REASUMUJĄC NIEBO NA PODNIEBIENIU.

Zgłoś 07.06.2006 oskar77

No jakbym czytał własny sposób na flaki :))) Z jedną małą różnicą, nie dodaję mięsa z kurczaka a wołowinę owszem. Co do reszty -- jak dla mnie nic dodać! Rewela! Też preferuję flaczki bez sasmaz... Pokaż więcej

No jakbym czytał własny sposób na flaki :))) Z jedną małą różnicą, nie dodaję mięsa z kurczaka a wołowinę owszem. Co do reszty -- jak dla mnie nic dodać! Rewela! Też preferuję flaczki bez sasmazki bo tymi z samażką to się bez bułki najadam:) .... I właśnie w tej chwili gotuję WIELKI baniak flaczków :D:D:D Pozdrowienia wszystkim lubiącym dobrze zjeść!;]

Zgłoś 07.07.2006 ignacy

polowałem na to na zwierzyne w lesie.Nie zabierałem dubeltówki tylko słoik twoich pysznych flaczków.d Dziczyzna była moja.

Zgłoś 29.10.2006 Z.

W Warszawie najlepsze flaki to Flak-Pol A.B. Sa w takich duzych kawalkach chociaz sie wie co sie je!

Zgłoś 14.02.2007 monika

super,super, zrobilam wg przepisu,tylko dodalam jeszcze nieco startego imbiru.zasmażka nie potrzebna jeśli jest wystarczająca ilość mięska i flaków.polecam jak najbardziej.aha robilam po raz pie... Pokaż więcej

super,super, zrobilam wg przepisu,tylko dodalam jeszcze nieco startego imbiru.zasmażka nie potrzebna jeśli jest wystarczająca ilość mięska i flaków.polecam jak najbardziej.aha robilam po raz pierwszy i mąż zachwycony

Zgłoś 21.01.2007 asiak

Może ktoś by wykasował te niesympatyczne komentarze?

To jest forum kulinarne...

Zgłoś 23.12.2007 cmon

imho flaki nie maja racji bytu jesli nie sa doprawione takze imbirem, bazylia, selerem (albo lubczykiem), kolendra i lyzeczka koncentratu pom. wedlug mnie flaki powinny byc solidnie zaciagniete ... Pokaż więcej

imho flaki nie maja racji bytu jesli nie sa doprawione takze imbirem, bazylia, selerem (albo lubczykiem), kolendra i lyzeczka koncentratu pom. wedlug mnie flaki powinny byc solidnie zaciagniete maka; niekoniecznie zasmazka, ale swoja gestosc musza miec. flaki w rosole to lipa;

Zgłoś 29.02.2008 zachwycona

Piszę z nad talerza z tym rarytasem:)PYYYYYYYYYYYYYYYCHA Dziękuje za swietny sposób na flaczki.

Zgłoś 20.03.2008 malediwa

witam.wlasnie gotuje flaczki i zerknelam na twoj przepis.uwazam ,ze jest ok.oczywiscie doprawie je wedlug wlasnego uznania ale twoj przepis jest naprawde dobry.a te panny i panowie co piszom te... Pokaż więcej

witam.wlasnie gotuje flaczki i zerknelam na twoj przepis.uwazam ,ze jest ok.oczywiscie doprawie je wedlug wlasnego uznania ale twoj przepis jest naprawde dobry.a te panny i panowie co piszom te chore komentarze powinni sie popukac w lepetynke ,bo to serwis kulinarny a nie koncik dla sflustrowanych ludzi na diecie!!!!

Zgłoś 13.06.2008 mietek

pyszne

Zgłoś 05.10.2009 salceson

Ja najbardziej lubię flaczki gotowane przez moją babcię, mamę, a teraz przeze mnie. Do tej zupy muszę dodać koniecznie świeżo startej gałki muszkatołowej, imbiru, sporo ostrej papryki i świeżo m... Pokaż więcej

Ja najbardziej lubię flaczki gotowane przez moją babcię, mamę, a teraz przeze mnie. Do tej zupy muszę dodać koniecznie świeżo startej gałki muszkatołowej, imbiru, sporo ostrej papryki i świeżo mielonego pieprzu, kilka łyżek koncentratu pomidorowego, trochę lubczyku, trochę kolendry oraz ogromną ilość majeranku. Na włoszczyźnie nie gotuję wywaru ale marchew, pietruszkę i seler trę na tarce na dużych otworach i gotuję w zupie, żeby dodatkowo zagęścić flaki. No i chociaż to nie najzdrowsze dla żołądka smakowo uznaję flaczki tylko na zasmażce 3 stopnia (ciemnobrązowej).

Chętnie jadam flaczki robione w innych domach i lokalach, niektóre bez zasmażki lub z innymi przyprawami są naprawdę smaczne ale jednak smak wyniesiony z domu determinuje całe życie.

A na innej stronie widziałem, że ktoś do flaków dodawał kasznakę :D

Zgłoś 26.12.2009 Eva

prawdziwe flaczki robi się bez zasmażki. Najlepsi kucharze odradzają zasmażkę ponieważ flaczki robią się ciężkie i tracą swój niepowtarzalny smak, w tym wypadku jest to psucie potrawy

... Pokaż więcej

prawdziwe flaczki robi się bez zasmażki. Najlepsi kucharze odradzają zasmażkę ponieważ flaczki robią się ciężkie i tracą swój niepowtarzalny smak, w tym wypadku jest to psucie potrawy

Zgłoś 26.05.2011 Robert

Pieknie ! Wspaniale ! Flaki w/g tego przepisu po prostu przepyszne ! Współczuję Wam , biedni ignoranci, chociaż trochę zazdroszczę, nie macie problemów kulinarnych, bo zjecie każde zaproponowane... Pokaż więcej

Pieknie ! Wspaniale ! Flaki w/g tego przepisu po prostu przepyszne ! Współczuję Wam , biedni ignoranci, chociaż trochę zazdroszczę, nie macie problemów kulinarnych, bo zjecie każde zaproponowane internetem gówno

Zgłoś 30.04.2011 cook on ship

tylko rosołowe,nie na kostkach rosołowych ale na wołowince np.szponder,po co zasmażka? psuje wygląd i dodaje kalori.

Zgłoś 15.02.2011 Aguśka

muszą być na pewno pyszne, jak jadę w odwiedziny do domu, to Mama też robi bez zasmażki, ale dodaje łyżkę przecieru pomidorowego i koniecznie muszą być ostre, żeby prawie paliło w gardziołku;), ... Pokaż więcej

muszą być na pewno pyszne, jak jadę w odwiedziny do domu, to Mama też robi bez zasmażki, ale dodaje łyżkę przecieru pomidorowego i koniecznie muszą być ostre, żeby prawie paliło w gardziołku;), jak się w końcu zbiorę do próby własnych sił w tym daniu, to na pewno będę działać na podstawie tego przepisu:D

Zgłoś 27.01.2011 moje imie

Rosół ( tradycyjny ) przyrządzany jest ( mniejsza o składniki ) w czasie nie krótszym niż 3 godziny ( niektórzy robią ów w 4 godziny )

Prawdziwe flaki są właśnie na bazie rosołu.

Sł... Pokaż więcej

Rosół ( tradycyjny ) przyrządzany jest ( mniejsza o składniki ) w czasie nie krótszym niż 3 godziny ( niektórzy robią ów w 4 godziny )

Prawdziwe flaki są właśnie na bazie rosołu.

Słodką paprykę podsmażać można na tłuszczu, w tgz. krótkim sosie - ale do zupy gulaszowe ( bogracz gujysz ) - i do flaków się jej nie podaje ( można ostrą, ale bezpośrednio do wywaru )

Zaś gałka muszkatołowa, imbir - to przyprawy dodawane bezpośrednio do flaków.

Proszę przestać eksperymentować.

Zgłoś 28.01.2011 lime

wszystko OK, ale bez zasmazek, nalepiej dodac 4 łyżki kaszy jeczmiennej PYCHOTA

Zgłoś 17.12.2015 Brenna

cheap nhl jereys Jacksonville Jaguars cheap jerseys

Zgłoś 04.02.2016 Rosa

cheap jerseys usa wholesale nhl jerseys from china cheap jerseys online

Zgłoś 18.02.2016 Aundrea

wholesale nfl jersey nhl.com shop coupon cheap mlb jerseys china

Zgłoś 21.06.2016 Colin

The Stylish Cheap Jersey Hot Sale Online Right Now,The Excellent Quality With Surprsing Discount

In Progress,Ship From China.Please Don't Miss It. Access:

E globals

Zgłoś 10.06.2017 Jan

Wszystkie skladniki do ugotowania dobrych flaków są w przepisie, nie rozumiem po co chemia czyli kostka rosołowa ? Z ukłonami Jan pozdrawiam