Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fondu z kurczakiem

Tekst i foto janopsik 07-05-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6 porcji25 złśredni30 min.dużo

Składniki:

1 kostka rosolowa,
1/2 litra wody,
150 ml. bialego wina polwytrawnego (Polecam Liebfrauenmilch do kupienia w Plusie),
0,75 kg zoltego sera (najlepiej Edamski),
0,5 kg pieczarek,
2 piersi z kurczaka,
0,2 kg Boczku wendzonego,
1 bagetka,
1 listek lubczyku,
sol i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Obieramy pieczarki i drobno siekamy.
Lekko podsmarzamy boczek.
Gotujemy wode i dorzucamy do niej kostke rosolowa (polecam dorzucic listek lubczyku na 5 minut w trakcie gotowania), po ugotowaniu dodajemy podsmazony boczek.
Kroimy ser na kosteczki (1cm x 1cm x 1cm).
Kroimy bagietke na kawalki.
Piers z kurczaka kroimy na male kawalki i dusimy w winie z dodatkiem soli i pieprzu przez okolo 3-5 minut.
Po takich przygotowaniach przygotowujemy foundie wlewajac rosol, dorzucajac pieczarki i ser.Wszystko to podgrzewamy w fundie az do wrzenia (ser powinien sie rozpuscic).
Na stoj w miseczkach stawiamy duszona piers i bagietke.
Na widelczyki foundie nadziewamy najpierw bagietke pozniej piers z korczaka i moczymy w foundie.

Potrzebne przybory:

Zestaw do fondu.

Uwagi:

Danie bardzo ciekawe w trakcie przyjec i prywatek w wazkim gronie przyjaciol i znajomych. Gwarantowana dobra zabawa :-)

Zamiast kurczaka mozna podac kilka rodzajow miesa (np. wolowine, cielecine, wieprzowine, baranine itp...), wiekszy wybor urozmaica danie.

UWAGA !!! Proporcje zostaly podane na 2 wklady foundie !

Czas przygotowania:

Czas przygotowania okolo 30 minut.
czas spozywania moze trwac i przez cala noc :-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.05.2003 janopsik

Zapomnialem dodac ze po uduszeniu piersi z kurczaka w winie sos (wino) dolewamy do bulionu.

Zgłoś 12.08.2006 Phoenix

gdzie mogę kupić zestaw do fondu? Na allegro nie ma.

Zgłoś 12.09.2006 karola

zestaw do fonde mozna kupic w supermarkecie