Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fondue

Tekst i foto Najeli 07-03-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3? złśredni60 min.?

Składniki:

400 g gruyere'a, 200 g ementalera, szklanka białego wina, ząbek czosnku, kieliszek (50 ml) kirszu, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, sok z cytryny, pieprz, gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić:

Rozciętym ząbkiem czosnku wysmarować garnek do fondue. Wsypać utarte sery, dodać wino i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Wkropić trochę soku z cytryny. Wymieszać kirsz z mąką ziemniaczaną i wlać do płynnej masy serowej. Delikatnie podgrzewać jeszcze chwilę. Doprawić gałką i pieprzem, ustawić na podgrzewaczu i podawać z bagietką pociętą na małe kawałki. Obok można podać kawałki gruszek i jabłek do pogryzania.

Jak podawać?

Do fondue można kupić odpowiednie naczynia, jednak są one drogie, ale można to podać normalnie, ale na gorąco. Jemy z garnka i nabijamy na widelec chleb i mieszamy w garnku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.03.2007 Najeli

Hm sę też inne przepisy na Fondue ale ten jest dobry ale też znalazłam gdzieś przepis na słodko ten jest ciekwy.

Mam nadzeje że zasmakuje wedłog uznania można dodawać co sę lubie a ja aku... Pokaż więcej

Hm sę też inne przepisy na Fondue ale ten jest dobry ale też znalazłam gdzieś przepis na słodko ten jest ciekwy.

Mam nadzeje że zasmakuje wedłog uznania można dodawać co sę lubie a ja akurat pieczarek nie lubie.

Zgłoś 08.03.2007 Oleńka

Jadłam to dwa lata temu będąc na wakacjach we Francji. Moja przyjaciółka - rodowita francuzka, dodawała jeszcze pokrojone i podsmażone pieczarki oraz kawałki bekonu. Pamiętam, że było to obłędni... Pokaż więcej

Jadłam to dwa lata temu będąc na wakacjach we Francji. Moja przyjaciółka - rodowita francuzka, dodawała jeszcze pokrojone i podsmażone pieczarki oraz kawałki bekonu. Pamiętam, że było to obłędnie pyszne. Zamierzam sama przygotować Fondue na najbliższe spotkanie z przyjaciółmi. Na początku spróbuję wykonać to według twojego przepisu, a jak wyjdzie to, spróbuje zmodyfikować przepis na wzór fondue, które jadłam w Normandii.