Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Forszmak

Tekst i foto gosia 05-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5 porcji? złprosty20 min.?

Składniki:

- 60 ml oleju,
- 4 duże cebule,
- 8 cienkich parówek,
- 1 ogórek kiszony,
- 15 dkg pieczarek,
- sól,
- pieprz,
- musztarda,
- przecier pomidorowy do smaku.

Jak przyrządzić:

Do garnka wlać olej dodać cebulę pokrojoną w kostkę, do cebuli dodać parówki pokrojone w plastry - dusić. Potem pieczarki i ogórka pokrojone w kostkę, przyprawić do smaku przyprawami.

Jak podawać?

Jako gorącą przystawkę.

Uwagi:

Gdy będzie za rzadkie zrobić zasmażkę i dodać do forszmaku.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 06.11.2003 ted/17

Proponuje zamiast zasmazki dodac maki ziemniaczanej.

Zgłoś 06.11.2003 syl

to nie forszmak, ale danie z parówek

Zgłoś 07.11.2003 Kundzia

Forszmak to danie klasyczne i nie byle jakie.Niedługo przeczytam tu przepis na polski kotlet schabowy ze szpinaku.

Zgłoś 08.11.2003 hehe

For-szmak... cztery smaki?

Zgłoś 09.11.2003 gooo

Tak zwany "forszmak" to danie z filetow kurzych pokrojonych w paski ugotowanych z warzywami na koncu dodane ogorki kiszone starkowane ,zasmazka, koncentrat,zabielic smietana.Robilam ... Pokaż więcej

Tak zwany "forszmak" to danie z filetow kurzych pokrojonych w paski ugotowanych z warzywami na koncu dodane ogorki kiszone starkowane ,zasmazka, koncentrat,zabielic smietana.Robilam ,szybkie , tanie .

Zgłoś 09.11.2003 ????????

wy się nie znacie na żarciu .Robiłam jest dobre !!!!

Zgłoś 11.11.2003 iga

nie zgadzam się z sylem ikundzią , a komentarz gooo to same bzdety .CHRABIANKA niech nie czyta przepisów skoro jej nie pasują,przepisu na POLSKI KOTLET SCHABOWY ze szpinaku niech chrabianka s... Pokaż więcej

nie zgadzam się z sylem ikundzią , a komentarz gooo to same bzdety .CHRABIANKA niech nie czyta przepisów skoro jej nie pasują,przepisu na POLSKI KOTLET SCHABOWY ze szpinaku niech chrabianka szuka gdzie indziej ,a nie na naszym serwisie.

Zgłoś 17.11.2003 LCD

My nie kwestjonujemy smaku tej potrawy ale jej nazwę to nie jest żaden forszmak tylko potrawka z parówek

Zgłoś 22.11.2003 gooo

Przepis, ktory podalam tez znalazlam w intwrnecie, tez byl pod nazwa ''forszmak''to pewnie inna wersja, rownie smaczne co Gosi, nie widze powodu do uniesien--spoko,wyluzuj si... Pokaż więcej

Przepis, ktory podalam tez znalazlam w intwrnecie, tez byl pod nazwa ''forszmak''to pewnie inna wersja, rownie smaczne co Gosi, nie widze powodu do uniesien--spoko,wyluzuj sie!!!!!!!Pozdrawiam

Zgłoś 24.11.2003 megi

Dobry ten z filetami kurzymi, chyba nawet lepszy od tego z parowkami, polecam.....czy iga masz jakis kompleks?a moze nie lubisz jesc?

Zgłoś 29.06.2004 KEVI GARNETT

A FEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

Zgłoś 29.06.2004 KEVI GARNETT

A FEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

Zgłoś 29.06.2004 KEVI GARNETT

A FEEEEEEEEEEEEEEEEEEE

Zgłoś 12.11.2004 mabi

Forszmak to danie kuchni litewskiej, składające się ze zmielonych filetów sledziowych, jabłek, cebuli i jaj na twardo. Doprawiane majonezem. Ale skoro dożyliśmy kotletów sojowych, to może i są f... Pokaż więcej

Forszmak to danie kuchni litewskiej, składające się ze zmielonych filetów sledziowych, jabłek, cebuli i jaj na twardo. Doprawiane majonezem. Ale skoro dożyliśmy kotletów sojowych, to może i są forszmaki parówkowe;-)

Zgłoś 27.12.2004 Viking3

Czy zamiast parówek można dodać mięso z dzika?

Zgłoś 02.02.2005 adis

niebęde sie wypowiadał na ten temat poniewasz kazdy muwi cos innego na temat forszmaku a ja sznam jeszcze inna wersje i dla mnie moja jest najleprza kto chce sie dowidziec niech pisze na mojego... Pokaż więcej

niebęde sie wypowiadał na ten temat poniewasz kazdy muwi cos innego na temat forszmaku a ja sznam jeszcze inna wersje i dla mnie moja jest najleprza kto chce sie dowidziec niech pisze na mojego meila :D

Zgłoś 07.03.2005 master537

NIEPOROZUMIENIE.

Zamiast parówek i pieczarek należy dodać pokrojone w paski : comber z dzika, kiełbasę z dziczyzny, wędzony boczek. Wszystkie te składniki wcześniej muszą być podsmażone. ... Pokaż więcej

NIEPOROZUMIENIE.

Zamiast parówek i pieczarek należy dodać pokrojone w paski : comber z dzika, kiełbasę z dziczyzny, wędzony boczek. Wszystkie te składniki wcześniej muszą być podsmażone. Dobrze jest dolać pół szklanki czerwonego półwytrawnego wina.

Podawać z białym pieczywem.

Nie ma leprzego podkładu pod wyborową lub żubrówkę.

Smacznego!

Zgłoś 25.05.2006 damavik

Forszmak ala parówka!! Ja proponuję kotlety jagnięce z mortadelii i kartacze z groszku!

Polska wersja forszmaku składa się z: polędwiczek z warchlaka (dziczyzna może być zastąpiona młodą ... Pokaż więcej

Forszmak ala parówka!! Ja proponuję kotlety jagnięce z mortadelii i kartacze z groszku!

Polska wersja forszmaku składa się z: polędwiczek z warchlaka (dziczyzna może być zastąpiona młodą świniną), surowego boczku, ogórków kiszonych, cebuli, (wszystko smazone najpierw) zasmażki i śmietany (plus oczywiście przyprawy).

Zgłoś 25.05.2006 damavik

aha. Zapomniałem. Docelowo wszystko sie gotuje w wywarze wołowym

Zgłoś 03.06.2006 Infor91

Zamiast parówek mozna dodać rózne skrawki z wędlin i boczek boczek jest podstawą. A muszdardy nie trzeba i taki jest dobry z koncentratem pomidorowym

Zgłoś 25.07.2006 dorcja

ludzie!! ja tutaj wchodzę głównie,żeby czytać wasze komentarze!

To jest komedia w odcinkach!! jak mi smutno to wchodzę na tą stronę ....i humorek gwarantowany..... ale z przepisów też kor... Pokaż więcej

ludzie!! ja tutaj wchodzę głównie,żeby czytać wasze komentarze!

To jest komedia w odcinkach!! jak mi smutno to wchodzę na tą stronę ....i humorek gwarantowany..... ale z przepisów też korzystam..

Zgłoś 14.10.2006 goooooooooo

dorcja ma racje, humorek gwarantowany, glupie , klutliwe baby nie znajace sie na zartach,(nie , nie wszystkie) obrarzalskie i pyskowate,,,,,,,,,,,,,,,,,,dawno mnie tu nie bylo,,,,,,,,,,po... Pokaż więcej

dorcja ma racje, humorek gwarantowany, glupie , klutliwe baby nie znajace sie na zartach,(nie , nie wszystkie) obrarzalskie i pyskowate,,,,,,,,,,,,,,,,,,dawno mnie tu nie bylo,,,,,,,,,,pozdrowionka obrarzalskie zawziete baby, wiecej dystansu....

Zgłoś 29.10.2006 jacek

ja tez tak uwazam, wiecej dystansu, humoru....ludzie zacznijcie sie usmiechac do siebie nawzajem, latwiej zyc wowczas, ja tez gotuje, wyprobowalem przepis z parowkami i ten z filetami kurzymi ... Pokaż więcej

ja tez tak uwazam, wiecej dystansu, humoru....ludzie zacznijcie sie usmiechac do siebie nawzajem, latwiej zyc wowczas, ja tez gotuje, wyprobowalem przepis z parowkami i ten z filetami kurzymi ,oba pycha, pozdrawiam jacek

Zgłoś 14.01.2007 Emi

Dla mnie forszmak to zupa z resztek wędliny. Co mam w lodówce to dodaje. Najpierw podsmażam cebulę z czosnkiem, później dodaje do tego wędlinę. Z 5 minut razem to smażę. Wlewam do garnka z wodą,... Pokaż więcej

Dla mnie forszmak to zupa z resztek wędliny. Co mam w lodówce to dodaje. Najpierw podsmażam cebulę z czosnkiem, później dodaje do tego wędlinę. Z 5 minut razem to smażę. Wlewam do garnka z wodą, listek laurowy, następnie świeża, słodka czerwona papryka w kosteczkę, ogórki kiszone lub konserwowe w kosteczkę. Trochę się pogotuję, dodaje koncentrat pomidorowy, zasmażkę, przyprawy ( pieprz, sól, majeranek). I zupa gotowa. TEŻ PYCHA. POZDRAWIAM.

Zgłoś 31.01.2008 ...

Kurcze, krytykować najłatwiej nie? Każdy ma jakiś swój sposób na robienie różnych potraw, no chyba żeby sałatkę grecką nazwać potrawką z kurczaka :) ale z tego co czytałam to przepis jest bardzo... Pokaż więcej

Kurcze, krytykować najłatwiej nie? Każdy ma jakiś swój sposób na robienie różnych potraw, no chyba żeby sałatkę grecką nazwać potrawką z kurczaka :) ale z tego co czytałam to przepis jest bardzo zbliżony:) Pozdrawiam!!

Zgłoś 08.02.2008 SkyWalker

Forszmak to po pierwsze danie z DZICZYZNY , wyśmienite..,

a reszta......., reszta jest milczeniem - Pozdrawiam

Zgłoś 18.12.2009

każdy robi jak uważa