Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Francuska zapiekanka z porami i szynką

Tekst i foto Zuza Gałuszka 05.03.2013

Francuska zapiekanka to pomysł sprawdzony i godny polecenia. Pierzynka z francuskiego ciasta, a pod nią niespodzianka. Zapiekać można różne dania, ale polecam mocno francuski klimat, pory smażone w maśle z dobrą szynką i sosem beszamelowym. Jeśli podamy zapiekankę z puree ziemniaczanym i sałatą lub warzywami z pary, posiłek na pewno zostanie przez domowników zapamiętany.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
418 złśredni65 min.wysoka

Składniki:

3 łyżki masła,
3 pory średniej wielkości,
4 łyżki mąki,
350 ml mleka,
10 dag żółtego sera,
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
30 dag szynki wędzonej,
opakowanie ciasta francuskiego,
1 jajko,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić?

Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na nim pory pokrojone na grube plasterki.

Stale mieszając smażymy je kilka minut, aż lekko zmiękną.

Zdejmujemy je z patelni za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok.

Teraz szykujemy sos beszamelowy.

Masło pozostałe na patelni ponownie rozgrzewamy.

Wsypujemy mąkę i smażymy ją na złoto.

Zdejmujemy patelnię i powoli wlewamy tam mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje.

Dodajemy do niego gałkę, sól i pieprz, mieszamy i odstawiamy.

Kiedy sos wystygnie, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę szynkę, ser i usmażone pory.

Całość mieszamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia.

Ciasto francuskie rozwijamy, ucinamy pasek szer. 2 cm.

Rozkładamy po nawilżonych wodą brzegach naczynia, żeby wszystko dobrze się trzymało nie kładziemy dużej pokrywki z ciasta bezpośrednio na brzegi naczynia, tylko na uprzednio ułożony na brzegach paseczek z ciasta.

Ten paseczek jest łącznikiem dużego płatu z naczyniem.

Bez tego pokrywa zjeżdża z naczynia, a pasek ją zabezpiecza.

Teraz ciasto także lekko zwilżamy i delikatnie nakładamy na nie resztę ciasta tak, by okryło całą foremkę.

Z ew. reszty ciasta można wykroić ozdoby i położyć je w ostatniej fazie pieczenia na podpieczonych wierzchach zapiekanki.

Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni na 45 minut.

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami puree i warzywami lub sałatą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.04.2013 gość

Jezu!!! ale mi się chce jeść .

Zgłoś 12.06.2013 gość

wszystko u was jest wysokokaloryczne!!!

Zgłoś 23.09.2013 gość ula

co jest jeszcze z kuchni francuskiej ? ostatnio bardzo ją polubiłam pozdrawiam

Zgłoś 28.11.2013 gość

no chyba smaczne

Zgłoś 25.11.2014 głodna

aż nmie skręca w żołądku ,jutro lecę po zakupy i robie tą wyśmienitą zapiekanke