Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Francuski sos vinegrette

Tekst i foto Soleil 01-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty10 min.?

Składniki:

- 4-6 łyżkek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- łyżka octu winnego,
- łyżka soku z cytryny,
- 1 starty ząbek czosnku (może być wiecej),
- łyżeczka musztardy,
- zioła prowansalskie (oregano, bazylia, tymianek, cząber...)

Jak przyrządzić:

Składniki dobrze wymieszać. Najpierw wlać do miseczki oliwę a potem kolejne składniki!!! Dobrze je utrzeć.

Jak podawać?

Sosik nadaje sie do przeróżnych sałatek np. nicejskiej lub makaronowej. Pychotka !!! :D

Uwagi:

Można dodac tabasco lub sos chili do niego jak ktoś lubi ostre potrawy... ;)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.09.2003 Kochatek

Można urozmaicić sos dodając posiekany koperek i musztardę francuską, taką z ziarenkami gorczycy. Pychotka !

Takim sosikiem polewam pokrojone i ugotowane ziemniaczki + brokuły (też ugoto... Pokaż więcej

Można urozmaicić sos dodając posiekany koperek i musztardę francuską, taką z ziarenkami gorczycy. Pychotka !

Takim sosikiem polewam pokrojone i ugotowane ziemniaczki + brokuły (też ugotowane) + pokrojony w kosteczkę pomidor (dla dekoracji, bardziej kolorowo). Można podawać jako danie na gorąco lub sałatkę. PYCHAAAA !!!

Zgłoś 18.09.2003 Kochatek

Te ziemniaczki pokrojone w plasterki (ok. 0,5 cm) i ugotowane, ale tak aby sie nie rozlatywały. Można też spróbować ugotować "w mundurkach" a następnie pokroić w plasterki.

Zgłoś 20.09.2003 Soleil

Rzeczywiście. Ziemniaczki i brokuły polane tym sosem bedą pyszne .... ! :D Musze wkrótce to przyrządzić ;)

Zgłoś 03.12.2003 Bogna

Ziemnaki, brokuły są super, najlepsza z tym sosem jest jednak zielona sałata. Troche tradycyjnie, ale najlepsze jest to co najprostrze.

Zawsze na grilla przygotowuję do chleba grilowaneg... Pokaż więcej

Ziemnaki, brokuły są super, najlepsza z tym sosem jest jednak zielona sałata. Troche tradycyjnie, ale najlepsze jest to co najprostrze.

Zawsze na grilla przygotowuję do chleba grilowanego szybką sałatkę. Żółty ser starty łączę z rogniecionym czosnkiem, 1 łyżką masła i odrobiną majonezu, do smaku chili. Taka serowa pasta smakuje wszystkim moim gościom - polecam. W sezonie można dodać posiekaną zieleninę.

Zgłoś 18.05.2004 Ewa

ja czasami oprócz musztardy i szczypiorku dodaje tez drobno pokrojone ugotowane na twardo jajko

Zgłoś 19.05.2005 telf

a ja zawsze dodaję do Vinegreta musztardę Dijon i prawie zawsze kapkę miodu -daje radę jak sądzę

Zgłoś 08.08.2005 lary

sos ten jest interesujący ale go nawet nie prubowałam więc dziś zrobię sobie na mój pyszny obiadek dobra obiadzio ok.zwalam stąd to miodzio narka nie zajefajnie.

Zgłoś 12.03.2006 babcia bossa

zgadzam się takie ziemniaczki to są bardzo dobre ja sama je robiłam w mundurkach w okopach pod Lublinem w 1939r i zołnierze opychali sie jedynie brakowało nam koperku

Zgłoś 28.06.2006 kasia

czornek najlepiej pokroic drobniutko, posypać szczypta soli i ugnięść nozem/widelcem. Do sosu można dodac troszke cukru/midu/dzemu/soku wysokosłodznego(jak do piwa) a ocet winny zastapic Balsami... Pokaż więcej

czornek najlepiej pokroic drobniutko, posypać szczypta soli i ugnięść nozem/widelcem. Do sosu można dodac troszke cukru/midu/dzemu/soku wysokosłodznego(jak do piwa) a ocet winny zastapic Balsamico :) Świteną sprawa są tez prazone ziarna słonecznika (smażone na odrobinie oliwki) , które nadaja bardzo przyjemnego smaku wszystkim sałatkom. Polecam . MIAMIII :)

Zgłoś 20.01.2007 cimoszka

ja jeszcze dodaje pokrojona szalotke i lyzeczke dzemu z fig, najlepsze z zielona salata i roznymi serami francuskimi

smacznego