Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Francuski tost

Tekst i foto Coco 19-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
13 złprosty5 min.ok. 150 kcal / kromka

Składniki:

- cienka kromka chleba,
- zolty ser,
- pomidor (lub inne aromatyczne warzywa typu swiezy ogorek),
- ziola prowansalskie.

Jak przyrządzić:

Na kromke poloz plasterki pomidora, posyb nie zalujac ziol prowansalskich a na to dodaj zolty ser (ja nie klade calego plastra bo przykrywa kolorowego pomidora, tylko posypuje serowymi wiorkami, jet wtedy mniej kaloryczne) poloz na patelnie i grzej nad malym ogniem lub wloz po prsotu do piekarnika.

Potrzebne przybory:

Patelnia lub piekarnik.

Jak podawać?

Na goroca, najlepiej we francuski szykowny sposo, tak lepiej smakuje. Radio niech sobie nuci cichutko, za oknem moze byc nawet grad i wichura, ale odpowiedznio podany tost przeniesie was do quartier latin :)))

Uwagi:

Wersja z patelnia pochalania mniej energii. Polecam takze ze swiezym ogorkiem czy papryka.

Czas przygotowania:

Nalezy podpiec tak, aby chleb chrupal, ale aby sie ser nie spalil, bo wowczas kanapka jest trujaca. Mam nadzieje, ze wszyscy o tym wiedza :))) Jesli ser oddzeila sie od tluszczu to tak jak z palacym sie laslem, nie mozna tego juz jesc!!!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.07.2004 kaczor

chyba troche pprzesadzasz z tym laskiem

Zgłoś 18.08.2004 Puszka

mmmmmmmmmmmmmmmm.... zrobialm se ten Francuski Tost. i trzeba przyznać ze jest bardzo, barzdo dobry! Tyle, ze za oknem nie bylo wichury ani niczego podobnego, ale i tak smakowalo bardzo dobrze:P... Pokaż więcej

mmmmmmmmmmmmmmmm.... zrobialm se ten Francuski Tost. i trzeba przyznać ze jest bardzo, barzdo dobry! Tyle, ze za oknem nie bylo wichury ani niczego podobnego, ale i tak smakowalo bardzo dobrze:P Bardzo fajny przepis, serio.:]

Zgłoś 07.05.2005 kuchareczka

takie sobie!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 20.03.2006 Greta

Na kromke polozę plasterki pomidora, posybie i wlozam po prsotu do piekarnika. Pisownia odbiera przyjemność zachętę i cokolwiek innego :(

Zgłoś 07.08.2005 MYHA

WUMIESZYSTARCZY ZWYKLY TOSTER.TY MATKA TY GOTOWAC NIE

Zgłoś 04.03.2006 bąbel

To nie żaden tost francuski tylko zwykła grzanka z pomidorem. Tos francuski to kromka chleba umoczona w jajku z mlekiem i dopiero wtedy smarzona. Podawana najczęściej na słodko z cukrem albo syr... Pokaż więcej

To nie żaden tost francuski tylko zwykła grzanka z pomidorem. Tos francuski to kromka chleba umoczona w jajku z mlekiem i dopiero wtedy smarzona. Podawana najczęściej na słodko z cukrem albo syropem klonowym.

Zgłoś 26.04.2006 jula

Oj coś nie bardzo wiesz jak wyglądają i smakują tosty francuskie, a to profanacja.

Zgłoś 08.02.2007 Jerzy

bąbel masz rację.

Zgłoś 05.03.2008 *edzia*

zgadzam się z "bąblem"francuski tost trzeba najpierw delikatnie namoczyć w jajku (delikatnie,żeby chleb się nie rozpadł)i...na patelnie!!!