Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Frittata, włoski omlet

Tekst i foto Zuza Gałuszka 31.10.2012

Włoski rodzaj omletu to ciekawa odmiana dla wielbicieli jajecznych dań. Do jajek nie dodaje się mleka ani wody, a cała idea polega na wymieszaniu rozdrobnionych liści z surową masą jajeczną i użyciu oliwy do smażenia. Najpopularniejszą bazą są liście szpinaku. Można je przyprawić według własnego uznania, ale polecam dodatek sera typu lazur. Zamiast szpinaku można też użyć bazylii czy mięty, byle dużo.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
25 złprosty15 min.wysoka

Składniki:

4 jajka,
10 dag świeżego szpinaku lub 1/3 opakowania mrożonego,
5 dag sera typu lazur,
2 łyżki oliwy,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.

Jak przyrządzić?

Szpinak dusimy krótko z dodatkiem soli, pieprzu i szczypty gałki.

Odstawiamy do ostygnięcia.

Jajka roztrzepujemy widelcem, solimy, dodajemy szpinak, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wlewamy masę jajeczną.

Smażymy ok. 5 minut, po czym przewracamy za pomocą talerza.

Ser kruszymy i wsypujemy na omlet.

Smażymy kolejne 3 minuty.

Jak podawać?

Frittatę podajemy gorącą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.11.2012 Wiesia

Dziadku ,radzę ci już czołgać się w stronę cmentarz ,to se pojesz i liście i trawę i może jakaś stonka ci się trafi.

A tak naprawdę to żarełko jest w produkcji nieskomplikowane ,ładne i mo... Pokaż więcej

Dziadku ,radzę ci już czołgać się w stronę cmentarz ,to se pojesz i liście i trawę i może jakaś stonka ci się trafi.

A tak naprawdę to żarełko jest w produkcji nieskomplikowane ,ładne i może nawet smaczne.

Zgłoś 31.10.2012 dziadek

Ponieważ markety będą zamknięte, to czy mogą być rozdrobnione liście przywiezione z cmentarza?

Zgłoś 31.10.2012

tak mogą być jak najbardziej, a jaja se urwij i też będą dobre:)

Zgłoś 31.10.2012 frittata

Nie tylko liście. Frittate można zrobić : cebuli, ziemniaki + cebula + boczek, grzyby, szparagi, wątróbka, groszek + szynka, szynka a właściwie prawie z wszystkiego co jadalne.

Zgłoś 31.10.2012 stonka ziemniaczna

liście proszę zostawić w spokoju, szczególnie od pyrków...zima idzie, ciężkie czasy dla stonki:(

Zgłoś 05.08.2013 gośćpycha

Świetne danie, pycha

Zgłoś 05.08.2013 Obżarciuch

mniam palce lizać!

jak szpinak to polecam penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/penne-ze-szpinakiem-w-sosie-smietanowym.html

Zgłoś 14.04.2014 gość

Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie.Mało owoców,war... Pokaż więcej

Polecam skorzystać z tych informacji zamieszczonych w tym artykule, zmienić swoje nawyki żywieniowe. Ja właśnie miałam z tym problem. Lubię mięso więc jadłam go prawie codziennie.Mało owoców,warzyw, ryb, dużo mięsa i tuczące przekąski spowodowały u mnie nadwagę.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes)Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie głodowałam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

Zgłoś 14.04.2014 gość

ja bedac we wloszech i jedząc frytate nie jadlam wymieszana ze szpinakiem,wiec nie znam dania frytato szpinakowego,frytata zostaje przyrzadzana z samych jaj

Zgłoś 29.08.2015 goÅÄ

ONTAoU pwzszwwkewmk, [url=http://dgwgvmyflvoy.com/]dgwgvmyflvoy[/url], [link=http://jitgtwbvdwhk.com/]jitgtwbvdwhk[/link], http://ziwlfmvfrryd.com/