Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Frutti di mare

Tekst i foto Fija 18-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
dla 2 osób15 złprosty20 min.?

Składniki:

mieszanka owoców morza, olej z oliwek, bulion, czosnek, koncentat pomidorowy, makaron

Jak przyrządzić:

Na patelni podsmażyć owoce morza na oliwie z oliwek (na 300 g owocow morza trzy łyżki oliwy) ok. 7 minut, do nich wrzucić 3 ząbki czosnku(posiekanego). Po siedmiu minutach wlać szklankę bulionu rosołowego lub szklankę kostki rosołowej. Nie przyprawiać nic więcej, bo stracimy smak owoców. Smażyć ok. 20 min. Po 20 min. dodać jedną lub dwie łyżki koncentratu pomidorowego, szybko mieszając. I danie gotowe - podawać z makaronem.

Uwagi:

Nie dodawać zbyt dużo koncentratu pomidorowego.
Bardzo szybkie i łatwe do zrobienia danie, a jest pyszne.

Czas przygotowania:

Nie gotować dłużej niż 20 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.05.2005 cucciola

jesli tak robisz owoce morza to gratulacje,nie ma nic gorszego niz frutti di mare z pomidorem jesli chcesz to ci dam inneprzepisy. Pozdrowienia z goracej italii!!!!

Zgłoś 16.08.2005 zosia

racja, owoce morza i pomidory to grzech!!!lepiej sok z cytryny i pietruszkę dodać

Zgłoś 23.08.2005 ladyM

ja robie sugo zmalymi krewetkami i smiezymi pomidorkami..i wcale nie jest zle..ale koncentrat...?

Zgłoś 20.01.2006 ewa

ale dlaczego nie z pomidorami swiezy pomidor i owoce morza pasuja jak najbardziej! kto wymyslil taka bzdure!

Zgłoś 25.03.2006 katjabu

do cucciola- pierniczysz- ze niby sie tak nie jada w slonecznej italii???! a niech sie nie jada! grunt ze DOBRZE SMAKUJE ;o) baby...

probowalam OWOCÓW MORZA (bo niby perche frutti...?? :P... Pokaż więcej

do cucciola- pierniczysz- ze niby sie tak nie jada w slonecznej italii???! a niech sie nie jada! grunt ze DOBRZE SMAKUJE ;o) baby...

probowalam OWOCÓW MORZA (bo niby perche frutti...?? :P) z pomidorami i o.k. ja do sosu dodaje jeszcze smietane ! HAHA Italiano VERO :PPPP

MOLTi BACI - Katja :o)

Zgłoś 30.03.2007 nacia ;]

Jednym słowem pyszne ! ...

polecam ... !

Zgłoś 22.06.2007 edyta

jestem po technikum gasronomicznym . pracowałam w pizzerii.

Jeżeli chodzi tylko o 2 łyżki przecieru pomidorowego , to nic strasznego. Ale jeżeli nie chcecie czuć przykrej woni frutti di m... Pokaż więcej

jestem po technikum gasronomicznym . pracowałam w pizzerii.

Jeżeli chodzi tylko o 2 łyżki przecieru pomidorowego , to nic strasznego. Ale jeżeli nie chcecie czuć przykrej woni frutti di mare gotując je, warto dodać parę kropli soku z cytryny.

Zgłoś 21.11.2007 Daria

Ejże :) Dla mnie woń owoców morza nie jest przykra, kwestia gustu ;) Osobiście uwielbiam je we wszelkiego rodzaju sałatkach, duszone z dodatkiem czosnku i skropione cytryną, a duże krewetki smaż... Pokaż więcej

Ejże :) Dla mnie woń owoców morza nie jest przykra, kwestia gustu ;) Osobiście uwielbiam je we wszelkiego rodzaju sałatkach, duszone z dodatkiem czosnku i skropione cytryną, a duże krewetki smażone w cieście naleśnikowym... hmmm, chyba jutro wybiorę się na nieco egzotyczne zakupy ;)

Zgłoś 30.12.2007 dadar

nie zaponijcie dodac białego winna

Zgłoś 12.01.2008 Ela

Przepis własnie wypróbowałam - razem z przecierem pomidorowym. Danie jest pyszne, nie warto się wymądrzać bez sprawdzenia. Dziękuję!

Zgłoś 28.02.2010 Mateusz

Żal.pl.. Najlepsze frutti di mare jest gdy : 20kg kakao na 3kg małży.. Ale ja małże otwieram w metinie bo może Perła się dropnąć i sprzedam za 12kk i kupie sobie riba :) Najczęściej to mi się ma... Pokaż więcej

Żal.pl.. Najlepsze frutti di mare jest gdy : 20kg kakao na 3kg małży.. Ale ja małże otwieram w metinie bo może Perła się dropnąć i sprzedam za 12kk i kupie sobie riba :) Najczęściej to mi się małżę dropi z karasia .. POzdro .. Nie psujcie małż lepsze perły!!

Zgłoś 28.02.2010 Mateusz

... Ale może być smaczne :):) ....... A próbował ktoś krewetki??