Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Frykadelki a la przypadek

Tekst i foto Martana 15-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złśredni? min.srednia

Składniki:

4 mrozone filety z mintaja (te klockowate), jajko, czerstwa mala kajzerka wymoczona w mleku dwie srednie cebule, kilka listkow swiezej natki pietruszki lub lyzeczka suszonej, sol, pieprz wedle uznania, kilka kropelek soku z cytryny, bulka tarta, oliwa z 1 tloczenia do smazenia.

Jak przyrządzić:

Proporcje jak zwykle sa ruchome, podaje orientacyjne ilosci.
Filety rozmrozic dzien wczesniej, rozmrozone pociapciac widelcem albo zmiksowac na gladka mase, dodac jajko, odcisnieta porzadnie bulke, posiekana natke, sol pieprz, moze byc wedle uznania rozmaryn. Cebule pokroic w mini kosteczke i dodac do masy, skropic bardzo oszczednie sokiem z cytryny. Wymieszac dokladnie. Teraz nasypac na talez bulke tarta i uformowac pierwszego, probnego kotlecika wielkosci malego jajka obtaczjac go w panierce. Usmazyc na malym gazie w sporej ilosci tluszczu az sie zbrazowi z obu stron z obu stron, najlepiej pod przykryciem. Jesli po sprobowaniu jest ok, czynnosci powtorzyc, jak nie, doprawic reszte masy.

Potrzebne przybory:

zdrowe rece, miska, patelnia, swieta cierpliwosc.

Jak podawać?

smakuje z ziemniakami, makaronem, dobrze jest tez dorzucic sos zlozony z czesci tartego chrzanu i czesci majonezu.

Uwagi:

Uwaga jest tylko jedna, trzeba zlamac zasade dobrych kucharzy, ktorzy nigdy nie probuja i jednak test zrobic, wszystko niestety zalezy od jakosci produktow, dlatego zanim podamy danie wspolbiesiadnikom badzmy pewni, ze wszystko gra :)

Czas przygotowania:

Samo krojenie produktow to minuty, gorzej z lepieniem i formowaniem, ale dla leniwych mozna polecic formowanie mielonych, byle by byly plaskie :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.03.2005 kalmus

pyszne

Zgłoś 15.05.2005 sebobebo

Zamienilem pietruszke na koperek, bo akurat był :)

Smaczne, delikatne, w sumie szybkie do przygotowania.

Polecam

Zgłoś 24.01.2007 Robal

Poponuję użyć jednak filetów a nie kostki. Widziałem kiedyś jak to się robi i od tamtej pory zero kostek.