Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Frytki z cukinii

Tekst i foto Andyk 07-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.?

Składniki:

1. Cukinia wielkości ogórków lu trochę większa. W każdym razie nie za duża.
2. Jajka
3. Mąka
4. Mleko
5. Sól (Vegeta?) i pieprz do smaku.

Jak przyrządzić:

Cukinię umyć i pokroić w słupki wielkości frytek lub większe, jak kto woli. W miseczce rozbeltać jajka z mlekiem i mąka (Ilość jajek mleka i mąki zależy od ilości frytek jaką chcemy usmażyć). Ciasto jest podobne do naleśnikowego i musi być średnio gęste, tak żeby oblepiło frytki cukiniowe. Pokrojoną cukinię nalezy wymieszać z przygotowanym ciastem i wrzucać pojedyńcze frytki na głęboki olej, smażąc na złoty kolor.
Zastanawiam się nad użyciem oprócz mąki pszennej, również trochę mąki kukurydzianej. Wydaje mi się, że wtedy ciasto będzie lepiej oblepiało cukinię.
Świetne zamiast surówki lub ziemniaków do drugiego dania lub jako smaczne warzywko na kolację.

Potrzebne przybory:

Miseczka do ciasta, głęboka patelnia (np. wok).

Jak podawać?

Na jarzynkę,na kolację lub jako przekąskę, np. do dobrego piwka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.04.2004 Rysiek

Wspaniałe, palce lizać. Ja smażę cukinię pokrojoną w plasterki grubości około 0,5cm. Reszta bez zmian a sezon działkowy już za ........

Zgłoś 29.04.2004 yaris

brzmi fntastycznie..........palce lizać, napewno wypróbuję

Zgłoś 26.09.2004 sadako

bardzo ciekawe ... chyba się skuszę bo brzmi świetnie i do tego nie drogie ... :)

Zgłoś 28.09.2004 zul

Lubie cukinie ,hoduje je w ogrodku i lubie je zrec sa odlotowo dobre

ten przepis potwierdza to hehe

Zgłoś 24.05.2005 aniag

proponuję na koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (na usmażone frytki)

Zgłoś 26.05.2005 Evil_Princess

Prosto w czarne, Andyk... Ja mam mianowicie bzika pod względem cukunii (właśnie znów nabyłam kilogram *g*). Przepis brzmi świetnie!

Zgłoś 23.08.2005 frajerpompka

A co koledzy powiedza na frytki z selera?

Jesli komus cos wyjdzie czekam na opinie.

Zgłoś 16.11.2005 Martana

Ok, faktycznie to smaczna przekaska ale jedna uwaga - cukinie trzeba pozbawic pestek i glutow dookola. Frytka pelna wody i na pol wygotowanych pestek to nie frytka, wiec umyjcie ladnie cukinie a... Pokaż więcej

Ok, faktycznie to smaczna przekaska ale jedna uwaga - cukinie trzeba pozbawic pestek i glutow dookola. Frytka pelna wody i na pol wygotowanych pestek to nie frytka, wiec umyjcie ladnie cukinie a potem ja przekrojcie na pol i lyzeczka wydrazcie pestki, potem wystarczy pokroic - reszta - jak w przepisie, pozdrawiam.

Zgłoś 22.03.2006 Al_inka

Takie frytki są najlepsze z młodej cukinii. Takiej o wielkości 20- 25 cm. Wtedy nie trzeba wydłubywać żadnych pestek, bo ich jeszcze nie ma. Wielkie cukinie nie mają zadnych wartości. Male maja... Pokaż więcej

Takie frytki są najlepsze z młodej cukinii. Takiej o wielkości 20- 25 cm. Wtedy nie trzeba wydłubywać żadnych pestek, bo ich jeszcze nie ma. Wielkie cukinie nie mają zadnych wartości. Male maja dużo witamin i minerałow, są delikatniejsze w smaku, smaczniejsze.

Zgłoś 22.03.2006 Al_inka

Frajerpompka pyta o frytki z selera, robiłam już nie raz są pyszne i smakują całkiem inaczej niż seler gotowany.

Zgłoś 22.06.2006 Mileńskaa

Hmmm musz sprubowaccccccc ale wole jednak samrzoną w bułce tartej i jajkuuuuuuuuuuu

Zgłoś 19.07.2006 no-more

brzmi zachecajaco

Zgłoś 02.12.2006 fruitman

czy to dział potraw z grilla??