Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Fusilli z sosem genueńskim

06.07.2011

We Włoszech każde miasto ma ambicję posiadania własnego sosu do makaronu. Genua stawia na bazylię i twarde sery. Choć pozornie składniki mocno przypominają pesto, to smak ostatecznie znacznie się od niego różni. Duża ilość bazylii i zielonej pietruszki powoduje, że makaron przybiera zieloną barwę i pachnie jak ogródek pełen ziół. Miła odmiana od naszych tradycyjnych mięsnych potraw.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
422 złprosty20 min.wysoka

Składniki:

opakowanie makaronu (najlepiej fusilli czyli świderki),
1 cały pęczek bazylii,
5 łyżek posiekanej natki pietruszki,
5 ząbków czosnku,
5 dag parmezanu,
5 dag twardego sera koziego,
10 łyżek oliwy,
sól.

Jak przyrządzić?

Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania.

Bazylię oraz zieloną pietruszkę myjemy i osączamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę.

Sery ścieramy na drobnej tarce.

Wszystkie te składniki miksujemy z oliwą na kremową masę i solimy.

Odcedzony makaron, wkładamy z powrotem do garnka i tam dokładnie go mieszamy z sosem.

Jak podawać?

Podajemy gorący.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.09.2011 Jola

Zrobiłam i wyszło pyszne. Dziękuję.