Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gazpacho by my

Tekst i foto Mati 31-07-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty15 min.-

Składniki:

1kg pomidorów (ja używam drobnych koktajlowych, ale jak się komuś nie chce bawić, to może użyć zwykłych), 2 ogórki (ogrodowe średniej wielkości, jeśli takie, które maja 20 cm długości to 1), 2 papryki (najlepiej czerwone), 3 ząbki czosnku (ja daje 5-6 lub całą główkę, bo lubię wyrazisty smak czosnku), 1 duża cebula lub dwie małe, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łodyżki koperku, 2 łyżki czerwonego wina (ja preferuje wytrawne, ale równie dobrze może być słodkie), 1 łyżka octu winnego (z białego wina), przyprawy: sól, pieprz, pieprz cytrynowy, ostra papryka w proszku (chili lub odrobina sosu tabasco), oregano lub bazylia (najlepiej świeże jeśli nie ma, to może być z torebki 1/3 łyżeczki) - ważne by było drobno zmielone - (do przyprawienia można również użyć ziół prowansalskich), mozzarella, feta lub inny biały ser (w zależności co lubicie), łodyżka świeżej mięty.

Jak przyrządzić:

Pomidory trzeba obrać ze skórki, najlepiej jest je najpierw sparzyć przegotowaną wodą (polać wrzątkiem). Skórka po takim zabiegu odchodzi bez problemów. Cebulę, czosnek, ogórki obieramy i kroimy na kawałki i wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy obrane pomidory, pokrojoną paprykę, szczyptę soli, pieprzu, posiekany drobno koperek, wino, oliwę, ocet, bazylię lub oregano (lub to i to), szczyptę pieprzu cytrynowego oraz odrobinę chili lub tabasco. Miksujemy wszystko 1-2 minuty do uzyskania musu warzywnego. Tak zmiksowane gazpacho przelewamy do salaterek i wkładamy pod przykryciem (by nie przeszło zapachem od mięs itd.) do lodówki do schłodzenia na jakieś 60-120 min. Przed podaniem dekorujemy talerz/salaterkę z gazpacho jedną, dwoma kulkami mozzarelli i łodyżką mięty (lub oregano czy bazylii lub kostkami fety) w zależności jakie ziele i ser mamy pod ręką. :)

Potrzebne przybory:

Malakser lub blender, nóż i deska do krojenia.

Uwagi:

Niektórzy dodają bulion (rosół) około 300-400 ml, jeśli lubią rozrzedzone gazpacho, lub tartą bułkę lub mąkę jakieś 2-3 łyżki/na oko (by zagęścić zupę), ja wolę zjeść gazpacho ze świeżą grahamką.
Do smaku (przed zmiksowaniem) można jeszcze dodać 'świeżo wyciśnięty' sok z połówki cytryny/limonki.
Zamiast cytryny/limonki można dać łyżkę 'wyciśniętego' soku z pomarańczy. Można jeszcze dodać odrobinę szczypiorku i też go zmiksować z innymi warzywami. Wszystko zależy od tego, co macie w lodówce i co lubicie :) Pozdrawiam i życzę smacznego.

Czas przygotowania:

15 min. na przygotowanie i zmiksowanie + czas na schłodzenie od 60 do 120 min.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.