Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gazpacho

Tekst i foto prinzessa 26-03-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.mało

Składniki:

3 papryki, 2 pomidory, duza cebula, 2 ogorki swieze, zabek czosnku, oregano, sol, pieprz, troche wody, szczypta cukru.

Jak przyrządzić:

Papryki wkladamy do piekarnika, tak aby mozna bylo z nich sciagnac skorke, pomidory parzymy i obieramy, ogorek obieramy i kroimy na czesci, wrzucamy do garnka, dodajemy rozgnieciony czosnek, sol, pieprz, troche oliwy z oliwek, cukru, wody i oregano. Wszystko miksujemy i wkladamy do lodowki, zeby sie schlodzilo. Podajemy na zimno!!!

Potrzebne przybory:

Deska do krojenia, noz, cos do miksowania, garnek.

Jak podawać?

Na zimno, mozna dodac troche smietanki gestej, ozdobic listkiem bazylii lub miety.

Uwagi:

Wspaniale na lato, kiedy warzywa az pachna od slonca. Jadlam w Hiszpanii, polecam!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.05.2004 Julia

Do lalapupu!

Jezeli juz nie masz nic ciekawego do powiedzenia na gruncie kulinarnym to lepiej trzymaj jezor za zebami. Sloma ci wystaje z buciorow ty nieokrzesany prostaku. Zajmij sie lep... Pokaż więcej

Do lalapupu!

Jezeli juz nie masz nic ciekawego do powiedzenia na gruncie kulinarnym to lepiej trzymaj jezor za zebami. Sloma ci wystaje z buciorow ty nieokrzesany prostaku. Zajmij sie lepiej przerzucaniem gnoju a nie gotowaniem.

Zgłoś 24.07.2004 Miko

Hmm, lalapupu pierniczy, ale z drugiej strony nawet w Hiszpanii co knajpa to inaczej Wam gazpacho podadzą. Ja zwykle dodaję na stole miseczkę z zimnym drobno pokrojonym w kosteczkę ogórkiem i po... Pokaż więcej

Hmm, lalapupu pierniczy, ale z drugiej strony nawet w Hiszpanii co knajpa to inaczej Wam gazpacho podadzą. Ja zwykle dodaję na stole miseczkę z zimnym drobno pokrojonym w kosteczkę ogórkiem i pomidorem/papryką.

Zgłoś 26.07.2004 zamek

Princesso, przepraszam, ale Ci się zapomniało parę istotnych rzeczy. :Po pierwsze - gazpacho trzeba zagęścić, a robimy to miękiszem bułki (lub kilku bułek) namoczonym w occie winnym, którego też... Pokaż więcej

Princesso, przepraszam, ale Ci się zapomniało parę istotnych rzeczy. :Po pierwsze - gazpacho trzeba zagęścić, a robimy to miękiszem bułki (lub kilku bułek) namoczonym w occie winnym, którego też w Twoim przepisie nie ma. Po drugie - do zupy należy dodać trochę (2 - 3 łyżki) oliwy. Są to tak typowe śródziemnomorskie składniki, że gazpacho nie może się bez nich obyć. Pozdrawiam :)

Zgłoś 03.09.2004 Oliwka

ludzie czy tu naprawdę chodzi o przechwalanie się czy o sprawy kulinarne co ...........

Zgłoś 13.11.2004 stefanpr

DO lalapupu

No i co chciałeś osiągnąć swoim chamstwem?

My , mam na myśli wszystkich , którzy odwiedzają ten portal kierujemy się wielką tolerancją i elastycznością w stosowani prze... Pokaż więcej

DO lalapupu

No i co chciałeś osiągnąć swoim chamstwem?

My , mam na myśli wszystkich , którzy odwiedzają ten portal kierujemy się wielką tolerancją i elastycznością w stosowani przepisów kulinarnych naszych przyjaciół. Zbrukałeś nasze zasady, więc się... odwal.

Zgłoś 13.11.2004 stefanpr

Do prinzessa.

Nie zrażaj się chamstwem. Mamy tego zbyt dużo do okoła, rząd ,sejm,autobus ,ulica itp. Może kiedyś buce nie bedą miały dostępu do netu ;)) . Pozdrowienia.

Zgłoś 13.11.2004 teleskop

Ilalpupu ma ra

Zgłoś 28.01.2005 ola

mam prośbę do prowadzdących portal O2 może wykasować wulgarne i zbędne wypowiedzi Wspaniała i chyba dla wielu osób pomocna strona wiele traci.

Pozdrawiam poważnych i życzę dużo radośc... Pokaż więcej

mam prośbę do prowadzdących portal O2 może wykasować wulgarne i zbędne wypowiedzi Wspaniała i chyba dla wielu osób pomocna strona wiele traci.

Pozdrawiam poważnych i życzę dużo radości z pracy w kuchmi.

Zgłoś 24.05.2005 aski

jakie to gazpacho! w gazpacho nie ma cukru, smietany anie oregano, ani tym bardziej PIECZONEJ???? papryki ! za to jest bagietka, pomidiry ogorek mnostwo czosnku i octu winnego.. dziwczyno skad w... Pokaż więcej

jakie to gazpacho! w gazpacho nie ma cukru, smietany anie oregano, ani tym bardziej PIECZONEJ???? papryki ! za to jest bagietka, pomidiry ogorek mnostwo czosnku i octu winnego.. dziwczyno skad wzielas ten przepis i czy kiedykolwiek jdlas prawdziwe gazpacho ???

Zgłoś 20.06.2005 Eddy

Zgłoś 20.06.2005 Eddy

Oj, nie pojawil sie moj komentarz...

No to jeszcze raz. hiszpanskie gazpacho:

zmiksowac: 4 pomidory, 1 papryke (duza), pol cebuli, ogorek maly (opcjonalnie), zabek czosnku, ok 2 l... Pokaż więcej

Oj, nie pojawil sie moj komentarz...

No to jeszcze raz. hiszpanskie gazpacho:

zmiksowac: 4 pomidory, 1 papryke (duza), pol cebuli, ogorek maly (opcjonalnie), zabek czosnku, ok 2 lyzki oliwy z oliwek, pol szklanki zimnej wody, kawalek suchej bagietki. Posolic do smaku, Podawac schlodzone, pycha!

(Przepis z Hiszpanii, tak tu robia w domach gazpacho)

Zgłoś 10.09.2005 acha

Zgłoś 12.09.2005 sawi

gaspacho to rewelacyjny chłodnik a przepisy z bułką sorki

Zgłoś 12.09.2005 sawi

no hiszpan kulturą to ty nie grzeszysz

Zgłoś 08.10.2005 garrochena

ja wam moge tylko tyle powiedziec ze gazpacho to tradycyjna potrawa hiszpanska podawana w kazdym barze.prawda jest ze kazdy robi ja inaczej i nie ma co sie sprzeczac.ja pilam gazpacho w roznych ... Pokaż więcej

ja wam moge tylko tyle powiedziec ze gazpacho to tradycyjna potrawa hiszpanska podawana w kazdym barze.prawda jest ze kazdy robi ja inaczej i nie ma co sie sprzeczac.ja pilam gazpacho w roznych domach hiszpanskich sama tez przygotowywoje.i kazdy robi to inaczyj tak wiec kazdy ma racjeja wogole mam przepis na gazpacho robione z paluszkami krabowymi z ziemniakami gotowanymi,ludzie tak wiec nie ma sie co sprzeczac.pozdrawiam

Zgłoś 05.11.2005 malaguena

Jejciu, do gazpacho oregano??? chyba pomyliłaś z czymś innym - do gazpacho tylko oliwa z oliwek, troche soli i czosnek, i troche octu winnego koniecznie.

Zgłoś 22.07.2006 funkyfood

ja do wersji hiszpańskiej (z bagietką namoczoną w dobrym occie z czerwonego wina) i spora ilościa oliwy, dorzucam kilka gałązek świeżej miety i posiekaną skórkę z limonki.

Zgłoś 11.03.2011 mr. cook

licencia poetica w gastronomii również ma swoje miejsce.

Zgłoś 12.07.2009 Rita

Do gazpacho nie dodaje sie bagietki tylko grzanki!!Ogladam programy kulinarne tu w Hiszpani i nie widziala zeby ktokolwiek dawal bagietke!!!Ale zato widzialam ze do gazpacho mozna dodac tez arbu... Pokaż więcej

Do gazpacho nie dodaje sie bagietki tylko grzanki!!Ogladam programy kulinarne tu w Hiszpani i nie widziala zeby ktokolwiek dawal bagietke!!!Ale zato widzialam ze do gazpacho mozna dodac tez arbuza!!!

Zgłoś 17.06.2013 gość

You got to push it-this essentail info that is!

Zgłoś 17.06.2013 gość

I think you've just captured the answer pefreclty