Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gazpacho - zupa hiszpańska

Tekst i foto Lola 18-05-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4-prosty30 min.-

Składniki:

Mrożonka Danie Hiszpańskie Hortex - 1 opakowanie, pomidory świeże - 2 duże sztuki, oliwa z oliwek - 3 łyżki, czosnek - 2-3 ząbki, bulion drobiowy lub wołowy z 2 kostek bulionowych - 1 litr, kolendra świeża, bazylia świeża.

Jak przyrządzić:

Mieszankę Danie Hiszpańskie Hortex (nierozmrożoną) smażymy na oliwie z oliwek nie dłużej niż 12-13 minut, uważając, aby warzywa się nie zrumieniły. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory bez skóry i pestek pokrojone w kostkę o boku około 0,5 cm i bardzo drobno pokrojony czosnek. Uwaga: czosnku nie należy przeciskać przez różnego rodzaju maszynki lub rozgniatać nożem, bo staje się gorzki. Całość delikatnie mieszamy i smażymy nie dłużej niż 2 minuty. Gdy mieszanka jest już gotowa, zdejmujemy ją z płyty lub palnika i dosypujemy zawartość saszetki dołączonej do mieszanki. Gorące warzywa zalewamy bulionem, całość zagotowujemy. Jeżeli jest to konieczne, doprawiamy solą i pieprzem lub w przypadku gdy chcemy przygotować zupę o ostrym smaku, doprawiamy sosem tabasco. Gdy zupa jest gotowa, dodajemy sporo grubo pokrojonej świeżej kolendry i bazylii.

Jak podawać?

Podaje się na zimno, prosto z lodówki.

Uwagi:

Gazpacho to najpopularniejsza zupa kuchni hiszpańskiej. Wywodzi się z Andaluzji, ale jest dziś popularna na terenie całej Hiszpanii w różnych odmianach. Jest zupą sezonową, docenianą w okresach upalnych. Gazpacho to hiszpański chłodnik warzywny – orzeźwiająca potrawa na gorące dni, których w Hiszpanii nie brakuje.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.06.2007 jola

To reklama hortexu? Bo na pewno nie przepis:)

Zgłoś 19.06.2007 mirecha

Pierwsze słysze żeby czosne po przecisnięciu przez praskę był gorzki! Gorzki się robi jak się go przysmaży i dlatego daje się go pod koniec podsmażania! I nie kroi się cozsnku bo aromaty uciekaj... Pokaż więcej

Pierwsze słysze żeby czosne po przecisnięciu przez praskę był gorzki! Gorzki się robi jak się go przysmaży i dlatego daje się go pod koniec podsmażania! I nie kroi się cozsnku bo aromaty uciekaja!

Zgłoś 18.11.2007 xxxx

mieszkalam w sumie przez 6 miesięcy w Hiszpani i gazpacho robi sie calkiem inaczej przedewszystkim robi sie cp najmniej z 1kg pomidorów albo wiecej a co za tym idzie dodaje sie bardzo malo wody ... Pokaż więcej

mieszkalam w sumie przez 6 miesięcy w Hiszpani i gazpacho robi sie calkiem inaczej przedewszystkim robi sie cp najmniej z 1kg pomidorów albo wiecej a co za tym idzie dodaje sie bardzo malo wody bo pomidory sa wodniste i co najlepsze dodaje sie troche uschnietego pieczywa i to wszystko sie miksuje picha naprawde po dniu spedzonym na upalnej plazy cos wspanialego:)

Zgłoś 01.02.2008 madrileña

Od dluzszego czasu mieszkam w hiszpani i gazpacho zawsze robie z dwoch pollitrowych puszek pomidorow (poniewaz jestem leniwa i nie chce mi sie obierac ze swiezych skorki), 1 duza papryka czerwon... Pokaż więcej

Od dluzszego czasu mieszkam w hiszpani i gazpacho zawsze robie z dwoch pollitrowych puszek pomidorow (poniewaz jestem leniwa i nie chce mi sie obierac ze swiezych skorki), 1 duza papryka czerwona, 1 mala cebulka lub pol duzej, 2-3 zabki czosnku, 1 duzy ogorek, ocet winny,sol pieprz, oliwa. Mozna dolac wody i pozniej dorzucic troche suchej bagietki ale ja wole bez tego za to poznej jesc ze swiezym pieczywem. Przepyszne goraco polecam

Zgłoś 12.07.2009 Rita

Cooooo to napewno nie Hiszpanskie gazpacho!!!Jakie smazenie jakie mrozonki!!Wszystko sie robi ze swierzych warzyw a gdzie masz zielona papryke,cebule!!!!!!!!!!!!Gdzie wynalazlas taki przepis bo ... Pokaż więcej

Cooooo to napewno nie Hiszpanskie gazpacho!!!Jakie smazenie jakie mrozonki!!Wszystko sie robi ze swierzych warzyw a gdzie masz zielona papryke,cebule!!!!!!!!!!!!Gdzie wynalazlas taki przepis bo napewno nie z Hiszpaniiiiiiiiii!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 06.07.2010

Co do czosnku, to autorka ma rację, że nie powinno się przeciskać przez praskę, bo wtedy cały sok "ucieka", to co najwrtościowsze, czosnek należy kroić.