Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gdy brak kasy

Tekst i foto seli 23-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-37-8 złprostyok. 30 min.?

Składniki:

6 średniej wielkości cebul, 30 dag pieczarek, zioła prowansalskie, vegeta, 2 jajka, mąka, mleko, proszek do pieczenia, sól, pieprz (biały), olej do smażenia

Jak przyrządzić:

Cebule kroimy w półkrążki, pieczarki też, byle nie za drobno, rzucamy na patelnię w kolejności: cebulka, smażyć 3-4 min, następnie pieczarki, ziółka i przyprawy. Dusimy do miękkości.
Z mąki, jajek i mleka robimy ciasto o konsystencji gęstej śmietany, dodajemy proszek do pieczenia, troszkę soli, pieprzu i dość sporo ziółek. Tak przygotowane ciasto wykładamy na wcześniej wysmarowaną margaryną i wysypaną tartą bułką formę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min. Następnie na podpieczony spód wykładamy wcześniej przygotowaną cebulkę i do piekarnika na dalsze 20-30 min. Można posypać żółtym serem, ale niekoniecznie.

Potrzebne przybory:

patelnia, forma do zapiekania

Jak podawać?

W zależności od upodobań.

Uwagi:

Długo się pisze, szybko się robi, można dodać resztki wędlin, jeśli takie posiadamy. Przepis własny, sposób w razie niemocy kulinarnej.
Te same przyprawy stosujemy do ciasta i do nadzienia.

Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 24.03.2006 zawiedziona

niepolecam nikomu to danie jest poprostu wstretne bleeeeeeee

Zgłoś 16.06.2006 Ewunek

hmmm, mnie smakowało.. polecam z ostrym sosem pomidorowym (przecier pomidorowy plus odrobina soli, cukru, soku z cytryny/octu winnego i tabasco)