Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

'Gdy pustki w lodówce'

Tekst i foto ruda 10-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?2 złprosty15 min.średnio dużo

Składniki:

- ryż lub makaron (mogą być resztki z dnia poprzedniego),
- 1-2 jajka,
- sól,
- pieprz,
- inne przyprawy do smaku,
- cebula,
- olej.

Jak przyrządzić:

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju; w międzyczasie rozmącone jajka mieszamy z ryżem (lub makaronem), dodajemy przyprawy - tak, jak lubimy, a potem cebulę; tak przygotowaną masę przekładamy na rozgrzaną patelnię w formie kotlecików; smażymy z dwóch stron i... gotowe!

Potrzebne przybory:

Patelnia, miska lub garnek do wymieszania potrawy, łycha.

Jak podawać?

Jako samodzielne danie - najlepiej w towarzystwie surówek.

Uwagi:

Powstała masa nie może być zbyt rzadka, bo się nam rozjedzie na patelni :)
Danie pyszne, zwłaszcza z keczupem; do środka można dodać i inne "resztki" - a więc paprykę, żółty ser, co tam kto ma w lodówce. Ja zwykle opierałam się na tej wersji oszczędnościowej - zwłaszcza pod koniec studenckiego miesiąca,gdy w lodówce i w portfelu było już pusto :)

Czas przygotowania:

15-20 min., zależy, kto ile zje:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.07.2007 Polcia, Evelyn, Sapi, KociaQ i Marta

Danie pierwsza klasa xDDD a ile przy tym zabawy xD

Zgłoś 27.04.2007 ASIA

MARTANA A CO ROBISZ JAK MASZ PUSTKI W SZAFIE Z UBRANIAMI????

Zgłoś 30.06.2007 gadula

ROZMACONE JAJA to wymieszane jajka, rozbeltane, zmiksowane, innymi slowy bialko polaczone z zoltkiem

najlatwiej jest przepis wysmiac i/lub przyczepic sie do jakiegos sformulowania

Pokaż więcej

ROZMACONE JAJA to wymieszane jajka, rozbeltane, zmiksowane, innymi slowy bialko polaczone z zoltkiem

najlatwiej jest przepis wysmiac i/lub przyczepic sie do jakiegos sformulowania

a przepis znakomity, resztki w lodowce znajda zastosowanie a i zoladek bedzie zadowolnony

Zgłoś 22.10.2007

super

Zgłoś 26.10.2007 monika

albertinio-ciebie to dopiero przycisnęło!

Zgłoś 18.11.2007 Ligia

Albertino-z twoją głową chyba jest coś "nie tak"(bardzo delikatnie mówiąc).Ugryż się w język albo zamknij dziób!!

Zgłoś 18.11.2007 Ligia

Albertino-z twoją głową chyba jest coś "nie tak"(bardzo delikatnie mówiąc).Ugryż się w język albo zamknij dziób!!

Zgłoś 07.11.2008 alexa

Gdy w czasach szkolnych w lodowce bylo tylko swiatko, to jadlam platki owsiane na wodzie, bo nawet na mleko pieniedzy nie bylo.

Zgłoś 08.11.2008 Studentka

SZCZEGÓLNIE POLECAM STUDENTOM!

Zgłoś 24.12.2007 Koko

U mnie w lodowce ostatnio wychuśtał sie szczur.czy mogł bym go wkroic do tej potrawy.

Zgłoś 24.12.2007 Koko

Spozniłem sie:-(zzarły go białe robaki.

Zgłoś 07.02.2008 karolina-ch

Czytam te komentarze i oczom nie wierze, niedawno wpadlam na ten przepis, zrobilam bo nie mialam pomyslu, dodalam podsmazona cebulke, pieczarki no i troche bulki tartej bo mi sie troche rozlatyw... Pokaż więcej

Czytam te komentarze i oczom nie wierze, niedawno wpadlam na ten przepis, zrobilam bo nie mialam pomyslu, dodalam podsmazona cebulke, pieczarki no i troche bulki tartej bo mi sie troche rozlatywalo, aha i odrobinke serka zoltego, wyszlo pycha, oszczedniejsze tez byloby super. Pozdrawiam. ja polecam z kielbaska upieczona osobno.

Zgłoś 09.03.2008 abuś

mieszkam sama i czesto zostaje mi makaron. wtedy dobie cos podobnego tylko ze podsnazam cebulke, nastepnie na patelnie dodaje makaron, i kiedy sie zaczne podsmarzac na ladny kolor (la wole taka ... Pokaż więcej

mieszkam sama i czesto zostaje mi makaron. wtedy dobie cos podobnego tylko ze podsnazam cebulke, nastepnie na patelnie dodaje makaron, i kiedy sie zaczne podsmarzac na ladny kolor (la wole taka chrupiaca wiec dlatego dluzej czekam na podsmarzenie) to dopiero wtedy calosc polewam jajkiem ktore wczesniej rozmacila. czasami do jajka w misce dodaje jeszcze zolty ser starty na tarce. pychotka

Zgłoś 15.03.2008 Jola

Jak juz tak mieszamy te pozostalosci ryzu i makaronu z rozbeltanymi jajkami......probowaliscie to kiedys zrobic z kasza gryczana? Sprobujcie - mojej siostry danie popisowe;)

Zgłoś 26.03.2008 janka

ja też mam taki przepisik-chociaż nazywamy go zapiekanką-wczorajszy makaron lub ryż lub i jedno i drugie i to co jest w lodówce jadalne a kończące się (ugotowane warzywa ,ser, mięso )wszystko mi... Pokaż więcej

ja też mam taki przepisik-chociaż nazywamy go zapiekanką-wczorajszy makaron lub ryż lub i jedno i drugie i to co jest w lodówce jadalne a kończące się (ugotowane warzywa ,ser, mięso )wszystko mieszamy i na 15 min do piekarnika wersja bogatsza -dodajemy rozmieszane jajo

Pozdrawiam

Zgłoś 03.05.2008 lileczka

lubie takie jadla jednogarnkowe a do tego tanie i szbkie ,tego jeszcze nie robilam a napewno wypróbuję,boi nie lubie nic wyrzucać

Zgłoś 04.06.2008 ks. proboszcz

ale tu wesoło!! ;D a jak nie mam nic w lodówce, to co mam wpirzac? sól?! ;D ba nawet lodówki nie mam! ale teraz przynajmiej lato to sie mozna trawy ożrec na polu! ;D i to za darmo! hehe

... Pokaż więcej

ale tu wesoło!! ;D a jak nie mam nic w lodówce, to co mam wpirzac? sól?! ;D ba nawet lodówki nie mam! ale teraz przynajmiej lato to sie mozna trawy ożrec na polu! ;D i to za darmo! hehe

Zgłoś 17.05.2008 AggA

a ryż bądź makaron gotowany?

Zgłoś 22.07.2008 lala

A JA JEM WłASNIE ZIEMNIAKA Z KALAFIOREM POLANYM ROZTOPIONYM MASłEM I TEZ JEST PYSZNE :) JESTEM WEGE OD 6 LAT :) POZDRAWIAM WSZYSTKICH KTóRZY RóWNIEż ZDECYDOWALI WYBRAC MNIEJ TUSTY TRYB ZYCIA

... Pokaż więcej

A JA JEM WłASNIE ZIEMNIAKA Z KALAFIOREM POLANYM ROZTOPIONYM MASłEM I TEZ JEST PYSZNE :) JESTEM WEGE OD 6 LAT :) POZDRAWIAM WSZYSTKICH KTóRZY RóWNIEż ZDECYDOWALI WYBRAC MNIEJ TUSTY TRYB ZYCIA

Zgłoś 19.10.2008 dzastika

rozmocone jajka to inaczej roztrzepane(np widelcem)zoltko razem z bialkiem!

Zgłoś 03.12.2008 dusia

Tak. Bardzo dobry przepis. Krytykują tylko cwaniaki którzy nigdy nie zaznali biedy:P

Popieram, takich przepisów więcej, ponieważ nie wszystkich stać na szynkę:P

Zgłoś 20.07.2009 OLKA

na ile porcji jest ten przepis???bardzo wazne!!

Zgłoś 28.03.2011 Paulina

Super pomysły! Jestem studentką i to na dodatek dość zalataną. Nie mam kiedy zjeść, a tym bardziej kiedy coś przygotować, dlatego te przepisy "coś z niczego i w dodatku na szybko" to c... Pokaż więcej

Super pomysły! Jestem studentką i to na dodatek dość zalataną. Nie mam kiedy zjeść, a tym bardziej kiedy coś przygotować, dlatego te przepisy "coś z niczego i w dodatku na szybko" to coś fantastycznego!

Pozdrowienia dla wszystkich pomysłodawców!

Zgłoś 28.04.2010 kamil

A ten makaron to ma być gotowany czy nie (surowy)

Zgłoś 28.04.2010 chapa

A ja to se zre makaron ze świżbiem

Zgłoś 06.06.2010 justyna

zapiekajac te same resztki makaronu/ryzu w piekarniku wymieszane z sosikiem pomidorowym (mozna go zrobic z koncentratu: najzwyczajniej gotujac szklanke wody z rysolkiem i sloiczkiem koncentratu)... Pokaż więcej

zapiekajac te same resztki makaronu/ryzu w piekarniku wymieszane z sosikiem pomidorowym (mozna go zrobic z koncentratu: najzwyczajniej gotujac szklanke wody z rysolkiem i sloiczkiem koncentratu) i posypane zoltym serek mozna otrzymac super zapiekanke i chwalic sie przed goscmi wloska kuchnia!!!polecam!

Zgłoś 10.12.2010 jolanta

Bardzo mi się podoba ten przepis ,ponieważ często u mni zostają końcówki bo domownicy nie jedzą codziennie taką samą ilość pokarmów i zawsze coś zostaje .A to nie znaczy że musi być śmierdzące ... Pokaż więcej

Bardzo mi się podoba ten przepis ,ponieważ często u mni zostają końcówki bo domownicy nie jedzą codziennie taką samą ilość pokarmów i zawsze coś zostaje .A to nie znaczy że musi być śmierdzące .Skorzystam napewno z tego przepisu to zawsze coś nowego. A żeby zrobić śmierdzącą potrawe to nie trzeba mieć końcówek ,wszystko zależy od kucharza....................

Zgłoś 15.03.2012 wera

bardzo mi sie podoba ten przepis musze to sprubowac

Zgłoś 14.04.2012 gap

To juz wole isc do sklepu.......keczup? bleeeeeeeeee; super kaloryczne

Zgłoś 21.08.2013 gość

w pustej lodówce to jest tylko światlo a to juz swiadczy o rozrzutnosci gospodyni.