Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gęsta gorąca czekolada

Tekst i foto Nana 13-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-320 złśredni20 min.wysoka

Składniki:

4 tabliczki gorzkiej czekolady (60% kakao albo więcej),
troszkę mleka (najlepiej przygotować sobie wielki kubek),
1 łyżeczka mleka w proszku,
kilka łyżeczek cukru (nie podaję ile ze względu na gusta smakoszy),
kremówka,
dwie szczypty cynamonu (nie jest konieczny, jeśli ktoś nie lubi) lub kakao

Jak przyrządzić:

Tabliczki czekolady podzielić na mniejsze kawałki, wrzucić do rondelka i powoli rozpuszczać (na malutkim ogniu). Powoli, małym strumieniem dodać mleko.
Nie musimy zużyć całego kubka - jeśli czekolada jest zbyt gęsta, wówczas to znak, że należy wlać więcej.
Powinna być na tyle rzadka, by dało się ją przelać do filiżanki.
Kiedy czekolada jest już rozpuszczona z mlekiem, dodajemy łyżeczkę (nawet czubatą) mleka w proszku i słodzimy wedle uznania.

Kremówkę ubijamy mikserem albo trzepaczką (kiedy jest średnio gęsta, można troszkę posłodzić) na sztywną masę.

Gorącą czekoladę wlewamy do filiżanek i bezpośrednio przed podaniem na stół dekorujemy sporą ilością bitej śmietany, którą posypujemy dla smaku, aromatu i dekoracji cynamonem albo kakao.

Potrzebne przybory:

Rondelek, kubek, mikser albo trzepaczka, filiżanki, łyżka.

Jak podawać?

Najlepiej po obiedzie w ramach deseru, ale nadaje się na każdą okazję.

Uwagi:

Jest wspaniała, delikatna i urzekająca. Przepis zdradziła mi kelnerka jednej z krakowskich kawiarni. Polecam serdecznie szczególnie na chłodne wieczory.

Czas przygotowania:

Wszystko zależy, jakimi jesteśmy kucharzami i jak sprawnie nam to pójdzie. Nie należy się spieszyć.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.02.2006 Niki

Niebo w gębie!!!! Pomaga nawet na zdarte struny głosowe po imprezie! Ja nie słodzę, ale wtedy troche mocna wychodzi.

Zgłoś 14.02.2006 Beata1309

mmm.... brzmi smakowicie!;) napewno jutro wyprobuje, bo dzisiaj juz sklepy zamkniete....=(

Zgłoś 15.02.2006 Nana

Zrobiłam dziś ze śmietaną ze sprayu. Szybko się śmietanka rozpuszcza (zwłaszcza, że light kupiłam) i nie wygląda to dobrze.

Pozostaję przy ubitej kremówce- efekt super :)

Zgłoś 16.02.2006 gido

Znam ten przepis, ale ja zużywam do tego pół litra mleka- i używam mlecznych czekolad- wychodzi słabsze, ale bardziej słodkie.

Zgłoś 16.02.2006 WAŻNE

Ten przepis jest podany według czekolad i mleka brytyjskiego- tamte posiadają mniej kakao i są uboższe w smaku.

W Polskich realiach robiłabym czekoladę z zaledwie 250gramów (dwie tabliczk... Pokaż więcej

Ten przepis jest podany według czekolad i mleka brytyjskiego- tamte posiadają mniej kakao i są uboższe w smaku.

W Polskich realiach robiłabym czekoladę z zaledwie 250gramów (dwie tabliczki)- Wedel, Wawel i inne firmy robią prawdziwą czekoladę i stanowczo wystarczy by ją rozpuścić w 300 ml (półtora kubka) mleka.

Zgłoś 16.02.2006 julitta@poczta.fm

To jak mam je robić w końcu?

Kupiłam mleko (2%) i 3 tabliczki TERRAWITY. Spróbuję rozpuścić najpierw dwie, potem wezmę na łyżeczkę i spróbuję.. Może wyjdzie.

Zgłoś 21.02.2006 ogórek

ja radze zeby zamiast rozpuszcac czekolade bezposrednio na ogniu zeby wlozyc garnek z czekolada do innnego, wiekszego garnka z gotujaca sie woda-nie ma wtedy obaw ze sie przypali

Zgłoś 08.11.2006 pigula

delicje podniebienia, rozkosz kulinarna, polecam cos przepysznego.

Zgłoś 03.11.2006 sumire

a ja dodaję odrobinkę sosu tabasco i zamiast bitej śmietany łyżeczkę kwaśnej. wychodzi super, jest mocna i naprawdę gorrąca. Ale deser raczej nie przypadnie do gustu najmłodszym :)

Zgłoś 14.11.2008 izunia

Pyszna, pyszna...ja dalam 200 g gorzkiej czekolady (starlam )do tego 300 ml mleka (wyszla dosc gesta), doslodzilam miodem, dodalam cynamon....wyszlo na 4 porcje...do pucharka wlalam najpierw gor... Pokaż więcej

Pyszna, pyszna...ja dalam 200 g gorzkiej czekolady (starlam )do tego 300 ml mleka (wyszla dosc gesta), doslodzilam miodem, dodalam cynamon....wyszlo na 4 porcje...do pucharka wlalam najpierw goraca czekolade do tego trzy galki lodow smietankowych, na to gesta ubita smietana, na wierzch male ciasteczko bezowe, posypke czekoladowa...KOCHANI znakomity deser, niebo w gebie, wszyscy byli zachwyceni deserem...POLECAM...

Zgłoś 30.12.2006 Mateusz

przepis jest ok.

czekolada wyszła b.dobra

POLECAM ;-]

Zgłoś 30.12.2006 pascal

ja zamiast czekolady gożkiej dodaje białą

Zgłoś 17.11.2008 utracyjusz

No całkiem nieźle, warto jeszcze kupić bardzo dobrą tabliczkę, a nawet gotowe do przyrządzenia sztabki, pralinki. Polecam Galeria Czekolady Kraków

Zgłoś 31.10.2007 szuszu

jak ktoś nie lubi gorzkiej czekolady tak jak ja radze zeby zrobil z mleczną bo cukier nic nie pomaga dalej jest ochydne!!!

Zgłoś 10.11.2008 Emma

:) Czekolada sama w sobie brzmi kusząco... ale z tego co obliczyłam opłacało by się bardziej pójść do dobrej restauracji i kupić sobie gorącą czekoladę niż robić ją sobie własnoręcznie. :)

... Pokaż więcej

:) Czekolada sama w sobie brzmi kusząco... ale z tego co obliczyłam opłacało by się bardziej pójść do dobrej restauracji i kupić sobie gorącą czekoladę niż robić ją sobie własnoręcznie. :)

Zgłoś 10.01.2009 Nika_PL

pychota wszystko zrobiłam tak jak było napisane :)

Zgłoś 26.01.2008 wojta

Zrobiłem to z moją kobietą i wyszło jak kupa. Z mleka w proszku porobiły się grudki i było strasznie gorzkie. Polecam kakao

Zgłoś 06.04.2008 gjyui

poco to mleko w proszku

Zgłoś 23.01.2009 Marta

O na pewno świetne. Piłam kiedyś w jakiejś kawiarni. Słodkie. :)

Zgłoś 24.01.2009

a jakie dokładnie ma byc to mleko w proszku? i po co one w ogole? jakie ma zastosowanie ?

Zgłoś 12.05.2009

uważaj bo się zabijesz

Zgłoś 12.05.2009 pantera

uważaj bo się zabijesz +

Zgłoś 30.07.2009 Adam

Kochani, nic prostszego.

Na kubek mleka dodajecie kilka kostek gorzkiej ( wedle uznania; jesli robicie więcej, dodajecie odpowiednio więcej gorzkiej)

Mleko w proszku niepotrzebne... Pokaż więcej

Kochani, nic prostszego.

Na kubek mleka dodajecie kilka kostek gorzkiej ( wedle uznania; jesli robicie więcej, dodajecie odpowiednio więcej gorzkiej)

Mleko w proszku niepotrzebne, a kremówki odrobinę dolewam bezpośrednio, ażeby zagęścić (moje mleko tylko 0,5%). Cukru także dodajecie ile chcecie 1-4 łyżeczki na 300ml (wybróbować!)

i koniecznie szczypta soli, która doskonale wyprowadzi aromat czekolady.

Wresja oszczędna z gorzkim kakao;

2-4 łyżeczki kakao mieszacie na sucho z cukrem, potem z odrobiną mleka ( porządnie, żeby grudek nie zostawić!) i dodajecie do goracego mleka.

W ten sposób możecie także wzmocnić napój opisany jako pierwszy ( tj z normalną tabliczką cz.)

Można dorzucić szczyptę imbiru /gałki m./ cynamonu/ cukru waniliowego/chili - co macie pod ręką...

Mieszać, zagrzać i gotowe.

Nic tak nie poprawia nastroju wiosną, latem, jesienią, zimą...