Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Gęsta mleczna gorąca czekolada

Tekst i foto Nana 18-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-515 złprosty25 min.wysoka

Składniki:

250 gramów (2,5 tabliczki) mlecznej czekolady,
300 ml mleka (wielki kubek mleka),
łyżeczka mleka w proszku,
ewentualnie troszkę cukru

Jak przyrządzić:

W rondelku rozpuszczamy czekoladę, nie pozwalamy, by się zagotowała. Dodajemy drobnym strumieniem troszkę mleka. Czekolada ma być gęsta, ale na tyle, by dała się wlać do filiżanki. Kiedy mleko i czekolada są rozpuszczone, dodajemy czubatą łyżkę mleka w proszku. Ja mlecznej nie słodzę, ale jeśli ktoś lubi - cukier można dodać, kiedy czekolada jest naprawdę gorąca. Później mieszamy ładnych kilka minut i przelewamy do filiżanki.
Gotowe :)

Potrzebne przybory:

Garnuszek, łyżka, filiżanki.

Jak podawać?

Można z bitą śmietaną, ale wówczas będzie bardzo słodka. Ja podaję ze śmietaną wersję z gorzkich czekolad - tę piję bez dodatków.

Uwagi:

Jest to łagodniejsza wersja przepisu "gęsta gorąca czekolada". Niektórym wyszła czekolada naprawdę mocna, wręcz deserowa. Jeśli ktoś lubi subtelniejszy smak i mniej kakao w kubku - to zapraszam do przyrządzenia tej wersji. Obie są wspaniałe.

Czas przygotowania:

Nie należy się spieszyć.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.04.2006 Kluskus

jak zrobie to powiem czy dobre według mnie ale przepis wygląda na smakowity

Zgłoś 03.05.2006 Karola

hehe ja już coś takiego robiła i było pycha

Zgłoś 19.07.2006 Monisia

Strasznie słodkie!!! Nie robie więcej

Zgłoś 23.07.2006 ULKA

Słodkie, pyszne, aksamitne. Jak z pijalni czekolad Wedla. Pycha!!!!

Zgłoś 04.09.2006 du

rozgrzewa jak cholera

Zgłoś 29.09.2006 Moi

Bardzo smaczna, delikatna:) Dodałam tylko szczyptę chili, prawie nie czuć, ale naprawdę smak rozpływa się po podniebieniu.

Zgłoś 10.10.2006 Grubcia

Ja lubię poczekać, aż ostygnie i jeść tę skorupkę która się utworzy na wierzchu.

A gorącą tylko zimą. PYCHA!!!

Zgłoś 22.10.2006 zuza

przepis na pewno będzie super na wieczorki z rodzinką i koleżankami:)

Zgłoś 07.02.2008 Zorb

Dodam od siebie, że lepiej wsadzić jeden garnek w drugi, tak, żeby mniejszy trzymał się na "uszach" i nie dotykał dna większego. Następnie wlać wodę do większego i dopiero jak zacznie ... Pokaż więcej

Dodam od siebie, że lepiej wsadzić jeden garnek w drugi, tak, żeby mniejszy trzymał się na "uszach" i nie dotykał dna większego. Następnie wlać wodę do większego i dopiero jak zacznie się gotować to rozpuszczać czekoladę. I jeszcze jedno: co sądzicie o mleko lepiej dać 2% czy więcej?

Zgłoś 22.05.2008 kii

czy mleka w proszku ma być łyżka czy łyżeczka?

Zgłoś 17.05.2009 just

przeciez czekolada ma byc słodka ,

ja nie robiałam z tego przepisu , ale i tak kocham gorącą czekkoladę .

Zgłoś 21.11.2011 misiek

pyszne!!