Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Gniazdka z kurczaka

10.08.2013

Potrawa znana od dawna, ale warto ją przypomnieć ze względu na niski koszt jej przygotowania. To magiczny sposób na obiad dla czteroosobowej rodziny przyrządzony z jednej piersi kurczaka. Każda porcja to jedno jajko na twardo owinięte cieniutkim płatkiem mięsa. Polecam do tego sos chrzanowy, który nie dość, że pasuje do obu składników, to magicznie scala ze sobą smaki jajka i kurczaka, uszlachetniając potrawę.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
414 złśredni30 min.średnia

Składniki:

pierś z jednego kurczaka, 4 jajka, sól, pieprz kilka gałązek natki pietruszki, 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju. Sos chrzanowy: pół szklanki jogurtu, 2 łyżki chrzanu, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz. Dodatkowo: mocna nić.

Jak przyrządzić?

Jajka gotujemy na twardo. Mięso z kurczaka kroimy wzdłuż tak, by powstały 4 cieniutkie płaty. Nie martwimy się, gdy mięso się rozpadnie i tak do zawinięcia mięsa będzie potrzebna nitka, można jajka owinąć kilkoma mniejszymi płatkami i dokładnie zawinąć nicią, by jajko nie wystawało. Na oprószonych solą i pieprzem płatach mięsa układamy nieco posiekanej natki pietruszki i jajka. Mięso zawijamy wokół jajek za pomocą nici. Tak przygotowane porcje układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy mięso olejem i układamy na nim kawałki masła, a następnie wstawiamy do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.

Jak podawać?

Gniazdka podajemy z ziemniakami i sałatą. Osobno podajemy sos.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.04.2004 saga

bardzo podobają mi się przepisy,które nie wymagają dużo pracy,są szybkie i pozwalają na dodatek na własną inwencję .Super

Zgłoś 30.04.2004 liana1

a ja przygotowywałam podobną zupę z serkiem topionym, w tzw. wersji powszedniej. ale ta jest pyyyycha!

Zgłoś 02.05.2004 Janusz

A moja żona, to robi zupę serową też z serka topionego i dodaje tam jeszcze coś, co nie wiem i mogę zagwarantować, że takiej zupy w życiu nie jedliście!!! Palce lizać!!!

Zgłoś 05.05.2004 emgie

Jarka, to dla tych, którzy sie tym martwić nie muszą :) oczywiscie tez nie je sie tej zupy codziennie na wszystkie posiłki...

Zgłoś 06.05.2004 Kaja

Wspaniałóa zupa bardzo mi smakowała a co najważniejsze przyrządza się ją błyskawicznie jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości to podaj ją na obiad będą doceniać twoja bkulinarne umiejętności

... Pokaż więcej

Wspaniałóa zupa bardzo mi smakowała a co najważniejsze przyrządza się ją błyskawicznie jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości to podaj ją na obiad będą doceniać twoja bkulinarne umiejętności

Zgłoś 09.05.2004 Sara

Uh ah :) Mnam mniam :) Pyszności !! Tłuszczyk się odkłada ale warto :) Zawsze można spalić :D ]:->

Zgłoś 09.05.2004 Sara

Uh ah :) Mnam mniam :) Pyszności !! Tłuszczyk się odkłada ale warto :) Zawsze można spalić :D ]:->

Zgłoś 30.06.2004 magdzia

Coś pysznego! ale jeszcze lepsza jest z dodatkiem topionego serka

Zgłoś 12.07.2004 violinek

Uwielbiam zupe serową. Ja przygotowuje ją troszke inaczej, na bazie pora, mięsa mielonego i serków topionych. Chętnym zdradze tajemniec.

Zgłoś 16.07.2004 storczyk

Znam szybszy sposób na zupę serową na bazie rosołu .Do wywaru dodaję pudełko serka ,mieszam, nie gotuję. podaję z makaronem lub grzankami.

Zgłoś 05.08.2004 hirek7

Wlasnie zroobilem i jestem w szoku nie spodziewalem sie takiego cuda jest zaje****ista!

Ciekawe czy mojej kobiecie tez bedzie smakowac???

Zgłoś 21.08.2004 Dxxl

jest ohydna -przepraszam- nie wiem moze cos sknocilam....ale osobiscie mi nie smakuje'

Zgłoś 04.09.2004 Maja

Oj Jarka, marudzisz... Kalorie można spalić, a z tym cholesterolem to taka niepewna sprawa, nikt go nigdy nie widział, to pewnie go wcale nie ma.

Zgłoś 10.09.2004 MaJa

Te wersje znam troszke inaczej: dodatkowo seler i rokpol. Do niej podaje sie grzanki z chlebka razowego , smazone, smarowane rokpolem i posypane swieza pietruszka. Cudo ( laureat konkursu "... Pokaż więcej

Te wersje znam troszke inaczej: dodatkowo seler i rokpol. Do niej podaje sie grzanki z chlebka razowego , smazone, smarowane rokpolem i posypane swieza pietruszka. Cudo ( laureat konkursu " Polskie danie dla Europy).

A zupe z mielonego , porow i sera wystarczy kupic w proszku i dodac te skladniki i jest jeszcze szybsza. Smaczna rownie jak ta, polecam wszystkim, ktorzy cierpia na brak czasu :)

Zgłoś 01.11.2004 buzka

ja tez robie taka zupe z serkiem topionym.pycha.ale napewno sprobuje z plesniowym,bo go uwielbiam

Zgłoś 12.11.2004 stefanpr

Jarka pozwolisz ,że powtórzę za p. Makłowiczem " Czy kto kiedyś widzidział cholesterol?".Pozdrowienia.

Zgłoś 11.12.2004 >>>FIFI<<<

Jeszcze nie spróbowałem jej zrobić,ale napewno będzie pyszna poniewaz bardzo lubie sery plesniowy.

Znam podobny przepis tylko że z e zwykłym serem

Zgłoś 19.12.2004 melka

a ja znam nietypowa zupe serowa, ktora bardzo wszystkim smakuje i otwiera nowe mozliwosc przed kasza manna. oto przepis: do garnka z woda dodaje kostke bulionu drobiowo - warzywnego (jak mam sus... Pokaż więcej

a ja znam nietypowa zupe serowa, ktora bardzo wszystkim smakuje i otwiera nowe mozliwosc przed kasza manna. oto przepis: do garnka z woda dodaje kostke bulionu drobiowo - warzywnego (jak mam suszone warzywka to tez troszeczke). gdy plyn zaczyna wrzec dodaje kaszy mannej (na pol litra ok. 1/2 szkl. ale gestosc wg uznania). po 2 min. dodaje starty na tartce zolty ser o wyrazistym smaku np. raddamer. mozna tez robic to z topionym serkiem i dodawac grzaneczki. smacznego

Zgłoś 03.02.2005 Marcin

A najlepsza jest z serków topionych+starty ser żółty,razem.ser topiony rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku-rozmieszać,wlać do gotującego sie wrzątku przecierając przez sito żeby niebyło w zup... Pokaż więcej

A najlepsza jest z serków topionych+starty ser żółty,razem.ser topiony rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku-rozmieszać,wlać do gotującego sie wrzątku przecierając przez sito żeby niebyło w zupie grudek,i dodać starty ser żółty.całość pogotować ok.2-5 min.MAAAALINA. PODAWAĆ Z KLUSKAMI TYPU ŚWIDERKI...

Zgłoś 01.03.2005 Ewa

do rosołu dodaję 3 kostki serka topionego,śmietanę i do tego lane kluseczki,pycha

Zgłoś 02.03.2005 Jola

a może ktoś mi podać proporcje , ile mam dać serków na ile rosołu

Zgłoś 08.03.2005 ancyk

slinka cieknie mmmmmmmmmmmmm........................

Zgłoś 11.03.2005 Sławek

a najlepiej zrob tak .....na masle podsmaz zielona pietruszke i szczypiorek dodaj bulion zagotuj izagesc maka , i ponownie zagotuj dalej dodaj smietane 18% i przed podaniem starty na grubej ta... Pokaż więcej

a najlepiej zrob tak .....na masle podsmaz zielona pietruszke i szczypiorek dodaj bulion zagotuj izagesc maka , i ponownie zagotuj dalej dodaj smietane 18% i przed podaniem starty na grubej tarce ser rokpol, mozna dodac grzanki drobno pokrojone.

PYCHOTA.......Podaje to od 10 lat!!!!!

Zgłoś 11.03.2005 Sławek

Zapomnialem jescze o jednym...........podaje to od 10 lat na przyjeciach komunijnych jako zupa krem.Do zupy trzeba dodac jescze pieprz (najlepiej bialy),i doprawic do smaku sola lub najlepiej ro... Pokaż więcej

Zapomnialem jescze o jednym...........podaje to od 10 lat na przyjeciach komunijnych jako zupa krem.Do zupy trzeba dodac jescze pieprz (najlepiej bialy),i doprawic do smaku sola lub najlepiej rosolek knora!!!!........

Zgłoś 07.04.2005 Anka

Wrzucam w to jeszcze starego, surowego barana z koperkiem w uszach i cebulą w paszczaku.Pyyyycha!

Zgłoś 05.05.2005 basia

bardzo dobrze smakuje z kukurydza z puszki

Zgłoś 25.10.2005 angela

uwielbiam takie szybkie zupy i łatwe do przygotowania

Zgłoś 09.12.2005 justik

REWELACJA! Polecam wszystkim!! Pyszna, prosta zupka i naprawdę bardzo sycąca:)) proponuje do tego grzanki na masełku.... mniam:D

Zgłoś 26.01.2006 Zela

Zupa bardzo prosta ale to po prostu pychota!

Pokusiłam się o małą wariację na jej temat i do jednej z porcji dodałam odrobinę tartej gałki muszkatołowej. Ale odrobineczkę. I wyszła dooobr... Pokaż więcej

Zupa bardzo prosta ale to po prostu pychota!

Pokusiłam się o małą wariację na jej temat i do jednej z porcji dodałam odrobinę tartej gałki muszkatołowej. Ale odrobineczkę. I wyszła dooobra.

A drugą porcję, jak z przepisu, zaserwowałam z grzankami z pszenej bułki usmażonymi na oleju ryżowym z czosnkiem i pietruszką. Spróbujcie! Mi baaardzo smakowało! :P

A że zupę trzeba potem godzinę "wyćwiczyć" na siłowni... Cóż...

Myślę, że się opłaca!

Pozdro!

Zgłoś 08.02.2006 marek

no to już wiem, co będę jadł na dzisiejszy obiad... pomysł przedni!

Zgłoś 08.02.2006 elakola

ZUPKA pyszna!

Tez znam wersje z serkami topionymi i do tego groszek ptysiowy, z zielona pietruszka szybkie i bardzo smaczne... niestety jak wszystko co ma duzo tłuszczu - kaloryczne :) El... Pokaż więcej

ZUPKA pyszna!

Tez znam wersje z serkami topionymi i do tego groszek ptysiowy, z zielona pietruszka szybkie i bardzo smaczne... niestety jak wszystko co ma duzo tłuszczu - kaloryczne :) Elzbieta

Zgłoś 09.02.2006 MOTYL

JUTRO ZAMIENIE SWOJA KUCHNIE W LABORATORIUM KULINARNE.POTRZEBUJE OCHOTNIKÓW DO PRÓBOWANIA.

Zgłoś 11.02.2006 Niucha

tez robie zupe serowa smakuje wszystkim i prosza o przepis jest bardzo syta podaje:125 g serka topionego 125 sera top z ziolami,500g miesa mielonego,1 sloiczek grzybkow pieczarek, 2 pory, kostki... Pokaż więcej

tez robie zupe serowa smakuje wszystkim i prosza o przepis jest bardzo syta podaje:125 g serka topionego 125 sera top z ziolami,500g miesa mielonego,1 sloiczek grzybkow pieczarek, 2 pory, kostki rosolowe, cebulka.

Mieso podpiec z cebulka. Wode zagotować rozpuścic sery, dodac kostki rosolowe+ podpieczone mieso+ pokrojone pieczarki= pokrojone pory. Na koniec doprawic kwasna smietana i przyprawami. życze s m a c z n e g o !!

Zgłoś 16.03.2006 brodzia

Mmmmmmmmmm!Pycha!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 20.04.2006 Nokia

Kiedys podobny przepis w Tv nazwano "zupa zydowska" - generalnie pycha :D i rzeczywiście syta...polecam

Zgłoś 29.07.2006 Karenira

Koszt 9 zł? Z dodatkiem rokpolu? Wolne żarty!!! Czy kto widział takie ceny?! Te 9 zł to chyba za sam ser!

Zgłoś 06.03.2007 krzyś

Jadłem to za granicą ale jeszcze było tam troche mięsa mielonego i pokrojone na wpół ugotowane pory smacznego

Zgłoś 25.02.2007 Alicja

Super zupa , robiłam ją na dwa sposoby tz. z sera rokpol i z sera topionego.Bardziej mi smakowała z serem topionym.Ja podałam ją z ryżem ugtowanym na sypko . Pychota , ale ostrzegam zupa jest b... Pokaż więcej

Super zupa , robiłam ją na dwa sposoby tz. z sera rokpol i z sera topionego.Bardziej mi smakowała z serem topionym.Ja podałam ją z ryżem ugtowanym na sypko . Pychota , ale ostrzegam zupa jest baaaaaaaaaardzo sycąca , proponuję bardzo nie wielkie porcje.

Zgłoś 23.02.2007 jakubus10

pychotka

Zgłoś 22.02.2007 mariola

Kochani bardzo pyszna zupka .Palce lizać .Polecam wszystkim!!!!!!!

Zgłoś 19.02.2007 Asia:)

mmmm pycha musi byc ta zupa. Az mi slinka cieknie hihi:) Zrobie ja na obiadek:):):)

Zgłoś 27.11.2006 Wanda

Od znajomej słyszałam o zupie z serków topionych - ale nie znam dokładneko przepisu - może znacie takowy i zamieścicie na stronce. wiem, że również jest na rozole (może być w kostkach) z serkami... Pokaż więcej

Od znajomej słyszałam o zupie z serków topionych - ale nie znam dokładneko przepisu - może znacie takowy i zamieścicie na stronce. wiem, że również jest na rozole (może być w kostkach) z serkami topionymi i czosnkiem - reszty nie pamietam a podobno bardzo smaczna. Czekam na przepis jeśli to mozliwe!

Zgłoś 16.02.2007 :)

Zupka pyyyszzzna!!

Zgłoś 16.02.2007 shaloona17

Mój przepis na zupę serową.Zrób wszystko tak jak w orginalnym przepisie tylko zamiast srra plesniowego daj ser topiony.

Zgłoś 15.02.2007 Mc Muffin

dla uwydatnienia smaku zupy polecam dodać 2 szczypty paznokci z nóg i poranne smarki. Smacznego!

Zgłoś 13.02.2007 Kucharczyk

Może niezbyt apetycznie wygląda (na drugim zdjęciu ta "zupka" wygląda jakby ktoś się spuścił do wanny pełnej wody) ale faktycznie jest przepyszna. Ja osobiście dodaję do tego szczypior... Pokaż więcej

Może niezbyt apetycznie wygląda (na drugim zdjęciu ta "zupka" wygląda jakby ktoś się spuścił do wanny pełnej wody) ale faktycznie jest przepyszna. Ja osobiście dodaję do tego szczypiorku i trochę kukurydzy. Obowiązkowo jeszcze do zupy chrupiące i ciepłe grzanki z masłem, najlepiej czosnkowym.

Zgłoś 08.02.2007 Nacc

jeden serek kosztuje maksymalnie 1,50 :) Potrzebne są 2 :) Niecałe 9 zł wychodzi koszt zupy.

Zgłoś 20.03.2007 ulcia

Zupka wspaniała, łatwa i szybka. Cała rodzinka prosiła o dokładkę i nareszcie była lepsza niż ostatni przebuj mojego męża. Teraz niech on się pomęczy i wymyśli coś lepszego.

Zgłoś 21.03.2007 niuta

a czy może być robiona z innego sera też błagam piszcie

Zgłoś 26.03.2007 M@rek

Mnie smakuje tak sobie, ale córka powiedziała, że zupa jest ochydna.Trochę jak żurek po kiełbasie.

Zgłoś 29.03.2007 Marta

od dłuższego czasu zastanawiam się o jaki ser chodzi jako składnik zupy ? biały czy żółty ? rposzę o dopowiedź..

Zgłoś 03.04.2007 motylek

A po co ta śmietana i mąka...?

Dużo lepiej dać serek topiony, a do smaku dodać rózne sery żółte i trochę pleśniowego np Rokpol...do tego grzanki z ziołami.... paluszki lizać

Zgłoś 03.06.2007 ZGNIŁEK

Jutro będziemy z moja Damą gotowali tę zupkę ! ! !

:-)

Zgłoś 28.04.2007 krevek

Właśnie skończyłem jeść :) Rewelacja. Ale mam pare przemyśleń. Oczywiście po pierwsze to co inni już pisali, zamiast drogiego sera starczy zwykły topiony za złotówkę (a z dwoma serkami jest gęst... Pokaż więcej

Właśnie skończyłem jeść :) Rewelacja. Ale mam pare przemyśleń. Oczywiście po pierwsze to co inni już pisali, zamiast drogiego sera starczy zwykły topiony za złotówkę (a z dwoma serkami jest gęstsze i bardziej kremowe ale droższe). Po drugie, obowiązkowo kawałek pora wrzucić do gotowania i koniecznie jeść z grzankami.

Co więcej W przepisie mowa o 3/4 litra rosołu, ja wziąłem 1,5 litra wody i wrzuciłem półtorej kostki rosołowej. I jest równie dobre a jest tańsze niż robienie rosołu od podstaw a z racji że więcej wody jest tego też więcej (będzie na dokładkę). Można zaryzykować też wersję z koperkiem ale nie każdemu może się spodobać (będzie bardziej bogate i ciekawsze ale ociupinkę mniej czuć wtedy serek)

Zgłoś 05.05.2007 nikon

zrobiłem ja z serem corregio i z serkiem topionym-była pycha,swietnie sie nadaje jako zupa krem(to dobry pomysł na wesela zamiast rosołu,bo jest sycaca-patrz pózniej wypijany alkohol,no i trudni... Pokaż więcej

zrobiłem ja z serem corregio i z serkiem topionym-była pycha,swietnie sie nadaje jako zupa krem(to dobry pomysł na wesela zamiast rosołu,bo jest sycaca-patrz pózniej wypijany alkohol,no i trudniej pochlapac sobie tym koszule czy suknie ,co czesto sie zdarza w przypadku rosołu)polecam wszystkim ta zupke

Zgłoś 26.06.2007 robak

zupa serowa pychotka,mimo ze bardzo kaloryczna!ale raz na jakis czas czemu nie:) ja przyzadzam ja inaczej,podobnie jak inni komentujacy,z serka topionego i dodatkiem miesa mielonego-paluszki liz... Pokaż więcej

zupa serowa pychotka,mimo ze bardzo kaloryczna!ale raz na jakis czas czemu nie:) ja przyzadzam ja inaczej,podobnie jak inni komentujacy,z serka topionego i dodatkiem miesa mielonego-paluszki lizac:)!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 27.01.2008 Goomol

Pycha :D

Zgłoś 29.01.2008 yuio

bardzo fajne

Zgłoś 29.01.2008 Hania

Uwielbiam zupę serową jest pyszna

Zgłoś 28.04.2010

ja robie z serkow topionych i nie trzeba juz dodawac smietany z maka, przeciez sam ser jest tlusty ludzie :)

robie z kostki rosoloej, marchwi,pietruszki pora i selera. podaje z grzankami c... Pokaż więcej

ja robie z serkow topionych i nie trzeba juz dodawac smietany z maka, przeciez sam ser jest tlusty ludzie :)

robie z kostki rosoloej, marchwi,pietruszki pora i selera. podaje z grzankami czosnkowymi.

Zgłoś 16.03.2014 gość

Mniam. Chociaż ja najbardziej chyba lubię zupkę gulaszową ponieważ nie tylko rozgrzewa, ale także daje troszkę pikanterii

http://www.ciam.pl/przepisy-zupy/207560